Til hovedinnhold

Google bytter motoren i Chrome-nettleseren

Forlater Webkit og lager noe eget.

For en snau måned siden kom nyheten om at Opera dropper sin egen nettlesermotor til fordel for WebKit, motoren som benyttes av både Google Chrome og Apple Safari. Nå har førstnevnte valgt å stake ut sin egen vei, med den helt nye motoren Blink.

Blink blir en såkalt forgrening fra WebKit, som innebærer at de to motorene forblir så godt som identiske til å begynne med. Etter hvert håper imidlertid Google å kunne gjøre endringer og forbedringer raskere enn hva som er tilfelle i dag. Opera har også bekreftet at de følger Google, og vil bidra til videreutviklingen av Blink.

– Dette var ikke en enkel avgjørelse. Vi vet at introduksjonen av en ny motor kan ha betydelige ringvirkninger på nettet. Uansett, vi mener at det å ha flere motorer vil gro innovasjon og over tid forbedre hele økosystemet på Internett, skriver Adam Barth, en av utviklerne bak Chrome, på selskapets blogg.

Sammensatte årsaker

Apple og Google har samarbeidet om WebKit siden Chrome ble lansert. Samarbeidet har dog ikke gått knirkefritt, siden de to selskapene ikke har hatt en felles agenda for videreutviklingen, ifølge CNet.

Ved siden av muligheten til å gjøre det de selv vil, når de vil det, er dette en annen grunnen til at Google nå skal lage sin egen variant. Forskjeller i arkitekturen på selve nettleserne er en annen.

Mens nettlesere flest kjører som ett program, og deretter lar deg åpne de forskjellige fanene innad i dette, opererer Chrome på en ganske annen måte. Der kjøres nemlig hver enkelt fane som en egen prosess, altså fungerer hver fane omtrent som et eget, uavhengig program. Dette er ikke WebKit spesialdesignet til å håndtere, noe Blink etter alt å dømme skal bli.

I tillegg legger Blink opp til at hvert element på en nettside kan rendres uavhengig. Om en del av en nettside tryner, for eksempel Flash- eller Java-innhold, blir ikke resten av nettsiden påvirket.

Les historien om hvordan Chrome ble 20 ganger raskere:
– Det hørtes jo litt ut som galskap

(Kilde: Google, The Verge, Cnet)

Les også
Microsoft viser framtidens nettleser
Les også
Nye Firefox er lansert – dette er nyhetene
Les også
Google tetter 22 sikkerhetshull i Chrome
Les også
Den norske nettleseren Opera vraker egen motor
Les også
Slik skal Google bli kvitt passordet for godt
annonse