Til hovedinnhold

Samsung tapte kampen mot Apples iPhone

2014 ble et katastrofe-år for sørkoreanerne, viser nye tall.

Samsung/montasje

De siste årene har Samsung tronet ganske så alene på toppen av mobilbransjen. I fjerde kvartal 2013, hadde de en markedsandel på nesten 30 prosent. Apple har samtidig dinglet et godt stykke unna, men likevel på en trygg andreplass, langt foran mobilprodusenter som Lenovo, Huawei, LG og andre.

Nå viser nye tall fra Gartner at Samsung har hatt ett katastrofalt fjorår i mobilbransjen. I fjerde kvartal 2014, falt markedsandelen deres til 19,9 prosent – ned nærmere ti prosentpoeng. Dårlige salgstall for Samsung Galaxy S5 skal være hovedårsaken.

Apple til topps

Foto: Gartner

Apple har på sin side klart å øke sin markedsandel fra 17,8 i fjerde kvartal 2013, til 20,4 prosent et år senere. Det betyr altså at Apple og deres iPhone-merkevare danket Samsung ned fra mobiltronen mot slutten av 2014.

Samsung solgte 73 millioner smartmobiler i fjerde kvartal, mens Apple solgte nesten 75 millioner.

Flesteparten av Samsungs tapte markedsandeler ser likevel ut til å ha kommet andre Android-produsenter mest til gode. Særlig Lenovo, som er verdens tredje største mobilprodusent for øyeblikket, og den kinesiske aktøren Xiaomi. Kategorien «Andre» har også samlet sett fått en større markedsandel.

Totalt sett leder likevel Samsung

Foto: Gartner

Ser vi på Gartners tall for hele 2014, kommer likevel Samsung best ut. De hadde totalt sett en markedsandel på 24,7 prosent (307,5 millioner solgte smartmobiler). Apple endte opp med en markedsandel på «bare» 15,4 prosent (191 millioner solgte smartmobiler), noe som faktisk er 0,1 prosent mindre enn året før.

Innspurten som Apple fikk til mot slutten av 2014, tyder likevel på at det kan bli svært jevnt mellom de to mobilgigantene i år. Apple har som kjent endelig lansert iPhone-modeller med større skjerm, og har attpåtil fått innpass på det kinesiske markedet. Samsung bør samtidig selge langt flere av sine to nye Galaxy S6-modeller, som heldigvis virker langt mer spennende enn fjorårets S5-flopp.

Totalt ble det solgt 1,2 milliarder smartmobiler i løpet av 2014, en økning på hele 28,3 prosent fra året før. Ifølge Gartner utgjør smartmobiltallene to tredjedeler av det totale antall mobiltelefoner som ble solgt på verdensbasis. Resten er altså enkle basistelefoner (feature phones).

Lanseringsfest på Mobile World Congress denne uken:
Her er Samsung, HTC- og Sonys splitter nye dingser »

(Kilde: Gartner)

annonse