Tek.no

Nyhet

Mangler du selvinnsikt?

Forskning viser at det er vanskelig å se seg selv gjennom andres øyne.

Shutterstock
14 Juli 2014 19:00

Du kan valse rakrygget inn i et møte med hodet festet til en usynlig knagg og spisse albuer rett ut fra hoften, og tenke at du ser ut som selvsikkerheten selv. Men du kan ta grundig feil.

Ifølge Forskning.no er nemlig folk flest elendige på å bedømme hvordan andre mennesker oppfatter dem. En brautende sjef som presser gjennom sine synspunkter i enhver diskusjon kan ifølge nettstedet tro selv at han mild og medgjørlig.

Bommet totalt

Forskerne Daniel Ames og Abbie Wazlawek fra Columbia University har utført eksperimenter og foretatt spørreundersøkelser for å finne ut hvordan vi vurderer oss selv i forhandlingssituasjoner med en motpart. Selvsikkerhet og påståelighet var det forsøkspersonene skulle bedømme.

Ifølge forskerne bommet over halvparten av dem totalt når de skulle vurdere sine egne prestasjoner på disse områdene.

For eksempel ble mange av de som selv trodde de fremstod som passe selvsikre eller medgjørlige, ble oppfattet som pågående eller påståelige. Flere av de som selv trodde de kanskje hadde vært enten for harde eller for milde i forhandlingene, ble overraskende nok oftere oppfattet som passe påståelige av motparten.

Ames og Wazlawek mener på bakgrunn av sine undersøkelser at det er vanskelig å gi noen konkrete råd for hvordan man kommer best ut av en forhandlingssituasjon. Det oppsiktsvekkende ved undersøkelsene deres er likevel først og fremst at så mange sliter med å se seg selv gjennom andre øyne.

Hvordan tror du andre oppfatter deg? Kommenter i forumet!

Blir du forstyrret av bilder på skjermen?
Forskning viser at ren tekst er lettere å lese »

(Kilder: Forskning.no, SAGE Journals)

annonse

Les også