Tek.no

Nyhet

Hubble-teleskopet fyller 24 år

NASA feirer dagen med en rekke imponerende bilder av verdensrommet.

NASA
18 Mar 2014 15:30

Hubble-teleskopet forsyner stadig verden med spektakulære bilder av verdensrommet, og i år feirer det 24-årsdag. Det er kanskje ikke det rundeste tallet, men NASA har allikevel frigitt en rekke storslått bilder av verdensrommet i den anledning.

Bilder av stjernefødsler

Bildene ble publisert på NASAs hjemmesider 17. mars, og er bilder tatt av det infrarøde lyset fra et område med hyppige stjernefødsler. Dette området ligger 6 400 lysår fra jorda, og fordi dette området er svært aktivt blir bildene også svært spektakulære, som du selv kan se under (klikk for original størrelse):

Disse fire bildene friga NASA for å markere bursdagen.Foto: NASA

Denne "stjernefabrikken" kaller forskerne NGC 2174, men de har også gitt den et litt mer folkelig navn: "The Monkey Head Nebula", eller "Apehodetåken" på godt norsk. Det produseres relativt store, nye stjerner nær midten av denne tåken, og UV-lyset fra disse varmer opp romstøvet og gassene i tåken.

NGC 2174 består for det meste av hydrogengass, og når UV-lyset treffer gasspartiklene og ioniserer dem avgir de lys i de infrarøde bølgelengdene. Ifølge NASA gjør dette Hubble-teleskopet i stand til å fange opp stjernedannelsen, og bruke informasjonen til å skape de fargerike rom-bildene.

Nærbilde av det ene systemet.Foto: NASA

"Like i nærheten"

Stjernedannelsen skyver også støvet utover i verdensrommet, som bildet over viser. Dette skaper de kjempmessige støvpillarene som skyter ut av tåken, som forskerne for øvrig mener ligger "like i nærheten" av oss. Men selv om en avstand på 6 400 lysår gjør at den mildt sagt ligger mer enn et steinkast unna oss, er tåken faktisk relativt sett rett i nærheten – astronomisk sett.

Om du er sulten på enda flere bilder fra teleskopet, kan du finne mange flere spektakulære godbiter i denne bildekarusellen fra NASA.

Vi kan også ta vakre bilder med teleskoper her på jorden:
Dette er verdens klareste bilde av nattehimmelen! »

(Kilde: Cnet, NASA)

annonse

Les også