Til hovedinnhold

Telenor lover 4G til 9 av 10

Åpnet 4G-nettet i elleve norske byer og tettsteder.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen viste via Google Earth hvordan dekningen er på ulike steder i Norge.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Telenor åpnet i dag sitt 4G-nettverk, basert på LTE-teknologi (Long Term Evolution). I første omgang er det elleve byer og tettsteder som får tilgang til det nye nettet. Dette er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen.

Dermed er Telenor også på banen med 4G, etter at konkurrenten NetCom har fått være alene i dette markedet siden de lanserte sitt nettverk i slutten av 2009.

– I løpet av dette året vil én av tre nordmenn kunne ha dekning på 4G. I løpet av 2015 så skal ni av ti nordmenn kunne ha tilgang til 4G-nettet vårt, sa administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor på en pressekonferanse i dag.

Telenor hadde for anledningen lagt lanseringen til Oslo Universitetssykehus, hvor overlege Jacob Bergsland fortalte om hvilke muligheter raske mobilnett vil kunne gi for blant annet hjemmebehandling av pasienter.

Opptil ti ganger raskere

4G-nettet er opptil ti ganger raskere enn dagens 3G-nett, men Telenor ønsket ikke å fokusere på øvre teoretiske hastigheter – som er rundt 100 Mbps. I stedet sier Telenor at kundene skal kunne forvente å få opptil 40 Mbps nedlastingshastighet, men at hastigheten vil kunne variere fra 1 til 40 Mbps avhengig av hvor mange brukere som befinner seg i samme område, samt hvor langt det er til nærmeste mobilmast.

I stedet for å tilby egne 4G-abonnementer, vil alle som i dag har mobilt bredbånd fra Telenor automatisk få 4G så snart man har byttet ut SIM-kortet med et kort som håndterer både 3G og 4G.

Les også: NetCom gjør 4G til standardhastighet

Det vil være fem ulike abonnementer å velge mellom, avhengig av hvor mye data man har behov for å overføre i løpet av en måned:

AbonnementData inkludertHastighetPris
XS1 GB1-6 Mbps99,-
S5 GB1-10 Mbps199,-
M10 GB1-40 Mbps299,-
L20 GB1-40 Mbps399,-
XL30 GB1-40 Mbps499,-

Skulle man trenge å overføre mer data, er det mulig å kjøpe ekstrapakker, får vi opplyst fra Telenor.

Foreløpig ingen telefoner

4G-nettet Telenor lanserte i dag er foreløpig utelukkende beregnet på data, det vil si for deg som vil surfe på PC-en med et 4G-modem eller en 4G-ruter, eller på et nettbrett som Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE.

– Men i løpet av fjerde kvartal kommer vi til å oppgradere nettet vårt en gang til, med noe som betyr at man får talemulighet på mobiltelefonen. Da kjører man data på 4G og går ned på 3G når man har tale. For å få til det må vi oppgradere nettet, og det gjør vi i fjerde kvartal. Da får du full fart også på mobiltelefonen din, sier Svendsen.

Telenors nye 4G-modem.

Telenor og ZTE annonserte i dag 4G-modemer og 4G-rutere som kan brukes i det nye nettet. Men vil du bruke en mobiltelefon til lynrask 4G-surfing, må du vente litt. Foreløpig er det kun et fåtall modeller som støtter nettet, blant annet Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III LTE og Sony Xperia V. Ingen av disse telefonene er kommet på markedet ennå, men flere av dem er like om hjørnet.

iPhone 5 støtter ikke de vanligste 4G-frekvensene som brukes i Norge eller de fleste andre land i Europa, og ikke 2600 MHz som benyttes i Telenors nye nett. Den støtter riktignok LTE på 1800 MHz, et frekvensområde som brukes av NetCom i enkelte områder i landet.

Best dekning utendørs

Telenors 4G-nett opererer i frekvensområdet 2600 MHz, og dette frekvensområdet krever at mobilmastene står ganske tett. Mobiloperatørene venter nå på at myndighetene skal auksjonere ut frekvenser i 800 MHz-båndet, noe som vil gjøre det mulig å bygge ut 4G også i mer grisgrendte strøk. Når operatørene får tilgang til disse frekvensene vil det også bli mulig å få enda bedre dekning innendørs.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor forteller at dette er starten på en landsomfattende utbygging, og at de allerede har forberedt mye for å kunne bruke 800 MHz når de frekvensene blir tilgjengelig.

– Dette er en start på en 4G-utbygging med disse 11 tettstedene, og så vil vi fortsette utbyggingen i år med flere byer. Nord-Norge, med Tromsø, vil få 4G ganske tidlig i 2013. Og i løpet av 2015 vil de aller fleste tettsteder i Norge ha god 4G-dekning fra oss, sier Bjørn Amundsen.

I løpet av året skal også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få 4G.

Les også om produktene som kommer med 4G-støtte:

Samsungs toppmodell Samsung Galaxy S III vil også komme i en LTE-modell. Denne er allerede lansert i Sverige, men det er uvisst når den kommer hit til landet.

Lurer du fortsatt på noe? I morgen klokken 11-12 stiller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til nettmøte her på Amobil.no. Send inn dine spørsmål her.

Mer om
annonse