Til hovedinnhold

– Norden blant verdens beste på 4G

Telia vinner også OpenSignals test av mobilnettet i Norge.

De nordiske landene er fortsatt i verdenstoppen på 4G-dekning, viser en rykende fersk rapport fra OpenSignal. Undersøkelsen er basert på data som samles inn fra en app brukere installerer på sine telefoner.

Ifølge OpenSignal har mobilbrukere i Norge 4G-signal 80,6 prosent av tiden, mot 81,79 prosent i Sverige, 80,32 prosent i Finland og 72,53 prosent i Danmark.

Denne grafen viser hvor mange prosent av tiden brukerne har 4G-dekning.
OpenSignal

«De nordiske landene er i eliteklassen når det gjelder 4G-dekning», skriver selskapet i rapporten.

Når det gjelder hastighet, må imidlertid nordmennene se seg slått av danskene. I Danmark hadde OpenSignal-brukerne en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 17,41 Mbit/s, mot 14,46 Mbit/s for nordmenn. Tallene sier riktignok ikke så mye om hva som er de maksimale hastighetene i de enkelte landenes 4G-nett, siden målingene gjøres på vanlige mobiltelefoner med abonnementer som gjerne er strupet på lave hastighet – for eksempel 10 eller 20 Mbit/s.

Gjennomsnittlig nedlastingshastighet for både 3G og 4G i de fire nordiske landene. Danskene har om ikke det raskeste mobilnettet, så i hvert fall de abonnementene som gir OpenSignal-brukerne de høyeste målingene i Norden.
OpenSignal

Telia vinner både OpenSignal- og Tek-testen

I vår egen test av mobilnettene var det Telia som vant, ettersom det var Telia som kunne levere mobilnett med god hastighet på flest steder – samtidig som de hadde færrest huller i dekningen. Men Telenor hadde litt høyere gjennomsnittshastighet. I OpenSignals test er det motsatt. Her vinner Telia hastighetsduellen med 18,2 Mbit/s mot Telenors 13,3 Mbit/s. Ser vi på kun 4G-hastighetene oppnår Telia en hastighet på 20,4 Mbit/s og Telenor 14,92 Mbit/s.

Nedlastingshastigheter i Telia og Telenors nett i Norge.
OpenSignal

Vi skal ikke si sikkert hva årsaken til dette er, men regner med det har å gjøre med hvilke hastigheter Telenor- og Telia-kundenes abonnementer er strupet på. Dette er jo tross alt en test basert på målinger på vanlige brukeres mobiltelefoner, mens Tek.no hadde abonnementer uten hastighetsbegrensninger da vi gjorde våre målinger.

Men til tross for at Norge og resten av Norden har høye 4G-hastigheter, over gjennomsnittet i verden, holder vi ikke tritt med de aller beste.

«Vi ser typiske LTE-hastigheter bevege seg over 20 Mbit/s i mer enn et dusin land over hele verden», skriver OpenSignal i sin rapport.

Telenor vant for øvrig OpenSignals test av hvor responsivt nettet var. På 4G hadde Telia en responstid på 59,14 millisekunder, mot 48,87 for Telenor.

Hvem har det beste mobilnettet i Norge?
Få med deg den store dekningstesten »

annonse