Tek.no

Nyhet

– Windows 8 slippes før det er ferdig

Intel-sjefen kritiserer Microsoft.

Intel/Microsoft/hardware.no
Niklas Plikk
26 Sept 2012 11:30

Den offisielle lanseringen av Windows 8 er bare én måned unna, og forventningene er store. Microsoft er nødt til å levere, og kombinert med lanseringen av Windows Phone 8 og Microsoft Surface-nettbrettet, har selskapet lagt mange egg i samme kurv.

Derfor kommer det nok ikke som noen god nyhet for selskapet at Intel-sjefen Paul Otellini mener Windows 8 er fullt av småfeil og ikke er klar for lansering.

Windows 8 trenger fortsatt mange forbedringer, skal Otellini ha sagt til sine ansatte i et lukket møte. Sitater fra møtet har lekket via en person som vil være anonym, ifølge Bloomberg.

Intel er verdens største halvleder-produsent, og en av Microsofts nærmeste partnere. Et sitat som dette, bare uker før lanseringen av kanskje Microsofts viktigste operativsystem-oppgradering, er mildt sagt uheldig.

Ny versjon allerede planlagt

Selv om Windows 8 har vært tilgjengelig i flere ulike utviklingsstadier siden i fjor høst, skal det fortsatt være flere ting som må forbedres. I tillegg til småproblemer og sikkerhetsfikser som vanligvis dukker opp, skal det også være planlagt en større oppdatering i løpet av operativsystemets første leveår. Oppgraderingen skal ha fått kodenavnet «Blue».

Om det er snakk om en helt ny versjon av operativsystemet, en oppgradering i form av et par nye funksjoner eller en overhaling av hele operativsystemet er ikke sikkert.

Ifølge The Verge skal Microsoft allerede være igang med å gi den nye startskjermen en overhaling, og gjøre vanlige, ikke-berøringsfølsomme maskiner, mindre avhengig av de store "Metro-flatene".

Spennende høstsalg

Microsoft er ivrige etter å få sine nye produkter ut i butikkene. Med Windows 8, Windows Phone 8 og Surface ute før juletider vil Microsoft ha et solid produktutvalg klart før juleshoppingen setter igang. Dette regnes som en de av viktigste tidspunktene i året for både maskinvare- og programvareprodusenter. De siste årene har Apple dominert nettbrett-markedet, spesielt rundt juletider, med iPadene sine. Med Surface og Windows 8 vil Microsoft prøve å gi selskapet en hard kamp.

Selv om Intel-sjefen mener operativsystemet ikke er helt ferdig, tror han fortsatt at Microsoft gjør rett i å slippe Windows 8 nå til høsten:

– Microsoft kan forbedre Windows 8 etter at det er ute, skal Otellini uttalt til sine ansatte.

Dette er ikke en uvanlig praksis, og vi har sett det flere ganger før. Et operativsystem blir sluppet, og bare et par uker eller en måned senere kommer den første oppdateringen som fikser drøssevis av småfeil. Det skjedde med OS X Mountain Lion, og det skjedde med Windows 7. Det skjedde også med Windows Vista, som virkelig hadde noen saftige startproblemer.

Microsoft sier imidlertid de er klare for lanseringen:

– Med over 16 milloner aktive forhåndstestere er Windows 8 det mest testede, anmeldte og ferdige operativsystemet i Microsofts historie, fortalte Mark Martin, en pressetalsmann for Microsoft.

Etter at Otellini-sitatene ble lekket har Intel nektet å svare på spørsmål angående deres standpunkt til Microsoft:

– Våre interne personalmøter er private, og vi røper ikke detaljer rundt hva som ble, eller ikke ble, sagt. Vi ser fortsatt på Windows 8 som en god mulighet over hele linjen, og vi gleder oss over mulighetene nye enheter som Ultrabooker, nettbrett og hybridmaskiner kan gi oss, forteller en av Intels talspersoner, Laura Anderson.

Les også: Slik skal Microsoft bli nettbrettkonge med Windows 8

(Kilder: Bloomberg, The Verge)

Les også
Dette er de norske Windows 8-prisene
Les også
Nå er Windows 7 det mest brukte operativsystemet
Les også
Denne skal erstatte startmenyen
Les også
Windows er 8 er produksjonsklar
annonse

Les også