Til hovedinnhold

Hvordan vil Tesla gjøre slutt på rekkeviddeangsten?

Det er stort nok til at Tesla kaller inn pressen.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

Torsdag 19. mars klokken 17.00 norsk tid skal teslasjefen Elon Musk, etter eget sigende, sette en stopper for den såkalt rekkeviddeangsten.

Det skal ikke skje ved hjelp av nye batterier i de populære elbilene, men gjennom en programvareoppdatering. Hvordan Teslas ingeniører skal få til det, er det foreløpig få som vet. Selv ikke normalt velinformerte Wall Street Journal har noe særlig å komme med.

Det hindrer naturligvis ingen fra å spekulere litt.

Begrepet "rekkeviddeangst" er et nyord for bekymringen elbilsjåfører kan ha for å gå tom for strøm før en når målet sitt, eller i alle fall et egnet sted å lade bilen. Men det er ikke et tulleord. Enkelte vil hevde at rekkevidden til elbiler er det soleklart største hinderet for at elbiler virkelig tar av. Å sette en stopper for denne angsten kan derfor få enorm betydning for Teslas utbredelse.

untitled link

I de fleste tester av Tesla Model S i Norge, havner reell rekkevidde med fulladet batteri på rundt 30 mil om vinteren og 40 mil om sommeren.

Dette vil jo være langt nok i de fleste sammenhenger, men en tur fra Oslo til Geilo med ti blå utenfor vinduene vil likevel være å strekke strikken. Må du ta noen mils omvei på grunn av en omkjøring, kan til og med hurtigladeren på Gol synes langt unna.

Økt rekkevidde?

Å gjøre det "slutt på rekkeviddeangst" er store ord. Kan det være så enkelt som at programvareoppdateringen bare øker rekkevidden med de eksisterende batteriene?

Det virker strengt tatt som en litt for enkel løsning. Om Tesla klarer å vri 10, 20 eller 50 ekstra kilometer ut av bilen, utsetter jo det bare problemet noen mil.

The Verge-redaktør Chris Ziegler har noen alternative forslag til hva Tesla kan ha i ermet.

Reservelager?

En mulighet er at ingeniørene skviser ut en del ekstra kilometer ut av systemet, men legger den ekstra rekkevidden i en slags reserve. Det kan jo gi litt ro i sinnet å vite at du kan trykke på en knapp på skjermen om du går tom, og vips så kan du kjøre fem mil ekstra.

Men for Elon Musk, som er personen filmversjonen av Tony Stark er basert på, virker det verken smart eller elegant nok.

Bilen overtar angsten?

En annen mulighet, spekulerer Ziegler, er et system som kontinuerlig vurderer kjørestil og forbruk opp mot ditt endelige mål og tilgjengelige ladestasjoner på veien.

Dette vil ikke nødvendigvis gi deg mer rekkevidde, men kan gi ro i sjelen fordi bilen selv passer på at du vil ha nok strøm til å komme fram eller sier ifra at du må ta en kaffepause og lade litt.

En av nyhetene i den siste oppdatering av programvaren i Tesla Model S var for øvrig en graf som nettopp viser om du vil nå målet ditt utifra nåværende forbruk.

SUPERHURTIGLADING: Rekkevidden vil kanskje ikke være noe å bekymre seg for, dersom du kan kjøre innom en ladestasjon som dette og fylle opp batteriene like raskt som andre biler fyller drivstoff? Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Lader like raskt som å fylle tanken?

Motorjournalist Sebastian Blanco i Autoblog spekulerer i at oppdateringen kan føre til at Tesla Model S lader fortere.

I beste fall vil en tur innom en hurtiglader da bli omtrent som å fylle bensin og diesel.

untitled link

Utnytter energien bedre?

Jonathan Gartner er sjef for Navigant Research, et analyseselskap som spesialiserer seg på grønn teknologi. Han sier til Fortune at det er flere måter programvare kan hente ut bedre rekkevidde i Tesla Model S.

En mulighet er at algoritmene mellom den elektriske motoren og batteriet har blitt forbedret slik at kjøringen automatisk blir mer energiøkonomisk.

Dette vil i så fall være en retning Tesla allerede har gått i. Allerdede i dag kan Tesla-eiere sette bilen i såkalt Range Mode, som sørger for å begrense de villeste energiutladningene.

Ingen av disse teoriene virker imidlertid store nok til å kunne hevde at de gjør slutt på rekkeviddeangst, eller forsvarer at Musk og kompani kaller inn til pressekonferanse. Svaret får vi i alle tilfeller torsdag ettermiddag.

Les mer på Side 3:

(Kilder: The Verge, Autoblog, Fortune, Wall Street Journal)

annonse