Til hovedinnhold

Sony klar med 4K-projisering

Sony kunngjorde nylig at deres digitale projeksjonssystem for filmvisning har bestått testene til Digital Cinema Initiatives, LLC (DCI) – som blant annet går ut på å skape en standard systemarkitektur for digitial filmvisning.

Sonys digitale filmprojeksonssystem består av en projektor som kan vise såkalt "ultra-high-resolution" video i 4K oppløsning – eller 8,85 millioner piksler, mer enn fire ganger kapasiteten til Full HD. Den andre bestanddelen er en filmserver som kan oppbevare og overføre videomateriale til projektoren.

Innholdsbeskyttelse

Et annet viktig aspekt ved DCI-standarden er et filformat kalt Digital Cinema Package (DCP), som gjør at man kan kryptere digital film. På denne måten forsøker bransjen å beskytte opphavsretten til materialet og gjøre det mindre risikabelt å distribuere film internasjonalt via for eksempel satelitt eller portabel harddisk.

En krypteringsnøkkel blir levert separat til kinoene, før DCP-filen blir dekryptert i filmserveren og vist frem av projektoren. Av andre sikkerhetstiltak finner man elektrisk vannmerke for å forhindre ulovlige opptak av det projiserte innholdet, og en "anti-tamper"-funksjon som skal forhindre at DCP-filer blir stjålet.

Sonys "Integrated Projection System" er dermed industriens første fungerende system som har blitt godkjent av DCI og vil bidra til å bane vei for økt 4K-bruk på kinoer verden over.

Sony stod bak levering av 6500 enheter verden over per desember 2010, og regner med å nå 7900 enheter ved slutten av mars i år.

(Kilder: Akihabara News, pressemelding)

annonse