Tek.no

Nyhet

Telenor tilbake i varmen

7 Sept 2007 09:01

Teleselskapet Telenor fikk mye medieomtale da de tidligere i år meldte seg ut av NIX samarbeidet.
Mange mente at nettets nøytralitet stod på spill.
Nå vurderer de å gå tilbake til samarbeidet igjen.
Les også:
Telenor ut av NIX.
75-åring har verdens raskeste nettlinje.
Surf på nett med 40 år gammel maskin.

Meldte seg ut

Selve NIX samarbeidet er et samarbeid mellom nettleverandørene hvor de deler på sine linjer med hverandre.
I 2000 koblet også innholdsleverandører seg opp mot dette samarbeidet, uten å ha noen egen linje å bidra med. Dette likte ikke Telenor og meldte seg ut av hele NIX.

Fikk kritikk

Dette ble kraftig kritisert fra flere hold. Teleselskapene selv mente dette ikke ville ha noen følger for deg som forbruker. Andre, som Elektronisk Forpost Norge og også forskere mente at dette kunne være en fare for nettnøytraliteten.

Mange fryktet også at forbrukerne måtte ta kostnadene, da Telenor ville ha betalt av innholdsleverandørene Schibsted og NRK for å videreformidle deres innhold med optimal hastighet. Både NRK og Schibsted nektet å betale.

Endret avtalen

I sommer ble NIX sin avtale endret, delvis som en følge av Telenor sin utmeldelse. Telenor sa da til Nettavisen at de muligens ville revurdere sin utmeldelse av samarbeidet.
- Det er ferie i Telenor også, og diskusjonen om hvorvidt dette endrer vårt forhold til NIX er det flere som nå er på ferie som må være med på, sa informasjonssjef hos Telenor, Arild S. Johannessen, ifølge Nettavisen.
Ifølge Jornalisten.no uttalte Telenor på en konferanse i Bodø i går at de nå trolig vil tre tilbake inn i samarbeidet innen jul i år.
Ifølge avisen uttalte sjef for Telenors fastnett, Berit Svendsen, at de nye reglene for NIX harmonerer mer med internasjonale regler, og at det derfor er mer atuelt for Telenor å være med i samarbeidet.

Kan selv bestemme

I følge de nye reglene kan medlemmene i samarbeidet selv velge hvem de vil ha samtrafikk med og Svendsen understreket ovenfor avisen at de ikke ville ha samtrafikk med innholdsleverandører som NRK og Schibsted. Samtidig påstår selskapet at de ikke har som hensikt å begrense fri flyt av informasjon på Internett.

Ifølge Nettavisen vil Telenor sin påkobling ikke ha noe å si for nettnøytralitetsdebatten. Dette vil forstsatt fremstå dom et problem med vedtaket av de nye reglene for NIX samarbeidet.

annonse