Tek.no

Nyhet

Én av disse annonsene kunne gi deg trojaner

Annonse hos Teknisk Ukeblad ble hacket.

Illustrasjon: Niklas Plikk, Hardware.no
Niklas Plikk
29 Aug 2012 15:57

I går morges ble lesere av Teknisk Ukeblads nettsider utsatt for en hacket annonse. Dette melder Digi.no.

Trykket du på den infiserte annonsen ble en nettside åpnet, som forsøkte å laste ned en trojaner på datamaskinen. Sikkerhetshullet brukte Zero Day-sårbarheten i Java vi skrev om i går.

Angrepet skal ha blitt satt igang 00:47 natt til tirsdag, og var aktiv i drøyt 8 timer. Hvor mange som trykket på den infiserte annonsen er ikke sikkert.

Oppdaget av Telenor

Det var Telenors sikkerhetssentral (TSOC) som først oppdaget den infiserte annonsen. De så flere av kundene sine bli videresendt til en mistenkelig tredjepartsside etter å ha vært inne på Teknisk Ukeblad. De oppdaget raskt hva som var galt, og informerte Teknisk Ukeblad om problemet.

– Tredjepartssiden prøvde å laste ned en .jar-fil. Jar står for Java Archive, og er altså et filformat som brukes av Java, skriver Telenor på TSOC-bloggen sin, og opplyser videre at angrepskoden benyttet seg av Zero Day-sårbarheten som ble oppdaget for bare et par dager siden.

Installerte trojaner

Hvis den såkalte .jar-filen ble lastet ned på datamaskinen ville den deretter prøve å kjøre et program i bakgrunnen. Programmet er en versjon av Citadel- og Zeus-trojanerne, som er programmert til å ligge i bakgrunnen og registrere tastetrykk, lagre passord og informasjon, samt ta skjermbilder.

SIkkerhetshullet hos Teknisk Ukeblad skal ha vært i OpenX, et åpent kildekode-annonsesystem som de drifter selv.

– Produktet oppdateres svært sjelden og har sånn sett flere ukjente sikkerhetsfeil, forteller IT-ansvarlig Knut Paulsen til Digi.no.

Har byttet annonseplattform

Mediebedriften skal ha vært klar over at annonseplattformen var en svakhet, men det var ikke noe de har hatt tid til å bytte ut. Angrepet skal imidlertid ha skjedd mens Teknisk Ukeblad var i ferd med å skifte annonseplattform. Nå har de byttet over til Google Doubleclick for Publishers.

– Nå får vi Google til å passe systemet, og de er litt flinkere til å oppdatere. Vi har også satt Watchcom til å sjekke ut loggene våre for å avdekke nøyaktig hva som skjedde, sier Paulsen til Digi.no.

Så fort angrepskoden ble oppdaget og Teknisk Ukeblad ble varslet, skal de ha fjernet det ondsinnede skriptet etter 20 minutter.

Slik sikrer du deg

For å være helt sikker på å ikke bli angrepet av lignende annonser og sikkerhetshull, lønner det seg nå å skru av Java. Oracle, selskapet bak Java, har fortsatt ikke kommet med en oppdatering som fikser hullet, og fram til de gjør det kan det være risikabelt å benytte seg av nettlesertillegget.

Her i Norge bruker imidlertid flere populære tjenester Java. Nettbanker er nok mest kjent for å kreve Java, og du kan ikke logge deg inn med BankID med mindre du har det aktivert. Heldigvis er det lett å skru av og på Java i nettleseren.

Beskytt deg mot sikkerhetshullet: Slik skrur du av Java i nettleseren din

Vi vil forøvrig også nevne at her på Hardware.no, og på resten av Tek-nettverket, bruker vi et lukket annonsesystem kalt Adtech for våre annonser.

– I motsetning til systemer med åpen kildekode er Adtechs kode lukket, og langt vanskeligere å finne og utnytte sikkerhetshull. I tillegg er det vi som bestemmer hvilke annonser som dukker opp på siden vår, og passer selvfølgelig på at de ikke inneholder noen form for uhumskheter, forteller vår utviklingssjef, Amund Espelien.

Du kan lese mer om våre annonserestriksjoner her.

(Kilde: Digi, Telenor)

Les også
Helt vanlige nettsider er de farligste
Les også
Nå lover de at Java skal bli bedre etter kriseåret
Les også
Nå bør du skru av Java
Les også
Ny trussel er usynlig for antivirus
Les også
WikiLeaks under hardt angrep
annonse

Les også