Tek.no

Nyhet

Kjører raskere enn en pistolkule

Superbilen Bloodhound SSC skal nå en toppfart 1690 kilometer i timen!

Bloodhound SSC
5 Okt 2012 14:00

Det raskeste noe fartøy har beveget seg over land til nå er rett over 1220 kilometer i timen. Engelskmannen og Royal Air Force-piloten Andy Green tok rekorden i ThrustSSC 15. oktober 1997.

Nå er engelskmennene på banen igjen, og har planer om å bryte den magiske «1000 miles per hour»-grensa, nærmere bestemt 1050 mph eller rundt 1690 kilometer i timen. Det er raskere enn en pistolkule.

Rekorden skal etter planen settes i 2013 - i superbilen Bloodhound SSC (Super Sonic Car).

- Vi lager den ultimate bilen, vi gjør hva ingen andre har gjort før oss, sa prosjektdirektør Richard Noble Wall Street Journal i mars 2011.

Nå har bilen, som koster drøye 93.000 kroner dagen bare for å holde i gang, bestått en viktig test på veien til det endelige, fartsfyllte målet.

Den kraftige rakettmotoren ble startet opp med et smell på 186 decibel, det er høyere enn en Boeing 747 som tar av, og durte og gikk i 20 sekunder. Med andre ord: Suksess.

Det er dette rakettsystemet skaperne av Bloodhound SSC håper vil aksellerere bilen opp i nesten 1700 kilometer i timen. Den er den største i sitt slag noen gang bygget i Europa, og da den ble fyrt opp i hangaren ved Newquay Airportlufthavn i Cornwall tirsdag, var det den største i England på 20 år, skriver Daily Mail.

120.000 mennesker så begivenheten på nett, mens presse og fagfolk fulgte med fra en hangar like ved. I frykt for at rakettsystemet skulle eksplodere, var enheten koblet fra resten av motoren og beskyttet med digre betongblokker.

- Dersom den eksploderer, har vi i alle fall noe å gå etter, uttalte en av ingeniørene før testen.

Han hadde imidlertid ingenting å bekymre seg for. Testen gikk som den skulle, og teknikerne kan fortsette jobben med motoren og superbilen.

Bilen har tre motorer, og det forteller litt at Cosworth Formula 1-motoren bare fungerer som pumpe for drivstoffet. Av de to andre motorene er den minste en EJ200, jetmotoren en vanligvis finner i Eurofighter Typhoon.

EJ200 sin oppgave er å få Bloodhound opp i rundt 560 kilometer i timen. Det er da den store motoren settes i gang, den største Falcon-raketten noen gang bygget i England. Toppfarten skal dermed bli 1050 miles per hour, eller rett i underkant av 1690 kilometer i timen.

Bloodhound har sin egen kanal på YouTube, www.youtube.com/1050mph. Her finner du en del forskjellige videoer og animasjoner fra prosjektet. Vel verdt en titt.

Opprinnelig skulle rekordforsøket gjøres i 2011, men er nå satt til 2013. Toppfarten skal nås på Hakskeen Pan, Northern Cape i Sør-Afrika. Igjen er det Andy Green som sitter i førerhuset.

Les også
Volvo utvikler «no death»-bilen
Les også
Her er barnevogna som går i 80 km/t
Les også
Vil vi snart kunne fly?
Les også
I framtiden flyr vi gjennom rør
Les også
Denne bilen kan vise film på veggen
annonse

Les også