Tek.no

Nyhet

Nå er den nye Samsung-SSD-en lansert

Første til å ta i bruk helt ny teknologi.

Samsung
25 Sept 2012 09:50

Vi så den for tre uker siden, og nå er den offiselt lansert. Samsung har sluppet oppfølgeren til den populære 830-serien, i form av Samsung SSD 840.

Samsung er verdens største tilvirker av minne, og hele SSD-en er laget av selskapet selv. I senter står en helt ny kontroller, og en helt ny form for minne.

Høy ytelse

Den nye rakkeren skal kunne klemme ut 330 MB/s ved sekvensiell skriving og 540 MB/s ved sekvensiell lesing. Selv om førstnevnte verdi ikke er helt på toppen blant de raskeste modellene på markedet, skal tallene Samsung nå oppgir være konsistente uansett hvilken oppgave SSD-en blit satt ut for.

Antallet IOPS, operasjoner den kan tygge unna hvert sekund, er også meget høyt. 98 000 under lesing og 70 000 av dem under skriving er verdiene Samsung oppgir, tall som er i det helt øverste sjiktet for slik ytelse.

Mer lagring for penga

I hjertet av SSD-en sitter det en helt ny kontroller fra Samsung selv, som har fått navnet «MDX». Minnebrikkene som er tatt i bruk kommer også fra selskapet selv, og er produsert med 21 nm-teknikken. Minnet er av Toggle-Mode-typen, som er ideelt for tunge oppgaver.

Mest spennende er det imidlertid at dette minnet benytter TLC-teknikken.

TLC-baserte SSD-er benytter minnebrikker som lagrer tre bit med data i hver celle, mot dagens vanlige MLC-minne som lagrer to bit i hver celle. Mer data i hver celle gjør at kostnaden til en SSD kan kutten ganske betraktelig, og det har lenge vært spekulert i at overgangen til TLC-minne alene kan dra ned prisene med så mye som 30 prosent.

Det er imidlertid et par ulemper. I teorien skal TLC-minne ha lavere levetid enn MLC-minne, fordi det ligger flere bit i samme celle. Samsung har imidlertid sagt, ifølge Anandtech, at deres TLC-minne skal holde ut lenger enn mye av MLC-minnet på markedet.

Den andre ulempen er at TLC-minne av natur har noe høyere responstid, og her sier Samsung at det skal være snakk om en økning på 50 prosent. SSD-er er generelt sett veldig raske på dette området, så det har neppe så mye å si for vanlig bruk.

Les mer om hvordan SSD-er fungerer i vår store SSD-guide »

Kommer snart

Kapasitetene du kan velge mellom er 120 GB, 250 GB og 500 GB. Nøyaktige norske priser er foreløpig ikke kjent, med den veiledende tallene er satt til 110 USD, 200 USD og 450 USD. Etter det vi kjenner til kan det raskt bety 850 kroner, 1550 kroner og 3500 kroner på denne breddegraden.

840 kommer også i en egen Pro-utgave. Den er imidlertid ment for bedrifter, med andre kapasiteter, ytelse og pris.

Samtlige modeller av skal være i butikk 15. oktober.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Corsair Neutron GTX 240 GB: Her er det full fart – uansett oppgave
Les også
iPhone 5 kan gi dyrere SSD-er
Les også
– Hybriddisker er fremtiden
Les også
Her er Samsungs neste SSD
annonse