Tek.no

Nyhet

Nytt DJI-kamera kommer med mye større bildebrikke

Inspire 1 får Micro Four Thirds-bildebrikke og muligheten til å skifte ut optikken.

DJI, YouTube
12 Sept 2015 12:30

DJI, produsenten bak de populære Phantom-dronene, tar nå steget opp fra de hittil små kompaktkamera-bildebrikkene de har brukt til nå, og har annonsert at de kommer med to nye kameraer for dronene sine, med bildebrikker i Micro Four Thirds-format.

Kameraene, Zenmuse X5 og X5R, har en oppløsning på 16 megapiksler, og skal kunne gjøre 4K-opptak med opp til 30 bilder i sekundet (fps). Dette er større kameraer enn de som er å finne på «folkemodellene» i Phantom-serien, og kommer i utgangspunktet bare til den noe større, dyrere og mer avanserte DJI Inspire 1. Med Zenmuse X5R får vi også muligheten til å ta opptak i 4K CinemaDNG, et opptaksformat som gir svært gode muligheter for etterbehandling av videoen uten at du taper bildekvalitet på det.

Dette er nok mer for proffene, men DJI har en billigere nybegynner-modell også »

Utskiftbar optikk

Den større bildebrikken vil antakeligvis gjøre at dronene vil ta bedre bilder med mindre støy når det er lite lys, og åpne for bruk av raskere lukkertider, som i sin tur vil kunne gi skarpere bilder.

Det nye DJI-kameraet får Micro Four Thirds-fatning. Foto: DJI, YouTube

Men det som kanskje er vel så spennende blir muligheten til å skifte ut optikken, da et stort handikapp med dagens forbruker- og «pro-bruker»-droner fra DJI er at optikken er begrenset til en GoPro-lignende vidvinkel. Med en standard Micro Four Thirds-fatning vil du få et svært godt utvalg av optikk fra Panasonic, Olympus og flere, men kameraene vi bare bli solgt med ett av fire objektiver, med en brennvidde fra 12 til 17 mm, som på en slik bildebrikke vil si at vi fortsatt befinner oss i vidvinkel-land. I lanseringsvideoen sier ikke DJI noe om muligheten til å montere på større zoom-objektiver eller tele-optikk, men vi gjetter at balansering når det gjelder stabiliseringsfestet setter større begrensninger der enn løftekapasiteten alene.

Mye større droner igjen gir selvsagt enda mer fleksibilitet, og både DJI og andre produsenter har langt større og mer avanserte droner som er i stand til å ta med seg større systemkameraer, som for eksempel Panasonics relativt kompakte 4K-kamera GH4. Men dette er i større grad for spesialutstyr å regne, og prisen for en slik med et stabilisert kamerafeste (slingrebøyle/gimbal) blir gjerne minst like høy som for et Inspire 1, og da er de som regel ikke like avanserte heller.

Men har du sett Sonys «jetfly-drone»? Den kan fly i 170 kilometer i timen, men likevel letter den og lander vertikalt; se video her »

(Kilde: DJI,via Endgadget)

Les også
– Endelig dukker også de snille drone-historiene opp
Les også
Med denne skal DJI gjøre dronene til «tenkende» roboter
Les også
Denne håndholdte kamerariggen gir deg fjellstabil video i 4K
Les også
Nå blir de populære kameradronene til DJI mer intelligente
Les også
Denne reklamevideoen gikk nok ikke som DJI hadde tenkt
Les også
DJI slår et slag for bedre bilder fra luften
Les også
Snart skal GoPro lage sine egne kameradroner
Les også
Denne kameradronen koster 20 000 kroner
annonse

Les også