Til hovedinnhold

Sony kan revolusjonere mobilfoto

Slipper telefon med helt ny sensor.

Ser du noen forskjeller på årets Xperia 1V og fjorårets Xperia 1 IV? Ikke vi heller. Japanerne lover at forskjellene på innsiden er store.
Sony

Sony har annonsert en ny Xperia 1-modell. Men denne gangen er det kanskje ikke selve telefonen som er mest spennende; det er kameraet som bor i den.

Her har det nemlig dukket opp en helt ny teknologi, som ifølge Sony kan la telefonen samle opp til dobbelt så mye lys med samme størrelse på kamerabrikken.

Svært forenklet betyr det en mulig revolusjon for fotografering i dårlig lys. Sony hevder at det nye kameraet skal kunne samle dobbelt så mye lys.

Det er storheter som Apples iPhone Pro og Samsungs Galaxy S23 Ultra som kanskje bør begynne å svette av nyheten.

Dobler antall kretser på brikken

Det Sony har gjort er å stable to etasjer oppå kamerabrikken, med selve fotocellen i én og andre komponenter under. Det minner mye om en stor endring fra omkring ti år tilbake.

De flyttet mesteparten av elektronikken til baksiden, til fordel for fotocellene på forsiden av kamerabrikkene. De såkalte «bakbelyste» brikkene gjorde bildene vi tok vesentlig lysere og mer detaljerte.

Siden den gang har løsninger som smarte nattmoduser kommet til. Begge de to hendelsene førte til det som nærmest har blitt hver sine revolusjoner i bildekvalitet fra mobilene våre.

Svart, sølv og kakigrønn er fargene for årets toppmodell i Xperia-serien.
Sony

Mer bruk av nattmodus

Denne gangen skal Sony også ha tatt i bruk nattmodus i større grad - her har konkurrenter som Samsung og Apple ledet, etter at Huawei var først på banen med såkalt AI-stabilisering.

Sony beholder også «spesialen» sin, med mekanisk kameralinse som kan endre lysinnslipp for ulike forhold.

Velkjent oppskrift

Utover det følger Xperia 1V den tidligere oppskriften ganske godt. Her ligger mobilmarkedets eneste 4K-skjerm, og det er en rask OLED ved 120 hertz. I korte trekk kan du forvente knivskarpe bilder, med greit med lys og svært behagelige animasjoner og leseopplevelser.

Telefonen følger omtrent de samme designvalgene som før. En minimalistisk firkant i tre ulike farger - svart, sølv eller kakigrønn.

Den er også vanntett, med IP68-sertifisering. Skulle den bli for våt til at du får ladet den med det samme kan du fylle det 5.000 mAh store batteriet ved hjelp av trådløs lading.

Størst på bildebrikker, men ...

Sony er verdens største leverandør av digitale kamerabrikker. Men det har satt seg et inntrykk blant verdens testere og teknologientusiaster av at det er konkurrentene som får mest ut av disse brikkene.

Et nytt heftig kamera fra Sony får ofte sitt aller beste liv i mobiler fra Samsung og Apple, på grunn av det voldsomme fokuset på programvare hos disse produsentene.

Klarer de det denne gang?

Det store spørsmålet er dermed; hvem vil få mest ut av nyvinningen denne gang? Kommer Sony virkelig til å skru opp satsingen på programvare også?

Og blir den tekniske forbedringen like stor som lovet? Vi har grunn til å tro det, for i omtale og lovnader likner nyvinningen mye på det som har ført oss store hopp fremover før.

Den som lever og har 15.000 kroner å bruke på mobiltelefon i slutten av juni får antakelig et svar på iallfall ett av spørsmålene. Forhåndssalget starter 12. juni, og bestiller du tidlig kan du få et sett av Sonys heftigste hodetelefoner med på kjøpet.

annonse