Tek.no

Nyhet

SSD-er kan miste data etter bare én uke

Temperatur og type disk er avgjørende.

12 Mai 2015 12:30

Prisene har gått nedover, samtidig som ytelsen fortsetter å gå oppover. SSD-diskene erstatter i stadig større grad de gamle spinnediskene i datamaskinene våre. Men der harddiskene kunne lagre data i lange tider uten tilførsel av strøm, får SSD-er problemer mye raskere. Gitt høy temperatur og SSD-er tiltenkt bedriftsbruk risikerer du at dataene holder kun en kort uke uten strøm før de er vekk.

Seagate-sjef presenterer SSD-ens ulemper

Påstanden kommer fra bransjeorganisasjonen JEDEC. Organisasjonen tester utstyr, og utarbeider standarder for sine medlemmer, deriblant mange av de mest kjent SSD-produsentene. Interessant nok er presentasjonen signert Alvin Cox, styreleder i Seagate. Selskapet er medlem av organisasjonen, men har per dags dato ingen rene SSD-produkter rettet mot privatmarkedet, og fremstår som en tradisjonell harddiskprodusent.

En helt ordinær SSD, av typen som du og jeg kan kjøpe, skal kunne ta vare på dataene i opp mot to år, gitt en romtemperatur på 25 grader, og en temperatur mens den var i drift på rundt 40 grader. Varigheten halveres dersom man øker oppbevaringstemperaturen med fem grader, men det er forholdsvis sjelden at private SSD-er sultefôres med strøm i mer enn ett helt år. Det som ser en del verre ut, er status for profesjonelle SSD-er.

Stor forskjell på SSD for privat og bedrift

Fastminnelagring for bedrifter tåler gjerne mer enn de ordinære privatmarkedsdiskene, men så fort strømmen forsvinner er rollene snudd, skal vi tro Cox. Disker som lagres ved 45 grader etter å ha vært i bruk ved 55 grader holder bare på data i en uke.

Til daglig betyr dette lite. Bedrifter tar som regel lagringskopier av data til kassettløsninger, mens du og jeg som regel skrur på PC-en en gang i blant uansett. Skulle du ha gamle SSD-disker liggende med data du trenger å ta vare på, kan det likevel være en god idé å koble dem til datamaskinen av og til, eller å flytte dataene til et mer stabilt lagringsmedium.

Ny SSD-teknologi kan gi langt større fastminnedisker. Les mer om Intel og Microns 3D-NAND i denne artikkelen.

(Kilder: JEDEC/pdf via extremetech.com)

Les også
Snart vil SSD-ene få mye større lagringskapasitet
Les også
Samsung lanserer SSD-er på 2 TB
Les også
Russerne har lansert ny MIPS-basert prosessor
Les også
Slik fjerner du alle spor fra disken
Les også
Western Digital Red 6 TB NAS: For deg med voldsomme lagringsbehov
Les også
Ekspertene er sikre: SSD-er har blitt helt nødvendig
Les også
Nå skal lynraske SSD-er utnyttes for å gjøre nettjenester raskere
annonse

Les også