Til hovedinnhold
NyhetDette skaffet Erik jobb i Google

Hobby ble til Google-jobb

Erik Johansson (27) lekte seg med bilder i Photoshop. Til slutt fikk han mail fra Google.

Erik Johansson
Foto: Privat

En lampe som setter brenner et hull gjennom stua. En vei som plutselig går vinkelrett nedover, sammen med resten av virkeligheten. Og hva smelter først - iskremen eller han som holder den?

- Jeg vil at noe skal skje i bildene mine. Budskapet er ikke så viktig, men bildet må ha en hendelse som tiltrekker oppmerksomheten. Gjerne noe du står igjen og tenker «wow» og smiler av, sier artisten Erik Johansson til Bergens Tidende.

De fleste av fotografiene til Erik Johansson er for merkelige til å beskrives. Likevel er det vanskelig å la være å stirre og prøve få hjernen til å forstå hva som egentlig foregår.

Salvador Dalí som inspirasjon

Han har alltid likt å tegne, og var inspirert av bestemoren, som var kunstmaler. Da han var 12 år fikk han sitt første digitalkamera, men å ta landskapsbilder ga ham ikke akkurat utløp for skapertrangen.

Så han begynte å leke med bildene. Den kanskje mest kjente surrealistiske maleren, Salvador Dalí, har alltid vært en stor inspirasjon for ham.

- Jeg vet egentlig ikke hvorfor, men jeg liker stemningen i bildene hans. I tillegg til den surrealistiske virkeligheten, sier han til Nettavisen.

Electric guitar.Foto: Erik Johansson

Hundrevis av elementer i hvert bilde

Erik kan bruke månedsvis på bare ett bilde. De fleste av oss har knapt lært seg om «layers» i Photoshop, og holder oss helst unna. Enkelte av verkene til Erik kan ende opp med hundrevis, etter hvert som han bygger på bildet.

- Du må nok ha ganske stor tålmodighet for å holde på med dette. Mye tid går til å tenke ut hvilket sted jeg skal ta bildene, innsamlingen av materialet, men fotograferingen går raskere, sier han.

Foretrekker ekte bilder

Deretter smelter han de titalls elementene til et enkelt bilde. Det hadde kanskje vært enklere med CGI (dataanimerte objekter). Men dette kommer ikke på tale.

Les også: Den ukjente fotografen

- Når du lager et virtuelt objekt så kreves det svært mye arbeid for å få det til å se realistisk ut. Hvis du tar bilder derimot, ser det helt ekte ut fra begynnelsen av. Bildene får også en helt annen stemning. Dessutten liker jeg føle at jeg gjør jobben selv, sier han til Nettavisen.

Go your own road.Foto: Erik Johansson

Fra bassengfirma til Google

Erik så på alt dette som en hobby og prøvde ikke å markedsføre seg selv. Men en gang da han bodde i Göteborg fikk han en telefon fra et firma som lagde bassenger.

- De ville ha et bilde av et basseng. Problemet var at bassenget var ikke bygget på det stedet enda. Så de ønsket et bilde av hvordan det ville se ut, sier han.

Til å begynne med forventet han knapt å få betalt. Men så kom flere og flere oppdrag, alt fra reklamebyråer til rockeband som ville han skulle lage cover for dem. Til slutt ville selveste Google ha en bit av fantasien hans.

Mye av hva Erik gjorde i California er hysj-hysj. Men det hadde noe med Googles nye produkt, Google glass å gjøre. Og det viste seg at det ikke var hans eminente ferdigheter i Photoshop de var interesserte i.

- De ville ha inspirasjon til å utvikle forskjellige konsepter. De ønsket innspill til hvordan man kunne bruke Google glass og hvilke funksjoner den kunne ha, sier Erik til Nettavisen.

Cutting light.Foto: Erik Johansson

Les også: Er Instagram ødeleggende for fotografiet?

Her kan du se flere bilder av kunstneren. Du kan også gå på hans hjemmeside.

annonse