Nyhet

Programvaren i den svindyre Mclaren F1 er så begrenset at den må vedlikeholdes av en 20 år gammel PC

Compaq LTE 5280 er det eneste som duger.

For vanlige forbrukere gjelder det som regel å henge med i svingene når det gjelder datautviklingen, men det finnes områder hvor den grundig utdaterte teknologien faktisk er tilstrekkelig. Nettstedet Jalopnik melder nå om at en steingammel PC ennå brukes til å vedlikeholde en særs eksklusiv bilmodell.

Bilprodusenten McLaren Automotive benytter nemlig PC-modellen Compaq LTE 5280 til å utføre service på sin bilmodell McLaren F1, viser det seg.

20 år gammel PC

Compaq LTE 5280 var i salg rundt midten av 90-tallet, så PC-en er altså rundt 20 år gammel. Likevel er den altså god nok for McLaren F1, en bilmodell det kun ble laget 106 eksemplarer av gjennom 90-tallet.

Compaq LTE 5280.

Rundt 100 eksemplarer finnes fremdeles, og bilene har en verdi på flere millioner dollar per stykk.

Årsaken til at McLaren fremdeles bruker den gamle maskinen er at den har et såkalt CA-kort (Conditional Access) innebygget, som er et kort som brukes som grensesnitt mellom PC-ens DOS-baserte programvare og bilen.

Sikkerhetskort

CA-kort er ikke et direkte kjent fenomen i dag. En kommentator hos Jalopnik forklarer imidlertid at det er et slags «dongle»-kort som fungerer som maskinvarebasert sikkerhet og kopibeskyttelse.

I dette tilfellet fungerer kortet som sikkerhet ved at PC-en kun kan kommunisere med bilens ECU, altså styringsenhet, dersom CA-kortet er på plass. I dag er det hovedsakelig USB-pinner som fungerer som CA-enheter, og ifølge McLaren jobbes det med å få på plass nyere grensesnitt som er kompatible med dagens bærbare PC-er.

Nå har det kommet førerløse racingbiler: Det har skjermkortprodusenten Nvidia sørget for »

(Via The Verge)

Les også
Nvidias nye datamaskin skal styre verdens første førerløse racingbil
Les også
Nå skal AMD gi bærbare PC-er flere muskler
annonse