Nyhet

- MeeGo kan redde Nokia

Den som rir to hester trenger ikke nødvendigvis å forskreve seg.

Denne ukens lansering av en Nokia-mobil med et helt nytt operativsystem har fått mange til å lure på hva Nokia egentlig holder på med. I februar gjorde selskapet det klart at de vil satse på Microsofts operativsystem Windows Phone 7 som operativsystem på fremtidige mobiltelefoner. Fire måneder senere slipper de sin første virkelig vellykkede touch-mobil. Men den er basert på et annet og helt nytt operativsystem, MeeGo.

Ingen plan B

Så hva er dette? Det linuxbaserte operativsystemet MeeGo ble først annonsert under Mobile World i februar 2010, som et samarbeid mellom Nokia og Intel. Var dette et prosjekt som var kommet så langt at det ikke lot seg stoppe? En ventepølse i vakuumet mellom kunngjøringen av Microsoft-satsingen og de første Windows-mobilene fra Nokia? Et signal til markedet om at Nokia slett ikke er så avhengig av den amerikanske giganten som mange later til å tro? En plan B, i fall Microsoft-samarbeidet flopper? Eller et parallelt løp der Nokia kan drive innovasjon og utvikle nye tjenester, mens hovedfokus fremdeles er på Windows Phone 7?

Selv hevder Nokia at det er det siste alternativet som er det riktige. Ryker samarbeidet med Microsoft, så finnes det ingen plan B.

- Plan B er å sørge for at plan A fungerer, sier informasjonssjef i Nokia, Oskar Södergren til Mobilen.no.

Symbian seigpines

Med MeeGo, Microsoft og Symbian, i tillegg til et eget lukket OS for klassiske mobiltelfoner (Series 40), har Nokia mange baller i luften. Symbian skal leve til 2016, eller i fem år til, om vi skal tro Nokia. Kjøper du en Symbian-mobil i dag, for eksempel Nokia N8, så vil det komme en rekke oppdateringer de nærmeste årene. Den første kommer ganske snart og heter Anna. Med Anna på N8 får du en brukeropplevelse som er mer lik den vi ser på MeeGo.

Men Symbian har unektelig fått nådestøtet, og det skal mer til enn nye sko for å gjøre denne gamle traveren til en favoritt.

Nokia S40 vil fremdeles bli brukt på mobiltelefoner for de såkalte vekstmarkedene. Telefonene skal være så rimelige at de kan bli utbredt i områder der geitemelk er gyldig betalingsmiddel. Hele verden skal på nett, og for mange vil selv en enkel mobiltelefon med S40 representere en digital revolusjon. Her har Nokia et godt grep om markedet.

Gjør som de andre

Nokia er på ingen måte alene om å satse på flere operativsystem. Samsung, LG, Sony Ericsson og HTC gjør alle det samme. Sony Ericsson har sitt eget alternativ til S40 og satser i tillegg på Android. Samsung har sitt eget alternativ til Android og MeeGo i form av det åpne operativsystemet Bada. Også Samsung har sitt eget OS for de billigste klassiske mobiltelefonene, i tillegg til at de vil fortsette å lage telefoner med Android og Windows. LG prøvde seg på et Flash-basert grensesnitt på touch-mobiler, men er nå litt på Windows og mye på Android.

Bare Apple har låst seg til sitt eget operativsystem.

At Nokia nå presenterer MeeGo er derfor ikke så rart. Utfordringen er først og fremst å gjøre MeeGo til et troverdig alternativ. Nokia N9 har et operativsystem der du har full tilgang til å gjøre hva du vil. Installer de programmene du vil fra hvem du vil, og gjør endringer i operativsystemet om du tør. Nokia N9 er med andre ord Windows Phone 7s diametrale motsetning. Microsoft vil ha full kontroll over sitt operativsystem og hvordan det brukes.

Plass til et operativsystem til

Vår umiddelbare reaksjon på MeeGo var at dette måtte være et blindspor. Ved nærmere ettertanke er vi ikke like sikre. Til tross for at Nokia har stupt både i popularitet og børsverdi, er selskapet fremdeles en gigant. MeeGo er ikke en sær løsning, men støtter seg på åpne og velkjente standarder. Nokia N9 har kvaliteter som plasserer den i samme klasse som iPhone og Android-mobiler. Om den hevder seg helt i toppen gjenstår å se. Men telefonen har en nettleser som støtter HTML5, og et OS som kjører applikasjoner utviklet med Qt. Det betyr at du vil kunne kjøre de nyeste web-applikasjonene, og at Nokia raskt kan fylle opp sin applikasjonsbutikk med tusenvis av gode applikasjoner for MeeGo.

Android og iOS er ikke så enestående at det ikke er rom for en utfordrer. Og uansett hva Bill Gates og Steve Ballmer måtte mene, så er det ikke alle som vil ha Windows på mobilene sine. Klarer Nokia å få mange nok av sine trofaste symbianbrukere over på MeeGo, så blir MeeGo en suksess.

Vi er åpenbart ikke alene om å tro på MeeGo. Telenor har sørget for å sikre seg en eksklusiv avtale med Nokia. Innholdet i avtalen kjenner vi ikke, men i en periode vil Telenor være alene om å kunne tilby Nokia N9 i Norge. Informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, bekrefter at telefonen vil bli solgt med egne abonnementsløsninger.

- Jeg vet dessverre ikke når prisene er klare, våre folk jobber med det nå. Men mobiltelefonen vil være begrenset til utvalgte abonnement, og Komplett-pakkene vil bli et godt valg, sier Krokan til Mobilen.no.

Vi liker dramaturgien i Nokias overraskende lansering av N9. Det blir litt som når Rocky Balboa omsider samler kreftene og slår tilbake. Det er nesten så vi heier på MeeGo.

Her kan du lese om vårt førsteinntrykk av Nokia N9 med MeeGo.

Les også
Windows-mobil fra Nokia om to uker?
Les også
Vi har prøvekjørt Nokia N9
Les også
Nokia N950 med MeeGo for utviklere.
Les også
Nå kommer Nokia N9 med MeeGo
annonse