Tek.no

Nyhet

For ti år siden ble «hashtaggen» født

Tek.no
23 Aug 2017 06:00

Hashtaggen (altså #), eller emneknaggen som vi kjenner den som her i Norge, er umulig å komme unna på dagens Internett. Det flommer nesten over av dem på Twitter, og etter at Facebook også begynte å bruke dem i 2013, har det virkelig tatt av.

Nå ser du #-tegnet på alt fra TV-serier som håper du skal «tagge» dem på sosiale medier til komikere som bruker dem som vittige punchlines i vitsene sine.

Det hele startet for ti år siden, den 23. august 2007, da Google-designeren Chris Messina skrev følgende melding på Twitter:

Twitter: – De kommer aldri til å bli brukt

Messina ville bidra til å organisere emner og grupper på Twitter, som på den tiden bare hadde eksistert i to år. Det vi nå kjenner som en genial idé, ble umiddelbart forkastet av Twitter:

– Twitter sa det rett ut til meg: Disse greiene er for nerder. De kommer aldri til å bli brukt, fortalte Messina i et intervju med Wall Street Journal.

Messina skal ha fått ideen fra IRC-nettverket, hvor det var vanlig å bruke #-tegnet for å navngi grupper, kanaler og emner.

Et par dager senere kom bloggeren Stowe Boyd opp med selve ordet «Hash Tags». Og selv om Twitter ikke syntes ideen var god, var det mange andre som gjorde det.

En ny æra hadde begynt.

To år senere: Twitter snur

I begynnelsen av juni 2009 innså Twitter at de hadde tatt feil, og de begynte å tilrettelegge for at emneknaggene virkelig skulle få gjort jobben sin. De la inn automatiske hyperlenker på hvert eneste ord som hadde et #-tegn foran seg, og gjorde det dermed mulig å umiddelbart søke opp alle som hadde tvitret det samme emneordet.

Året etterpå begynte de å publisere emneknagg-statistikken sin i form av «Trending Topics», hvor de viste direkte hvilke emneord som var de mest populære.

På dette tidspunktet var bruken såpass utbredt at det ikke lenger bare var et Twitter-fenomen – det var over alt på nettet. Andre sosiale medier som Instagram og Google+ tok emneknaggen i bruk, og selv på kinesiske mikroblogtjenester som Sina Weibo og Tencent Weibo ble emneknaggen omfavnet. For å løse problemet med at det ikke er noe mellomrom mellom kinesiske tegn, «tagget» de ord ved å sette emneknagg-tegnet både foran og etter ordet de ville markere.

– Jeg hadde ingen interesse av å tjene penger

Mens vi feirer ti år med emneknagger på nettet i dag kan vi altså tenke tilbake til august-dagen da Messina skrev en liten melding på Twitter.

Da noen spurte ham om hvorfor han aldri tok patent på ideen, noe som potensielt kunne gjort han til en mangemillionær, svarte han at det rett og slett aldri ville ha falt ham inn:

– Et patent ville trolig ha begrenset bruken betydelig, noe som hadde gått imot hele tanken bak hva jeg håpet ville skje. Jeg ønsket så bred bruk og støtte som mulig, på tvers av både nettverk og medier. Jeg hadde heller ingen interesse av å tjene penger direkte på emneknagger. De er født på nettet, og burde ikke eies av noen. Tilfredstillelsen jeg kjenner hver gang jeg ser min morsomme lille hack bli brukt såpass bredt på nettet i dag er nok for meg. Jeg er glad jeg hadde innsikt nok til å ikke forsøke å låse ned denne latterlig enkle, men effektive, ideen.

Les også
Varsler om «stalkere» som tar bilde av historien din
Les også
Etter mye testing har Twitter bestemt seg for å doble makslengden på meldinger
annonse

Les også