Til hovedinnhold

Her kjører roboten opp en loddrett vegg

Se videoen av hvordan det er mulig.

Disney Research

Robotteknologien gjør stadig nye fremskritt, noe ikke minst Google har demonstrert opptil flere ganger. Nå har en kanskje uventet aktør kastet seg inn i dansen med en ganske så snerten sak. Disney har nemlig laget en kjørende robot som kan klatre på vegger. Det melder Gizmodo.

Maskinen har fått det kledelige navnet «VertiGo». og har altså den ganske spesielle egenskapen at den kan forsere vertikale overflater. Innretningen er utviklet i samarbeid med det sveitsiske teknologiuniversitetet ETH Zurich.

Bruker propeller

Det som gjør at VertiGo kan klatre på vegger er at den har to store propeller på toppen som sørger for å «presse» maskinen mot veggen. Disse propellene kan vippes i ulike posisjoner og holder maskinen kontinuerlig på plass.

Roboten består av karbonfiber og 3D-skrevne deler.
Disney Research

I demonstrasjonsvideoen som Disney Research har sluppet av roboten kommer det tydelig frem at maskinen er i stand til like smidig manøvrering på veggen som på horisontale flater, og overgangen mellom de to flatene går tilsynelatende også relativt knirkefritt.

For å komme opp på veggen sørger den ene propellen på baksiden for å skyve maskinen inn mot veggen, samtidig som den andre propellen gir oppdrift foran.

Karbonfiber og 3D-skrevne deler

I forskningsdokumentet kommer det videre frem at et viktig aspekt ved utviklingen av maskinen var å optimalisere forholdet mellom skyvekraft og vekt, og i den forbindelse ble det benyttet en kombinasjon av 3D-skrevne deler med lav vekt og karbonfiber.

Ifølge forskerne skal maskinen være like enkel å kjøre som en vanlig radiostyrt bil, og i tillegg til vegger skal det i prinsippet også være mulig å kjøre den på taket, men dette foreligger det tilsynelatende ingen demonstrasjoner av.

Det er ellers uvisst akkurat hva som er den videre planen med prototypen, men det kunne være nærliggende å anta at Disney på et eller annet tidspunkt ønsker å kommersialisere produktet. Mer informasjon finner du hos Disney, og demonstrasjonsvideoen ser du under.

Her er en annen robot med en spesiell egenskap: Denne kan kastes bortover gulvet og reise seg opp igjen »

annonse