Til hovedinnhold

Skal Apple konkurrere med både Netflix og Oculus Rift?

Kan være blant Apples store satsinger fremover.

Netflix/Shutterstock/Apple/Niklas Plikk, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Apple er et selskap med mange bein å stå på, men nå later det til at de vil forsøke å skaffe seg enda flere inntjeningsmåter. Ifølge Cnet skal Silicon Valley-giganten nemlig være i gang med en helt ny TV-satsing som går blant annet Netflix i næringa. Med andre ord: Apple skal begynne å selv lage serier og innhold, som vil bli tilgjengelig ekslusivt gjennom iTunes.

Informasjonen ble opprinnelig lekket til finansnettstedet The Street av en person som ifølge nettstedet skal ha tilknytning til både Apple og Netflix.

Vi har også tidligere meldt om slike rykter, men da var de langt løsere og mindre spesifikke.

Netflix har laget eget innhold lenge. Her en reklameplakat for serien «Orange is the new Black».
Shutterstock

Mens vi først er inne på nye tjenester fra Apple: kunne vi for en liten stund siden melde om et helt annet rykte, som vitnet om enda en annen satsing for Apple: VR-briller. Informasjonen stammer fra Financial Times, som skal ha fått nyss om et «hemmelig team» selskapet har bygget opp over lengre tid.

VR er en relativt ung teknologi på forbrukermarkedet, men originalinnhold og nettstrømming drives i dag av tungt etablerte aktører som Netflix, HBO og Amazon.

Unike serier gjennom iTunes

Ifølge Blair Westlake, som har hatt sjefsstillinger i både Universal TV og i Microsoft, er det en svært god grunn til at Apple vil begynne å lage eget innhold:

Blair Westlake mener Apple uten tvil har skjønt at eget innhold er nøkkelen til videre vekst.
LinkedIn/Blair Westlake

– Helt siden fjernsynets tidligste dager har unikt og originalt innhold vært den aller viktigste drivkraften i industrien. Apple har uten tvil skjønt at å kunne tilby programmer som kun er tilgjengelige gjennom iTunes er et «must have» – akkurat som det er for vanlig fjernsyn.

Westlake mener altså at Apples tanke er at man ved å tilby innhold eksklusivt gjennom iTunes vil kunne trekke mange seere – og dermed også tjene mye penger.

Som Cnet også påpeker, så vil dette sannsynligvis også hjelpe til med å dra salget av både iPhoner og iPad-er, som er utstyrt med iTunes som en innebygget tjeneste. Med tanke på hvor liten vekst Apple opplevde i iPhone-salget i 2015 er det slettes ikke umulig at dette er en høyst bevisst bieffekt.

iPhone 6S er Apples foreløpig siste utskudd på iPhone-stammen. Vil originale serier bedre salget?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kan begynne å sende serier allerede i september

Ifølge den opprinnelige kilden skal Apples sjef for underholdningstjenester, Eddy Cue, og innholdssjefen for iTunes, Robert Kondrk, allerede ha vært i snakk med Hollywood-sjefer om en samarbeidsavtale. Samtalene startet etter sigende i fjor, men ingen avtale har blitt undertegnet enda.

Eddy Cue, sjefen for underholdningstjenester hos Apple, skal visstnok være i samtaler med Hollywood om å lage serier.
Apple

Kilden til The Street hevder uansett at Apple har en klar lanseringsplan for tjenesten: september. Dette vil isåfall sammenfalle med avdukningen av iPhone 7-generasjonen – og høyst sannsynlig bli bakt inn i lanseringen som en «ny, fantastisk tjeneste» i den nye iOS-versjonen telefoene lanseres med.

Hva tjenesten vil bli hetende er foreløpig helt i det blå, men Apple er nokså kjent for å kalle en spade for en spade. Dette går igjen i navngivningen av det meste selskapet lager, og en av de siste, «nye» tjenestene til å bli navngitt slik er strømmetjenesten Apple Music. Kanskje vi rett og slett får en tjeneste som heter noe sånt som «Apple Series» eller noe lignende?

Det later uansett til at Apple har en plan om å kunne dekke stort sett alle teknologiske behov du skulle måtte finne på å ha i hverdagen. Neste steg er altså dominanse på seriefronten også, ser det ut som.

Apple har også sin egen TV-boks, og vi har testet den:
Endelig har Apple TV blitt voksen »

(Kilde: Engadget, Cnet, Cnet 2, The Street, Financial Times)

annonse