Til hovedinnhold

Dette er iPhone Xs og iPhone Xs Max

Video

Under kveldens Apple-arrangement avslørte Apple hele tre nye iPhone-modeller, hvor de to dyreste kan sees på som direkte arvtagere til fjorårets iPhone X.

De nye modellene heter iPhone Xs og iPhone Xs Max, og kommer i de tre fargene gull (som er ny av året), stellargrå og sølv.

La oss begynne med den største modellen, som har mest nytt å by på.

Les om de andre produktene Apple slapp:

iPhone Xs Max – en gigant av en mobil

Med iPhone Xs Max har Apple sluppet sin desidert største mobil så langt. Det faktum at Apple nå har droppet «Plus»-betegnelsen, og heller kaller mobilen «Max», sier jo sitt.

Med en skjerm på hele 6,5 tommer er den større enn Samsungs gigantiske Galaxy Note 9 med «bare» 6,4 tommer.

Nye iPhone Xs Max er ikke fysisk større enn dagens iPhone 8 Plus.

For deg som er vant til en stor iPhone, for eksempel iPhone 8 Plus, vil dette trolig være modellen for deg. For selv om skjermrammene nesten er borte, er det fortsatt en stor mobil.

Ny systembrikke

På innsiden av iPhone Xs Max finner vi Apples nye og oppgraderte A12 Bionic-brikke, som naturligvis byr på et par forbedringer fra fjorårets A11. Det inkluderer ytelsesforbedringer, men også merkbart bedre batteritid, ifølge Apple selv.

Den nye A12 Bionic-brikken leverer høyere ytelse og forbedret energieffektivitet.

Apple forteller at A12-prosessoren gir iPhone 15 prosent høyere prosessorytelse og krever inntil 50 prosent mindre strøm enn A11-brikken. Dette klarer de fordi brikken er produsent med 7nm-teknologi fremfor dagens 10 nm-teknologi. Det er likevel i spill den nye grafikkprosessoren vil merkes best, der den skal levere inntil 40 prosent høyere ytelse.

iPhone Xs Max får inntil 1,5 time bedre batteritid enn iPhone X og du skal kunne surfe i inntil 13 timer eller se på video i inntil 15 timer på en opplading. Om du har dårlig tid kan inntil 50 prosent av batterikapasiteten lades opp på en snau halvtime.

Blir rekorddyr

Men så er det prisen, da. Apples iPhone Xs Max starter på 12 700 for modellen med 64 GB lagringskapasitet. Trenger du mer plass til bilder, musikk og video må du imidlertid virkelig ta hull på bankkontoen: Modellen med 256 GB koster 14 500 kroner, mens 512 GB lagring rekordhøye 16 800 kroner.

Norge er blant de første landene som får iPhone Xs. Forhåndsbestilling åpner allerede førstkommende fredag, mens du kan kjøpe direkte i butikk den 21. september.

iPhone Xs

Nye iPhone Xs ved siden av dagens iPhone 8 Plus.

iPhone XS er den direkte etterfølgeren til dagens iPhone X, med nøyaktig samme skjermstørrelse og mål.

Med en 5,8 tommer stor skjerm skulle man kanskje tro at det var en diger mobil, men på grunn av de smale rammene tar den ikke særlig stor plass.

Akkurat som med storebroren iPhone Xs Max har også Xs fått den nye A12-brikken, som byr på bedre ytelse og batteritid. I forhold til iPhone X skal iPhone Xs holde inntil 30 minutter lenger under aktiv bruk og holde inntil 13 timer for internettsurfing.

Akkurat som storebroren kommer iPhone Xs i butikk 21. september, men blir tilgjengelig for forhåndsbestilling allerede førstkommende fredag.

iPhone Xs 64 GB koster 11 490 kroner, mens prisen øker til vanvittige 13 290- og 15 590 kroner for modellene med henholdsvis 256 GB- og 512 GB lagring.

Utvendig skiller ikke iPhone Xs-modellene seg fra dagens iPhone X-modeller, men på innsiden finner vi støtte for flere nye teknologier.

Oppgradert kamera

Kamera er viktig i dagens smarttelefoner, og selvsagt har Apple tatt et steg opp her. Begge de nye iPhone Xs-modellene får to linser, en vidvinkel og en telefoto med inntil to ganger forstørrelse, hver med 12 megapiksler.

Optisk stabilisering hjelper til å unngå utydelige bilder og mens telelinsen har en blender på f/1.8, skilter telelinsen med noe svakere f/2.4. De bør dermed være relativt lyssterke slik at du kan ta gode bilder innendørs og om kvelden.

Både iPhone Xs og Xs Max får oppgradert kamerasystem.

Ellers er funksjoner vi kjenner fra dagens iPhone X på plass. Ansiktsopplåsning via Face ID-sensorene på framsiden skal ha blitt enda raskere, 3D Touch som gjenkjenner harde trykk på skjermen avgikk – stikk i strid med noen rykter – ikke med døden for andre enn den rimeligere iPhone XR-modellen, og trådløs Qi-lading er selvsagt med videre. De nye iPhone Xs-modellene har dessuten fått enda bedre beskyttelse mot vann og støv ettersom de er oppgradert fra IP67 til IP68. Sistnevnte betyr at telefonene skal overleve inntil en halvtime på to meters dyp.

For første gang får også iPhone støtte for to SIM-kort, slik at du kan veksle mellom privat og jobbruk, eller eksempelvis et lokalt SIM-kort på reise.

For årets iPhone-modeller har Apple bestemt seg for å ikke lenger inkludere en overgang fra telefonens Lightning-port til mer vanlige 3,5mm minijack. Dette vil nok irritere mange som ikke skal oppgradere fra en iPhone 7 eller senere. Overgangen må fra nå kjøpes fra Apple for omtrent en hundrelapp.

Vi kommer snart tilbake med sniktitt fra vår journalist i California!

Les også
iPhone Xs vil ikke lade skikkelig
Les også
Klager på iPhone Xs og Xs Max på grunn av dårlig dekning
Les også
Slik ser iPhone Xs ut inni
Les også
Dette tror vi Apple lanserer
annonse