Netflix: – Vi sperrer ikke VPN-brukerne ute
Netflix avviser påstanden om at de blokkerer VPN-brukere.
Tek.no/Las Vegas: Halvveis ute i CES-uken hadde vi ordnet oss et møte med Todd Yellin og Neil Hunt fra Netflix. Det de gjerne ville snakke om var to ting, nemlig godkjentstempelet som var planlagt innført på aktuelle TV-modeller og bruken av HDR på innholdet sitt.
Både Yellin og Hunt er gamle ringrever i bransjen, og Hunt har vært med hos Netflix siden 1999. Hunt jobber som Netflix' tekniske produktdirektør og Yellin er sjef for produktutvikling.
Det er Hunt som starter seansen, og han vil gjerne ha en forklaring fra undertegnede om hva HDR egentlig innebærer. Selv om jeg ikke hadde ventet å bli testet slik virker det som at den godeste Hunt er fornøyd med forklaringen, det hele var kanskje en test for å se om man i det hele tatt skjønte hva HDR innebar for TV-underholdningen.
Vil ha «bedre» piksler
– Vi har fått nok piksler, nå må vi få dem bedre. For oss dreier det seg om hvordan vi skal få den lysende lille prikken til å bli bedre. Her har vi en fordel med at vi lager en del innhold selv, vi kan jobbe tett med regissøren hele veien, forklarer Hunt.
HDR kommer også til å bli et krav i forbindelse med UHD-alliansen som nylig ble etablert. Her har en rekke aktører, blant annet Netflix og Samsung, tatt til orde for et samarbeid. Målet er at bransjen skal komme raskere i land med skikkelig innhold og utstyr, noe som naturlig nok også vil komme sluttbrukeren til gode.
Ved bruk av HDR vil kravet til båndbredde øke med rundt 20 prosent ifølge Hunt. Dagens krav om 5,5 Mbit/s for full HD blir dermed økt til 6-7 Mbit/s for HDR. Tilsvarende er det for 4K-innholdet.
– Vi synes at overgangen til HDR er viktigere enn overgangen fra 2K til 4K, forteller Hunt videre.
Uansett skal ikke forbrukerne trenge å bekymre seg. Vi kommer til å støtte begge deler en god stund til. Det jobbes i hele bransjen med dette, alt fra innhold til TV-produsenter holder på med dette.
– Godkjenningen skal gjøre det lettere for forbrukeren
Netflix-godkjente TV-er er et lite hjertebarn for Hunt. Akkurat hvordan det skal løses har ikke blitt fastslått enda, men han har absolutt flere idéer.
Her kan du lese mer om Netflix' «recommended TV»-program »
– Dette vil absolutt ikke ha noe med panelkvaliteten og selve bildet å gjøre, Netflix-godkjenningen dreier seg utelukkende om brukervennlighet. Står det en forbruker i butikken for å handle TV har han ingen muligheter til å finne ut en del ting som er sentrale for Netflix-opplevelsen.
– Vi kan for eksempel tenke oss at det er syv ulike kriterier som vi gjerne vil ha på plass. Om en TV har fem av disse syv kan det tenkes at det holder for å bli godkjent. Mulige vilkår kan være at fjernkontrollen har en egen Netflix-knapp og at selve applikasjonen starter innen en viss tid.
De endelige vilkårene er enda ikke fastslått, men Hunt håper å at alt er på plass før sommeren. Det første markedet er det amerikanske, så satser Netflix videre så snart alt går på skinner på hjemmemarkedet.
Hunt kan også fortelle oss at de kommer til å ha en egen oversikt på sine egne nettsider som lister opp de godkjente TV-modellene. Han mener godkjenningen også vil hjelpe de ulike produsentene slik at de vil selge mer, videre ser Netflix også for seg å drive med opplærling av personale slik at de er best mulig kjent med hva som ligger bak godkjenningen.
Vi har slitt litt med å se poenget med Netflix-godkjenning av TV-er. Det at TV-en er godkjent av Netflix synes å være mindre viktig enn slikt som pris, bildekvalitet og design. Ikke uventet er ikke Neil Hunt helt enig med oss.
– Gjennomsnittsbrukeren vår her på det amerikanske markedet ser veldig mye på Netflix, vi snakker om flere timer om dagen. Dette gjør at vi har stor tro på at det for enkelte vil være avgjørende av om TV-en er enkel å bruke sammen med Netflix eller ikke.
– Vi er i en stadig utvikling
Selv om det er mange som ser på Netflix på hjemmemarkedet jobbes det hele tiden med at brukerne skal konsumere enda mer innhold. Dette er Yellins område og han kan forsikre oss om at det er et kontinuerlig arbeid.
– Det skal være lett å finne ting, og vi jobber hele tiden med algoritmen som finner innhold. Vi får hele tiden data underveis, om hva brukerne ser på, hva slutter de å se på midt i og så videre. Alt dette sier oss noe om treffene er gode eller dårlige, forklarer han.
Videre er det hele tiden endringer på grensesnittet. Nå er det ikke samme grensesnitt overalt, de ulike plattformene gjør sitt til at det ikke er så optimalt. For eksempel kan det være naturlig med «mouse over» på en datamaskin, men det er ikke så greit på en TV.
– Nå kjører vi tester med et nytt grensesnitt på iPad. Vi dytter det ut til 100 000 brukere, som ikke aner at de har noe spesielt. Så kjører vi analyser på brukermønsteret, og om det ser bra ut dytter vi ut til alle de 35 millionene kundene vi har.
– Vi har lenge kjørt med systemet vårt der det nærmest ser ut som en bokhylle. Du har en serie med titler på rekke og rad. Dette er veldig responsivt og fint, men det er ikke like lekkert som det du har på andre plattformer, fortsetter Yellin.
Inn med større bilder
Prøvegrensesnittet har fått større bilder, og det første forslaget i hver kategori blåses veldig opp. Det samme gjelder om du klikker inn på en tittel, da vil det blant annet sirkulere flere skjermbilder i bakgrunnen som skal hjelpe deg til å bestemme deg for om du vil se på tittelen eller ikke.
Det jobbes også mot andre grensesnitt, og blant de mer spennende prosjektene Yellin kunne fortelle om var PC-grensesnittet der de blant annet så for seg en autostart av innholdet. Dette ville komme så snart man klikket seg inn på en tittel for å se på detaljene.
– På PC-plattformen leker vi oss også med mouse over, der du får opp synopsis og et større bilde om du holder musemarkøren over en tittel, forteller Yellin.
– Autostart av innhold har også vist seg å fungere veldig bra. Dette skjer i bakgrunnen etter at du har valgt en tittel, så om du ikke rører noe mer i menyene vil disse forsvinne fra skjermen og innholdet tar over.
Han viser oss en video av hvordan det vil fungere, og det ser veldig sømløst ut. Mens du har menyene, med detaljer rundt skuespillere og slikt på venstre side av skjermen, så ligger videoen og spiller under på høyresiden.
– VPN-påstandene er bare tull
Det har vært snakk om at Netflix har startet med å sperre ute brukere som har VPN, mest trolig som et prøveprosjekt før en eventuell endelig blokade kommer på plass. På spørsmål om dette stemte lyste hele Netflix-gjengen opp. Det var nemlig favorittspørsmålet deres for tiden.
Det er rett og slett ikke sant. Alt som er skrevet om at vi blokkerer VPN-brukere er feil. Det begynte med en artikkel om at vi stengte ute brukere, noe som i seg selv var feil. Så ble det nesten som hviskeleken og det hele eskalerte noe voldsomt. Innen alle var ferdige hadde vi djevelhorn ut fra hodet og skulle saksøke alle som noensinne hadde brukt VPN.
Det som hadde skjedd var at en endring hos Googles DNS-system hadde trådd i kraft. Vi abonnerer riktignok på aktuelle blokkeringslister, det er bransjestandard, men vi bruker ikke disse. I tillegg kommer VPN-aktørene alltid med nye adresser slik at det er vanskelig å holde listene oppdatert. Det er etter vilkårene ikke lov til å bruke VPN, men det er ikke en kamp vi kommer til å ta i umiddelbar fremtid.
Lurer du på hvilken tjeneste du skal velge?
Denne strømmetjenesten har mest innhold » (Ekstra)