Tek.no

Nyhet

Mirakelpille slanket overvektige mus

Nå vil forskerne teste metoden på mennesker.

Shutterstock/montasje
8 Jan 2015 06:00

Overvekt kan føre til alvorlige helseproblemer. Samtidig sliter mange med å holde vekten nede. For de fleste ville en kostholdsendring eller mer mosjon gjort susen, men slike ting er kanskje lettere sagt enn gjort. Det finnes fortsatt ikke en slankepille på markedet som faktisk fungerer.

Ifølge Forskning.no kan det imidlertid se ut som en slankepille som faktisk fungerer er på vei. Etter vellykkede forsøk på mus med en nyutviklet pille, skal amerikanske forskere ved Salk Institute for Biological Studies være innstilt på å starte menneskeforsøk.

De overvektige musene fikk servert de spesialutviklede slankepillene i fire uker. Resultatet var at de mistet fett, fikk lavere blodsukker og lavere kolesterol enn ubehandlede mus. Ellers la forskerne merke til at kroppstemperaturen til de behandlede musene gikk opp, noe de knytter til økt forbrenning. De oppdaget også at bakterieinnholdet i magen forandret seg, uten at de vet nøyaktig hva slags betydning dette eventuelt kan ha.

Slik virker den nye pillen:

Virkestoffet i slankepillen aktiverer et protein som skilles ut i tarmen, og fører til at forbrenningen starter. På den måten lures kroppen til å tro at du nettopp har inntatt et stort måltid istedenfor en pille.

– Den fungerer som et liksom-måltid, og sender ut de samme signalene som normalt skjer når du spiser mye mat. Dermed rydder kroppen plass til mer mat, uten at det tilføres kalorier, sier Ronald Evans, direktør ved Salks Gene Expression Laboratory, i en pressemelding.

En forskjell fra andre slankepiller som har blitt testet på mennesker, senker ikke denne pillen appetitten. Det kan være en fordel, ettersom slike egenskaper ved pillene har vist seg å gi en rekke bivirkninger. Forskerne som har utviklet den nye slankepillen tror at denne vil gi langt færre bivirkninger, ettersom den bare endrer direkte på tarmen.

Tanken er at en slik slankepille vil kunne erstatte slankeoperasjoner, og brukes sammen med livstil- og kostholdsendringer, under tilsyn fra en lege. Hvor kjapt testing på mennesker kan komme i gang er imidlertid ikke kjent, men forskerne selv håper det kan skje «snart».

Hele studien finner du på Nature.com.

Trenger du motivasjon til å trene eller spise sunnere?
Her er tre tips fra forskere som kan gi deg bedre selvtillit »

(Kilder: Forskning.no, Nature.com)

annonse