Til hovedinnhold

EU vil tvinge Netflix til å tilby minst 20 prosent europeisk innhold

Men det er trolig helt unødvendig.

Shutterstock / montasje (Tek.no)

Det er en kjent sak at EU ikke er spesielt tilbakeholdne med å ville regulere amerikanske, digitale tjenester, og nå er organisasjonen på «krigsstien» igjen. Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at EU ønsker å tvinge strømmetjenester som Netflix til å tilby minst 20 prosent europeisk innhold.

Det nye forslaget ble utarbeidet av EU-kommisjonen, og skal formelt legges frem den 25. mai. Det er altså ennå ikke gjeldende lov.

Møter motstand

Det forslaget går ut på er altså å innføre en «minimumskvote» på 20 prosent for europeiske TV-serier og filmer, som strømmetjenestene vil være påkrevd å inkludere i tilbudet sitt.

ibreakstock/Shutterstock.com

I tillegg til dette ønsker EU også å åpne for at medlemslandene kan tvinge strømmetjenester som ikke er basert i landene, som da vil omfatte de amerikanske tjenestene, til å finansiere produksjon av europeisk innhold.

Ikke helt uventet har forslaget møtt en viss motstand. Et medlem av EU-parlamentet fra det Storbritannias konservative parti, Daniel Dalton, fordømte hele forslaget som «digital proteksjonisme».

Trolig unødvendig forslag

– EU-kommisjonen har nok en gang ikke forstått hvordan den digitale verdenen fungerer. Abonnementstjenester som Netflix og Amazon bør kun forholde seg til én ting når de legger ut innhold på plattformen sin, nemlig hva kundene vil se på, uttalte Dalton.

Forslaget er dessuten mest sannsynlig overflødig. Analysebyrået Ampere Analysis (via The Independent) sitter på statistikk som viser at godt over 20 prosent av innholdet på Netflix og Amazon Instant Video i Europa allerede er europeisk – eller i alle fall delvis produsert i Europa.

Det landet som ifølge Ampere har den minste andelen helt eller delvis europeisk innhold på Netflix er Polen, med 20 prosent. I Norge ligger tallet til sammenligning på 28,2 prosent, mens Italia, Spania og Frankrike har rundt 35 prosent europeisk innhold på Netflix.

Nå kommer det kanskje snart en ny europeisk «Netflix»: BBC har nemlig planer om en egen strømmetjeneste »

annonse