Til hovedinnhold

– Slik blir datamaskinene om 20 år

Noen eksperter tror fremtidens datamaskiner vil eksistere «inni» mennesker.

Square Enix

Med den rivende utviklingen vi ser innen IT-teknologi, kan spådommer om fremtiden ofte være spennende. Magasinet Wired har nå intervjuet et knippe mennesker med vitenskapelig bakgrunn, hvorav noen har ganske oppsiktsvekkende prognoser for teknologihverdagen.

Personene ble spurt om hvordan de ser for seg at datamaskinene ser ut om 20 år, som altså er den overskuelige fremtiden.

– Vil bli «koblet» til hjernen

En av de spurte, kjemiprofessor Charles Lieber ved det verdenskjente Harvard-universitetet i USA , tror at fremtidens PC-er vil bli «koblet» direkte til hjernen ved hjelp av nanoteknologi.

Noen tror datamaskiner vil «knyttes» sammen med mennesket på et biologisk plan, litt som med de nye, mekaniske protesene. Foto: John Hopkins Applied Physics Laboratory

– Personlige datamaskiner kommer til å bli veldig, veldig personlige. I dag er grensesnittene basert på berøring og stemme, og øyne og ører. I en veldig personlig fremtid kommer vi til å arbeide direkte fra hjernene våre, ved å integrere tredimensjonal nanoelektronikk i våre nevrale nettverk, sa Lieber til Wired.

Professoren pekte på det faktum at det allerede finnes teknologi som innebærer å koble hjernen til elektronikk, slik som med mekaniske proteser som kan beveges med hjernesignaler.

Fikk du med deg gjennombruddet forrige uke?
Han har en verdens første mann med en protesearm som kan «føle»

Tror datamaskinene vil bli «biologiske»

Andy Adamatzky, sjef for Unconventional Computing Centre, som jobber med biologi-inspirert datateknologi, hadde enda mer spektakulære spådommer. Adamatzky tror fremtidens datamaskiner vil befinne seg «inni» mennesker.

– Menneskelige hjerneceller vil bli «kapret» av selv-reparerende, selv-dupliserende molekylære nettverk. Datamaskiner vil bestå av nettverk som vokser sammen med mennesket inni kroppen. Disse nettverkene vil bli injisert inn i fostre på et tidlig stadium og forme gigantiske nettverk i hjernen. Datamaskiner vil være inni oss og vil omfatte alle levende skapninger i ett forent datanettverk, lød den noe dristige spådommen til Adametzky.

Et av de noe mer «realistiske» scenarioene som kom frem i Wired sitt intervju var at fremtidens enheter i stadig større grad vil være knyttet til nettskyen. Fremtidens nettsky vil på sin side bestå av kraftige kvantedatamaskiner som kan løse superavanserte problemer på et øyeblikk.

Andre tror at fremtidens mennesker blir som «gudelignende» kyborger: Disse kan bruke teknologi til å overvinne døden »

(Kilde: Wired)

annonse