Tek.no

Nyhet

Se unike bilder av en planet 64 lysår unna Jorden

Astronomer har laget unik video.

M. Millar-Blanchaer, University of Toronto; R. Marchis (SETI Institute) / Denys, CC BY 3.0 / Tek.no
18 Sept 2015 14:38

Et internasjonalt team med astronomer har publisert en kort filmsnutt som kanskje ikke ser så imponerende ut, men som faktisk representerer noe ganske spennende.

Den lyse flekken er en planet som er 63 lysår unna jorden.

Det filmsnutten viser er nemlig bilder av en planet i et solsystem som er hele 63 lysår unna, mens den beveger seg rundt solen sin.

Planeten er en gassgigant som heter β Pic b, og sammenlignet med planetene i vårt eget solsystem, er den et monster. Den er mellom ti og tolv ganger så stor som vår lokale kjempe, Jupiter.

Det tar cirka 22 år for planeten å gå i bane rundt stjernen, og bildene vi ser under er tatt mellom november 2013 og april 2013.

I tillegg til planeten har astronomene observert et enormt belte av smålegemer. Om den hadde vært i vårt solsystem, ville den ha strekt seg fra banen til Neptun og ut til nesten to tusen ganger avstanden mellom Jorden og Solen.

En vanskelig oppgave

Det er svært vanskelig å ta bilder av planeter utenfor vårt eget solsystem. For det første er de selvsagt svært langt borte – den nærmeste man faktisk er sikker på at finnes suser rundt ei stjerne som er 14,8 lysår unna Jorden.

For det andre er det refleksjonen av lyset fra den stjernen de går rundt som gjør dem synlige i utgangspunktet. En typisk eksoplanet er «en million ganger mindre lyssterk» enn sola den går rundt, ifølge astronomene.

Bildene er tatt av Gemini South-observatoriet i Chile.

Vanligvis registreres slike planeter kun ved hjelp av instrumenter – ved å måle lysstyrken til en stjerne over tid, kan man måle at planeter passerer mellom oss og den aktuelle stjernen ved at lysstyrken minker.

Det er slik mesteparten av de 1890 eksoplanetene man mener å ha funnet til nå har blitt oppdaget.

I dette tilfellet har astronomene brukt fotografier fra Gemini South-observatoriet i Chile. Så har de brukt et instrument som kalles Gemini Planet Imager, og blokkert ut selve stjerna. Dette har gjort det mulig for dem å se planeten på bildene.

– Bildene i denne serien representerer de mest nøyaktige målingene av planetens posisjon noensinne. Og ved hjelp av GPI kunne vi se både beltet og planeten samtidig, noe som gir oss en god følelse av hvordan systemet er satt sammen, og måten alt forholder seg til hverandre på, sier prosjektleder Maxwell Millar-Blanchaer.

Det foregår omfattende studier av stjernehimmelen for å finne andre eksoplaneter
Nylig fant NASA en ny eksoplanet som kan inneholde liv »

(Kilde: University of Toronto via Cnet)

annonse

Les også