Til hovedinnhold

Har laget ekstra rask brikke av «vidunderstoffet» grafén

Og det med helt vanlig utstyr.

sspopov/Shutterstock.com

IBM har lenge interessert seg for «vidunderstoffet» grafén, et stoff som både er særdeles sterkt og som har vanvittig gode strømledende egenskaper, noe som har gjort stoffet til en het arvtakerkandiat til silisium i integrerte kretser.

Selskapet laget en krets med grafén allerede i 2011, og senere lagde de også en modell av en krets som bestod utelukkende av stoffet.

10 000 ganger raskere

Nå kan nettstedet Extremetech melde at IBM har gjort det kanskje viktigste fremskrittet hittil i utviklingen av gangbare, grafénbaserte brikker.

En gruppe forskere hos selskapet kan nå skryte av å ha laget den mest avanserte kretsen noensinne hvor grafén står sentralt, og som skal være intet mindre enn 10 000 ganger raskere enn tidligere forsøk med materialet.

Dette har forskerne klart ved å utvikle en ny produksjonsteknikk som i korte trekk innebærer at grafén-materialet nå kan legges på brikken helt uten å skade stoffet, noe som hittil har vært svært vanskelig å få til, da grafén kun er ett atom tykt.

Brukte eksisterende produksjonsprosess

I tillegg til at teknikken gjør det mulig å lage svært raske brikker, består kanskje det aller viktigste fremskrittet i at metoden er kompatibel med den vanlige CMOS-prosessen, altså den eksisterende teknologien som brukes i produksjon av silisiumkretser.

Det betyr med andre ord at en kommersiell masseproduksjon av grafénbaserte kretser kan bli en realitet om ikke så altfor lenge, noe som igjen kan få store konsekvenser for ytelsen til både datamaskiner og andre elektroniske apparater.

Brikken som IBM lagde i dette tilfelle var en radiomottaker laget av en vanlig 200 millimeters silisiumwafer, hvor grafénet kun ble brukt i transistorene. Om du er interessert i de tekniske detaljene kan du lese hele forskningsdokumentet her (krever abonnement).

Kobber kan også snart bli erstattet i databrikker: Atomtynt «tinnstoff» er en aktuell kandidat »

(Kilde: Extremetech)

annonse