Nyhet

Massivt angrep: Har blokkert over 200 000 falske SMSer

FÅTT DENNE? Utenlandske hackere har onsdag sendt ut falske SMSer til norske mobilkunder.

Onsdag pågår det et stort såkalt flubot-angrep, opplyser Telenor til Tek.no.

– Dette er det største vi har sett i år, og vi registrerer rekordmange blokkerte tekstmeldinger i vårt spamfilter, forteller sikkerhetsrådgiver i Telenor, Thorbjørn Busch.

Normalt blokkerer de 30–40 000 meldinger i døgnet, ifølge Busch. De siste timene har det imidlertid blitt blokkert over 200 000.

– Bare siden kl. 08.00 til kl. 10.00 i dag morges er 90.000 meldinger blokkert. Angrepene blir altså mer omfattende, og flere risikerer å bli lurt.

FALSK TALEMELDING: Å laste ned appen vil føre til at svindlerne får tak i privat informarsjon fra mobiltelefonen din.

Angrepet skjer ved at mobilkunder mottar en tekstmelding der de blir bedt om å laste ned en app for å høre talebeskjeder. Busch er krystallklar når han ber folk om å ikke trykke på denne lenken, eller laste ned appen.

– Telenors mobilsvartjeneste vil aldri be deg om å laste ned en app eller trykke på en lenke for å høre på en talemelding. Dessverre er det alltid noen som går på limpinnen, og dermed ender opp med å installere viruset på sin mobil.

Telenor mener at avanserte utenlandske kriminelle står bak angrepet, får Tek.no opplyst.

– Dette er ikke noe som har blitt laget hjemme på gutterommet. Dette er et ganske sofistikert og kraftig verktøy, sier Busch.

Flubot er en programvare som er laget for å finne og dele personopplysninger og bankdetaljer fra mobiltelefonen. Flubot er et av de mest omfattende svindelangrepene Telenor har registrert i nyere tid.

– Når du laster ned appen, gir du de kriminelle tilgang til å plukke opp brukernavn, passord, betalingsinformasjon – og mest sannsynlig også alle kontaktene dine, i tillegg til andre personlige opplysninger på mobilen din, sier Busch.

Dersom viruset får fotfeste, sprer det seg samtidig videre til kontaktene dine, ifølge sikkerhetseksperten.

– Et eller annet sted i verden er det et kontrollsenter med mennesker som både bestemmer hva som skal stå i disse meldingene, og hvem som skal få de. Det kan gjøre ganske stor skade. De kriminelle får tilgang til å plukke opp brukernavn, passord, betalingsinformasjon – og mest sannsynlig også alle kontaktene dine.

IKKE TRYKK PÅ LENKEN: sikkerhetsrådgiver i Telenor, Thorbjørn Busch, advarer folk om å ikke la seg lure av storsvindelen.

Advarte i sommer

Det er ikke første gang at Flubot har vært på offensiven. Blant annet advarte Telenor i Juni mot samme svindel, og kalte det årets svindelstorm.

– Flubot kombinerer sosial manipulasjon og ulike verktøy for å gjøre angrepet mer troverdig. I tillegg utnytter svindlerne korona siden mange venter på å få tilsendt pakker, forklarer Busch. Han forutsa også da at svindelen ville foregå i bølger.

– Plutselig er det tilbake, og da i en annerledes innpakning enn ved forrige angrepsbølge.

annonse