Til hovedinnhold

WikiLeaks slakter filmen om seg selv

«The Fifth Estate» falt ikke i god jord hos det kontroversielle nettstedet.

YouTube

Som seg hør og bør skal det gjerne lages filmer om dramatiske fenomener fra virkeligheten, noe som også gjelder urokråke-nettstedet WikiLeaks.

Den kommende spenningsfilmen «The Fifth Estate» tar for seg Julian Assange og fremveksten av WikiLeaks, og som Cnet nå melder har det kontroversielle nettstedet mange høner å plukke med filmen.

– Usann fremstilling

The Fifth Estate har ikke amerikansk premiere før i oktober, men i velkjent stil har WikiLeaks fått fatt i manuset til filmen, som de både har lest og lekket videre på nettsiden sin.

Ett av hovedpunktene på den lange listen over innvendinger er at svært få av hendelsene i filmen faktisk skal ha funnet sted, til tross for at filmen utgir seg for å være basert på sanne hendelser.

I tillegg antyder filmen angivelig at nettstedets lekkasjer påførte stor skade på blant annet flere tusen statlige informanter. Ifølge WikiLeaks ble dette aldri bevist, og en amerikansk general som etterforsket lekkasjene skal dessuten tidligere ha uttalt under ed at ingen skade var skjedd overhodet.

– Hadde en agenda

WikiLeaks påstår også at filmskaperne hadde en soleklar agenda med filmen, og forsøkte å fremstille Assange i dårligst mulig lys. Dette underbygger nettstedet med å henvise til et intervju i magasinet Vogue med skuespilleren Benedict Cumberbatch, som spiller Assange i filmen.

I dette intervjuet skal Cumberbatch ha sagt at det oppstod uoverenstemmelser mellom ham og regissøren Bill Condon fordi Condon forsøkte å fremstille Assange som «antisosial og stormannsgal».

En annen ting som ifølge WikiLeaks gjør filmen ubalansert er at den unnlater å kritisere mange av de alvorlige forholdene som ble avslørt av nettstedets lekkasjer, som for eksempel hemmeligholdelse av de sivile dødstallene under Irak-krigen og bruk av tortur.

The Fifth Estate har premiere på norske kinoer 1. november. Se traileren under.

Bradley Manning var den viktigste WikiLeaks-varsleren: Nylig fikk han endelig dommen sin »

(Kilde: Cnet, WikiLeaks)

annonse