Tek.no

Nyhet

Ville ikke offentliggjøre mobilundersøkelse

24 Juli 2009 08:55

Undersøkelsen ble gjennomført i 2003 i forbindelse med at kongressen skulle innføre en lov som forbød bruk av håndholdt mobiltelefon under bilkjøring.

Fylleprat

Undersøkelsen viser angivelig at det er like farlig å snakke i mobiltelefonen mens man kjører bil, som det er å kjøre med en promille på 0,8 (promillegrensen i USA). Undersøkelsen viste også at det ikke var noen hjelp i å bruke håndfri. Det er samtalen i seg selv som distraherer føreren, hevder Nasjonale Trafikksikkerhetsmyndigheter (NHTSA), som står bak undersøkelsen.

Dokumentene ble først frigitt etter påtrykk fra ”Public Citizen”, som er en gruppe advokater som jobber med forbrukersaker, skriver V3 (tidligere vnunet.com).

Gruppen ”Center for Auto Safety” anklager nå myndighetene for å ha holdt tilbake informasjon som kunne ha reddet liv.

Politiske årsaker

Forskere ved NHTSA skal i 2003 ha bedt om å få gjennomføre en utvidet undersøkelse. Daværende leder for NHTSA, Dr. Jeffrey Runge, sier til New York Times at dette ble avslått av politiske årsaker. NHTSA ønsket ikke å provosere kongressen, sier Runge.

Også andre undersøkelser viser økt fare for trafikkulykker ved bruk av mobiltelefon kombinert med håndfrisett. Lenkene under peker til eldre artikler om tilsvarende undersøkelser. Enkelte av disse er så gamle at de kanskje ikke vises riktig i din nettleser.

Les også
Ny lov innskrenker mobilbruk i bil
Les også
Mobilprat med frie hender
annonse

Les også