Nå kan du delta i arbeidet med Googles kunstige hjerne

Google har lansert ny versjon av sitt «nevrale nettverk» - og åpnet kildekoden.

I sin iver etter å bringe kunstig intelligens videre fremover har Google i lengre tid jobbet med såkalte «nevronettverk», det vil si infrastrukturer som er ment å fungere litt på samme måte som den menneskelige hjernen. Nå har Google presentert den nyeste generasjonen av dette nettverket, og til og med gjort kildekoden åpen.

Det nye systemet, som er døpt «TensorFlow», er oppfølgeren til det tidligere nevronettverket kalt «Distbelief», som Google blant annet har benyttet til å gjøre epost-søppelsorteringen mer intelligent.

Kraftig forbedret

Illustrasjonsbilde av et av treningsverktøyene i TensorFlow. Foto: Google

Teknologien fokuserer på såkalt «maskinlæring», altså det å sette datamaskiner i stand til å tilegne seg ny informasjon på egen hånd, for deretter å bruke denne kunnskapen til å utføre ulike oppgaver.

Ifølge Google er Tensorlow-systemet både blitt mye mer fleksibelt og brukervennlig enn den forrige løsningen, og skal i tillegg være dobbelt så raskt som Distbelief-systemet.

Akkurat hva systemet egentlig er for noe kan nok være litt vanskelig å få tak i, men nettstedet Extremetech beskriver det hele som et bibliotek av små porsjoner med «nevral» nettverkskode, som kan konfigureres på et uendelig antall måter ved hjelp av brukervennlige verktøy.

Vil fremskynde «maskinlæringsprodukter»

Meningen er å sette folk i stand til å leke med verktøyene for å bygge egne modeller som kan «læres» opp, for deretter å tildeles ulike bruksområder. Google tror at maskinlæring er nøkkelen til fremtidens innovasjoner innen teknologi, og ved å gjøre løsningen åpen håper selskapet å kunne fremskynde utviklingen mot å bruke maskinlæringsteknologi i produkter.

TensorFlow skal kunne brukes på kryss og tvers av plattformer. Google understreker at plattformen ikke er ferdig, men skal stadig videreutvikles ved hjelp av et utviklersamfunn som Google håpe å bygge opp, bestående av alt fra studenter til forskere, ingeniører og entreprenører.

Det kreves nok litt forkunnskaper for å starte med Tensorflow, men om du har lyst til å prøve deg kan du finne instruksjoner på prosjektets hjemmeside. Se også video under for en introduksjon.

Facebook jobber også med kunstig intelligens: Nå har selskapet gjort nye, store gjennombrudd »

Les også
Kunstig intelligens kan fortelle deg hvor «minneverdig» et bilde er
Les også
Google vil kanskje lage sine egne systembrikker
Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
annonse