Nyhet

Snart kan Wikipedia snakke til deg

Det populære nettstedet får stemme – og svensk blir blant de første språkene som støttes.

Ved siden av tjenester som Google og Facebook er Wikipedia er av de desidert mest kjente og velbrukte stoppestedene på Internett. Det er imidlertid ikke alle som er bekvemme med å lese lange tekster på skjermen, og dette skal nettstedet nå fikse på.

Som Phys.Org melder skal Wikipedia nemlig nå utstyres med en stemmemotor. Det betyr altså at nettstedet snart vil være i stand til å prate, i tillegg til å vis tekst.

Svensk først ute

Teknologien utvikles i samarbeid med det svenske universitet Kungliga Tekniska högskolan (KTH), noe som innebærer at svensk blir det første språket som støttes av Wikipedias kommende stemmefunksjon.

25 prosent av Wikipedia-brukere foretrekker tale, ifølge svenskene.

Med tanke på det de fleste nordmenn forstår svensk ganske godt, kan dette anses som ganske gode nyheter også for norske Wikipedia-brukere. Det andre språket som vil få støtte fra starten er naturlig nok engelsk, og deretter er det arabisk som ligger i planene.

Etter hvert skal imidlertid samtlige av de 280 språkene som Wikipedia er tilgjengelig i kunne prate til brukerne, som altså inkluderer Norge. Akkurat når dette vil skje er ennå uvisst, men svensk og engelsk vil være på plass allerede neste år.

Mange foretrekker tale

Stemmeteknologien vil bli etter hvert bli utviklet på samme måte som det øvrige innholdet på Wikipedia, altså av brukere selv i samarbeid med hverandre.

Den nye tjenesten er blant annet rettet mot dem som har syns- eller lesevansker, men også mot dem som simpelthen foretrekker stemme. Ifølge svenske Post- och telestyrelsen (PTS) er det beregnet at 25 prosent av Wikipedia-brukere, som tilsvarer cirka 125 millioner personer, foretrekker tale i stedet for tekst.

Apples stemmeassistent kommer endelig til Mac: Dukker opp i den neste versjonen av OS X, ifølge rykter »

Les også
Wikipedia har blitt mye tryggere å søke på
Les også
Så mange A4-sider ville det tatt å skrive ut hele Internett
Les også
Wikipedia saksøker NSA
annonse