Her er de beste bærbare spillmaskinene i dag
Vinteren er på hell, men la spillingen fortsette.
Budsjettklassen
Selv om det etter hvert går mot vår og lange sommerdager er det ingen grunn til å legge spillhobbyen på hylla. Kjenner vi den norske sommeren blir det nok mulighet for å klokke noen timer i favorittspillene denne gangen også, nemlig.
Det er ingen tvil om at det aller, aller beste for seriøs spilling er en stasjonær PC. Å ha et skikkelig kabinett å boltre seg i betyr at du for eksempel kjapt kan øke lagringskapasiteten, eller enkelt oppgradere til siste skrik innen skjermkort når datamaskinen begynner å slite. Regner du krone for krone er det heller ingen tvil om at du får bedre spillytelse med en skikkelig stasjonær enn du får med en bærbar til samme pris.
Les også Hardwares anbefaling for stasjonær spill-PC: Ren spillglede til under 10 000 kroner »
Selv om du ikke får like mye ytelse per krone med en bærbar, har disse maskinene noen uslåelige fordeler. Den mest åpenbare ligger i ordet, den er bærbar – eller i det minste slepbar – noe som gjør at du enkelt kan ta den med til kompisen, på hytta eller nærmeste LAN-samling. For de godt etablerte er det nok også en fordel at den kan klappes sammen og pakkes vekk når den ikke er i bruk. Dette gjør den langt mer plassvennlig enn en gedigen spillrigg som beslaglegger halve arbeidsrommet, eller gud forby, soverommet.
Fokuset ved en typisk spillbærbar er naturlig nok rå ytelse. Ved siden av en god prosessor legges det stor vekt på grafikkløsningen, som tross alt skal kunne drive de nyeste og mest krevende spillene. Spillbærbare egner seg derfor også godt til andre oppgaver som krever mye datakraft.
Se alle våre anbefalinger av bærbare maskiner her »
Budsjett – opptil 10 000 kr
«Rimelig» og «spillbærbar» passer ikke i samme setning, så her regner vi budsjettklassen tett oppunder 10 000 kroner. Disse maskinene vil nok ikke kunne tilfredsstille de som ser etter en PC som kan dra nyere spill med maks oppløsning og masse detaljer i bildet. Men det skal være mulig å få til en jevn bildeflyt hvis du ikke stiller fullt så strenge krav til bildekvaliteten. Du må dog se langt etter å få en SSD med i pakka for under ti tusenlapper.
Asus N56JR
Dersom du vil ha en bærbar datamaskin som både er portabel og har relativt gode spillmuligheter, burde du ta en kikk på Asus N56JR.
Denne maskinen har en hendig 15,6-tommers full HD-skjerm, og et Nvidia GeForce GTX 760M-skjermkort. Spill må nemlig ikke foregå over hele 17 tommer, og den noe mindre skjermen gjør det i alle fall mulig at du får maskinen ned i sekken din, noe som ofte er umulig med de voksne 17-tommerne.
Vekten på 2,7 kilogram er det ikke noe å utsette på og du får også åtte gigabyte med minne, noe som skulle holde med god margin med mindre du er skikkelig glad i å kjøre en drøss programmer samtidig. Prisen lyder i dag på rundt 8000 kroner.
Multicom Xishan W230S
Multicom har sine egne bærbare datamaskiner der du får store muligheter til å sette sammen den maskinvaren du selv ønsker, men pass på: Maskinene deres leveres uten operativsystem. Om du ikke allerede eier en lisens, kan Windows 8.1 ifølge vår Prisguide plukkes opp fra omtrent 700 kroner.
Med et GeForce GTX 765M-kort på plass får du mye datakraft, størrelsen på maskinen tatt i betraktning. Den 13,3 tommer store skjermen er både matt og høyoppløst, med sine 1080 X 1920 piksler. Om du vil få ytterligere fart på sakene, eller bare utvide lagringen, kommer maskinen også med ekspansjonsmulighet for opptil to mSATA-SSD-er.
MSI GE70
Dersom du ønsker deg en større skjerm å nyte høytoppløste verdener på, er en MSI GE70 et godt alternativ som ikke koster skjorta.
Denne har en full-HD-skjerm på 17,3 tommer og kan lokke med gjennomført «gaming-look», firekjernet Haswell i7-prosessor og det potente skjermkortet Nvidia GeForce GTX 765M.
Åtte gigabyte minne står til disposisjon, men oppgradering er selvsagt ikke umulig om du skulle ønske deg mer senere. Blu-ray-spiller får du også med i pakken, som ellers består av et lydkort fra Creative, et 802.11n-nettverkskort og en terabyte med lagring. Prislappen sier 9500 kroner
Finn beste pris på MSI GE70 i prisguiden »
Mellom- og toppklassen
Mellomklassen – opptil 15 000 kroner
For mange ligger smertegrensen for en spillbærbar omtrent ved 15 000-kronersleiet, noe som har ført til hard konkurranse mellom maskiner i prisklassen. Når du beveger deg over grensen på 10 000 kroner burde du derfor kunne se etter skjermkortene GTX 770M og GTX 780M fra Nvidia, som begge yter veldig godt.
Husk at du alltid kan sette opp prisvarsel i vår Prisguide for å få med deg prisendringer på godsaker du bare snuser på, for eksempel om de ikke er helt innenfor ditt budsjett enda.
Asus G750JX-T4119
Rett over i mellomklassen, med en prislapp på 12 000 kroner, får du med Asus G750JX 16 gigabyte minne og ikke minst en hybriddisk å lagre filene dine på.
Hybriddisken gir deg en maskin som føles langt raskere enn de med kun en tradisjonell snurredisk ved at de mest brukte filene og programmene dine legges på diskens kjappe SSD-minne.
Med GTX 770M-grafikkbrikken fra Nvidia og en firekjerners Haswell-prosessor fra Intel skulle den også være god nok til å hamle opp med selv nye spill. Blu-ray-spilleren sørger dessuten for at underholdningen er i boks også når du ikke vil spille.
Vi har testet storebroren, som vi likte svært godt blant annet for den solide byggkvaliteten og nærmest lydløse profilen.
Multicom Kunshan P157S
Kunshan P157S leveres uten operativsystem, men kanskje har du en lisens liggende? Her får du uansett mye kraft for pengene, da blant annet det gjeveste grafikkkortet fra Nvidia, GTX 780M, og en sterk prosessor fra Intel er på plass i maskinen.
De 16 gigabytene med minne burde gjøre susen for de fleste, og skjermen på 15,4 tommer – som er av den matte typen – gir er oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Det er forfriskende å se så mye kraftig maskinvare klemt inn i en 15-tommers formfaktor, selv om maskinen fortsatt er tykk.
En SSD på 180 gigabyte setter fart på operativsystemet og favorittspillene dine, mens snurredisken på en terabyte tar vare på resten av dataene dine. Det er ikke ofte vi kommer over det nye 802.11ac-kortet i spillbærbare, men med Kunshan P157S kan du surfe trådløst på nettet lynraskt.
Toppklassen – over 15 000 kr
Dersom du først skal runde 15 000 kroner bør det være for en bærbar med den aller råeste spillytelsen, og det får du i form av skjermkortet Nvidia GeForce GTX 780M. Dette er per dags dato verdens kraftigste mobile skjermkort. Med en toppmaskin kan du være sikker på jevn bildeflyt i alle spill, og den vil også være noenlunde klar for morgendagens spillutfordringer. En SSD for å øke responsen i maskinen burde være en selvfølge i denne prisklassen.
Toshiba Qosmio X70-A-12W
Det eneste vi holder mot Qosmio X70 er i hovedsak at en pris på 15 500 kroner plasserer den i toppklassen, til tross for at den ytelsesmessig hører hjemme i mellomklassen.
Med Nvidia GeForce GTX 770M-brikken innabords tas likevel spillene dine godt imot og maskinen skulle kunne dra de fleste nye spill selv på høye innstillinger. Med på kjøpet får du også en kjærkommen SSD på 256 gigabyte, noe som er en fordel om du vil unngå lange lastetider i spill og programmer.
Spillbærbare flest kan være noen skikkelige bråkebøtter, men Qosmio X70 holder seg i tommene selv når det står på som verst. En annen fordel med Toshibas spillbærbar er størrelsen, som i det minste gjør et forsøk på å gli ned i sekken du allerede har.
- Finn beste pris på Toshiba Qosmio X70-A-12W i Prisguide »
- Les Hardwares test av Toshiba Qosmio X70-A-12W »
Asus G750JH
Et voksent GTX 780M fra Nvidia, en firekjerners prosessor fra Intel, 16 gigabyte minne og en solid SSD på 256 gigabyte kan bli ditt går for G750JH. Her får du rå ytelse på farten, og Blu-ray-spilleren kan nok også være god å ha om du må sette deg ned å ta en rast på vei til neste LAN.
Ytelsen Asus-en leverer fremstår enda mer imponerende når vi tar med i betraktningen at du faktisk kan bruke den aktivt uten å gå til anskaffelse av hørselsvern. Maskinen holder nemlig både støy og temperatur nede på et usedvanlig lavt nivå.
Den matte skjermen eliminerer dessuten effektivt alle refleksjoner, og den er lyssterk nok til å ligge helt i toppen av listene våre.
De råeste modellene
Overklassen
De som er ute etter det helt ultimate av bærbar spillytelse vil du sikkert ikke nøye seg med kun ett av verdens raskeste mobile skjermkort i maskinen. Hvorfor ikke slenge inn to slike verstinger når man først har pengeboken på vidt gap?
Alienware 18
Dersom du ser etter den beste bærbare spillytelsen penger kan kjøpe deg, 28 000 kroner i dette tilfellet, trenger du ikke lete lenger. Med mulighet for to stykk Nvidia GeForce GTX 780M, mer minne enn du vil ha bruk for, en uhyre kraftig prosessor og opptil to SSD-er er dette en fantastisk kraftig datamaskin.
Dette er nødvendigvis ikke en særlig god investering, for det aller beste og nyeste blir også raskest utdatert. Eier du denne kan du kanskje skryte på deg den raskeste bærbare maskinen på markedet, men når du for halve prisen får noe som bare er litt tregere skal du vite at jobben er sikker før du kjøper.
- Les Hardwares test av Alienware 18 »
- Den beste prisen på Alienware 18 sin standardkonfigurasjon finner du i Prisguide »
Multicom Kunshan P375S
Mens Alienware 18 både har god byggekvalitet og spenstige farger, er det likevel ingen som slår Kunshan P375S på pris satt opp mot ytelse. Rå ytelse er satt foran alt annet, bare slik har Multicom klart å levere deg to råsterke GeForce GTX 780M-grafikkbrikker til den prisen de gjør.
Om du ønsker å se Blu-ray er dette nemlig ikke maskinen for deg, ei heller om du ikke sitter på en Windows-lisens – som du må skaffe selv.
Den nydelige grafikken maskinen pumper ut kan du nyte på en matt 17-tommers skjerm, og spillene kan lagres på den raske 180 gigabyte store SSD-en eller den tradisjonelle snurreplata på 1 terabyte.
Få full oversikt over alle våre bærbaranbefalinger »