Tek.no

Nyhet

30 høydepunkter fra mobilåret 2010

30 Des 2010 06:00

2010 vil gå inn i historien som året da smartmobilene overtok dominansen i det norske mobilmarkedet. På under 12 måneder har smartmobiler gått fra å være de teknointeressertes kjæledegge til å bli allemannseie. Apple banet vei med iPhone, men det var Android som ble løsningen for massemarkedet.
Hverken iPhone eller Android er nytt av året, og smartmobiler har eksistert i en årrekke. Så hvorfor løsnet det ikke før i år?
Selvsagt er smartmobilene blitt bedre, det er en naturlig del av utviklingen. Men en minst like viktig faktor er at de er blitt billigere. Dessuten er utvalget blitt bredere, og smartmobilene er blitt enklere å bruke.
Store reklamekampanjer fra blant annet Samsung har satt fokus på pekeskjermer. Det har kommet alle produsenter av smartmobiler til gode. Og når snøballen først begynte å rulle, så pakket det fort på seg. Nå er ord som apps, widgets, startskjermer og multitouch i ferd med å bli en del av dagligtalen.
En annen stor nyhet i 2010 var lanseringen av nettbrettene. Dette markedet er ennå i sin spede begynnelse, men her skjer tingene svært raskt.
Her er noen av de viktigste begivenhetene fra mobilåret 2010:
Nye CPA-regler åpner for enklere SMS-betaling
Google slipper sin første mobiltelefon, Nexus One. Den kom ikke til Norge.
Sony Ericssons nye flaggskip Xperia X2 flopper
HTC gjør Android billig med Tattoo
Nokia gjør navigasjon gratis
Samsung slipper mobiltelefon med to SIM-kort
Apple lanserer iPad
Norwegian lanserer mobilabonnement
Symbian blir åpent OS
Sony Ericsson lanserer årets største mobilsuksess, Xperia X10 Mini
Microsoft lanserer Windows Phone 7
Samsung Wave er første mobil med operativsystemet Bada
NetCom lanserer minirouter for mobilt bredbånd
Samsung lanserer Galaxy S
Sharp med 3D-skjerm til mobilen
Nokia lanserer N8, første mobil med Symbian^3
Android passerer iPhone
Apple større enn Microsoft
Apple lanserer iPhone 4
Huaweis første Android-mobil kommer til Norge
NetCom lanserer abonnement for mobil “fasttelefon”
OneCall med fastpris på all mobilbruk
Samsung med verdens første 4G-mobil. Den kommer ikke til Norge
Lumigon lanserer skandinavisk Android-mobil
Norske Simonsen er tilbake i butikkhyllene
HTC feier all tvil til side og kaprer mobiltronen med Desire HD
Samsung Galaxy Tab kommer i salg
Google lanserer Nexus S i samarbeid med Samsung
Dell Streak utfordrer Desire HD og Galaxy Tab
LG lanserer mobil med tokjerneprosessor
I tillegg til disse begivenhetene har vi sett en kraftig vekst i applikasjonsmarkedet, operatører som tuner nettene sine for bedre dekning og økt hastighet, og selvfølgelig en hel rekke mobillanseringer av større eller mindre betydning.
Tendensen er likevel klar. 2010 har vært det store Android-året.
SMS-betaling


Nye CPA-regler åpnet for utstrakt bruk av SMS-betaling for varer og tjenester. Snart ett år senere har SMS-betaling fremdeles ikke fått sitt gjennombrudd. SMS-betaling har vært et tema siden de første brusautomatene med SMS-betaling dukket opp for snart ti år siden. Den gang måtte du ha satt inn penger på en “småpengekonto” før du kunne bruke løsningen. Med de nye reglene kan du betale over mobilregningen.
Les mer om CPA-reglene her
Nexus One


Under CES i Los Angeles lanserer Google sin første mobiltelefon, Nexus One. Mobiltelefonen ble produsert av HTC, og det ble snart klart at den ikke ville komme til Norge. Enkelte distributører valgte likevel å ta den inn. Men telefonen ble dyr for sluttbruker, og kom ikke med norske menyer. Da HTC noe senere slapp tilnærmet samme mobiltelefon under sitt eget merke, forsvant etterspørselen etter Nexus One. HTCs variant het Desire, og ble en av årets mest populære smartmobiler.
Les mer om Nexus One her

Xperia X2


I begynnelsen av 2010 kom Sony Ericssons nye flaggskip, Windows-mobilen Xperia X2, i salg. Men den ble ingen suksess, og etter kort tid sluttet Sony Ericsson å snakke høyt om den. Da programvaren omsider ble oppdatert så telefonen ble litt raskere og mer brukervennlig, var det allerede for sent.
Les mer om Xperia X2 her

Tattoo


HTC har vært en viktig aktør i arbeidet med å få Android-mobiler ut til massene. Tidlig i år kom HTC Tattoo, som var den første virkelig billige Android-mobilen i Norge. Med utskiftbare deksler som du kunne få ditt eget trykk på, definerte HTC Android som et operativsystem for brukere i alle aldre. For oss ble det kjærlighet ved første touch og terningkast 6, selv om mobilen med sin 1.6-versjon av Android allerede er for akterutseilt å regne.
Les mer om HTC Tattoo her

Ovi Kart


Nokia relanserer innholdsportalen Ovi, og gjør navigasjon gratis for alle sine smartmobil-brukere. Dermed forsvinner abonnementsløsningen, og bruken av navigasjon på mobil skyter fart. Ett år senere er Nokia fremdeles alene om å tilby gratis stemmestyrt navigasjon på det norske markedet, selv om Google har annonsert en tilsvarende tjeneste og åpnet den i flere land.
Les mer om Ovi Kart her
Dual SIM


Samsung ble første produsent med to SIM-kort i en og samme mobil. Tilsvarende løsninger har vært vanlig i enkelte asiatiske markeder i flere år, men modellen Samsung C5212 ble den første som kom i ordinært salg i Norge. Dessverre var telefonen i seg selv en temmelig enkel affære.
Les mer om C5212 her
iPad


I januar lanserer Apple sitt første nettbrett med iOS, iPad. Produktet blir en umiddelbar suksess, og iPad er ett av de raskest selgende dataprodukter noensinne. Til Norge kom brettet først i november. Da hadde titusener av nordmenn allerede kjøpt det fra utlandet.
Les mer om iPad her

Call Norwegian


Norwegian lanserer sitt første mobilabonnement under navnet Call Norwegian. For å lokke til seg kunder frister Call Norwegian med poeng og flyreiser. Tre prosent av mobilregningen utbetales som såkalte Cash-points, og hvert poeng gir en krone i rabatt ved kjøp av flyreise fra Norwegian.
Les mer om Call Norwegian her

Symbian blir åpent


Operativsystemet Symbian blir lagt ut som åpen kildekode. Analytikere sier det er bra for Nokia og for Symbian, både hva angår markedsandeler og muligheten til å konkurrere med Apple, Android og de andre.
Les mer om Symbian her

Xperia X10 mini


Sony Ericsson lanserer Xperia X10 Mini under Mobile World Congress. Telefonen er verdens minste Android-mobil, og viser seg å bli en av Sony Ericssons største suksesser. Senere kommer en tilsvarende modell med fremskyvbart qwerty-tastatur.
Les mer om Xperia X10 Mini her

WP7


Steve Ballmer fra Microsoft lanserer Windows Mobile 7 under Mobile World Congress. Ett år senere er de første apparatene med det nye operativsystemet så vidt kommet I salg. Mottakelsen har vært god, men i Norge mangler mye av infrastrukturen som er bærende for produktet.
Les mer om Windows Phone 7 her

Bada


Samsung Wave er Samsungs første mobil med det åpne operativsystemet Bada, som Samsung selv har utviklet. I dag er nye Badamodeller på vei ut i butikk, men foreløpig har operativsystemet fått liten utbredelse. Bada er et operativsystem som minner mest om Googles Android, og mange spør om det er plass til to slike operativsystemer på markedet.
Les mer om Bada her

3G router


NetCom lanserer en trådløs router med 3G-kort. Nå skal hele familien kunne surfe på samme 3G-abonnement via Wi-Fi.
Les mer om 3G-router her
Galaxy S


Med Galaxy S setter Samsung en ny standard for mobiltelefoner med operativsystemet Android. Telefonen har større og bedre skjerm enn noen annen Android-mobil på markedet.
Les mer om Galaxy S her
3D på mobilen


3D gjør sitt inntog i TV-verdenen, og Sharp følger opp med en variant for mobiltelefoner. Men i det 2010 ebber ut er det fremdeles ingen mobiltelefoner som har tatt 3D-teknologien i bruk.
Les mer om Sharps 3D-skjerm her

Nokia N8


Med Nokia N8 setter Nokia nye standard for foto og video i en mobiltelefon. Men det er det nye operativsystemet Symbian^3 som får størst oppmerksomhet. Operativsystemet skal rette opp det dårlige inntrykket publikum har fått av Nokias touch-mobiler, men lykkes ikke umiddelbart.
Les mer om Nokia N8 her
Android forbi iOS


Androids markedsandeler vokser. Ved utgangen av annet kvartal er Android mer utbredt enn iOS, som er operativsystemet på iPhone.
Les mer om Androids vekst her
Apple forbi Microsoft


Apple passerer Microsoft som verdens største teknologiselskap, mye på grunn av iPhone og iPad.
Les mer om Apples posisjon her

iPhone 4


Som vanlig når Apple lanserer en ny iPhone, så er det også denne sommeren stor ståhei rund utsalgsstedene som først får iPhone for salg. iPhone 4 har en litt annerledes design og en langt bedre skjerm enn tidligere iPhone-modeller. I tillegg kan den filme i HD, og den har fått bedre bevegelsessensor. Men telefonen rammes også av antenneproblemer som er så omfattende at Apple må dele ut gratis deksler til millioner av kunder.
Les mer om iPhone 4 her
Huawei


Huawei, som tidligere er mest kjent for å levere nettverk til ICE og internett-dongler til andre operatører, slipper U8230, en billig men funksjonsrik Android-mobil på det norske markedet. Senere kommer modellen IDEOS, og et 7-tommer nettbrett med Android. Nettbrettet slaktes av testere, mens telefonene får brukbar mottakelse.
Les mer om U8230 her

Mobilen blir fasttelefon


Du overfører dagens fasttelefonnummer til NetCom. Når noen ringer til dette, så kommer de rett til et automatisk sentralbord, der du selv kan legge igjen en velkomsthilsen. Den som ringer kan så velge hvilket familiemedlem de ønsker å bli viderekoblet til.
Les mer om Netcoms familiesentral her
Fastpris på mobilbruk


For første gang kan du bruke mobilen så mye du vil, uten å tenke på kostnader. OneCalls abonnement “Gavepakka” har riktig nok noen begrensninger både i tid og bruk, men er med på å sette standard for hva vi kan vente oss av nye mobilabonnement i fremtiden.
Les mer om Gavepakka her
Samsung med 4G-mobil


Telenor ruller ut 4G i 2012, og NetCom har allerede gjort det i enkelte norske byer. Men ennå finnes ingen 4G-mobil å få kjøpt. 4G er en teknologi som er ment å tilfredsstille brukere av mobilt Internett ved at kapasiteten og båndbredden økes betydelig. Enkelte hevde HTC EVO også er en 4G-mobil, og at HTC dermed var først ute med dette. EVO bruker WiMAX, mens Samsung støtter LTE, som er teknologien i de norske 4G-nettene.
Les mer om den første 4G-mobilen her

Lumigon


Mobilselskapet Lumigon, der norske interessenter er tungt inne på eiersiden, lanserer sin første mobiltelefon T1 under en seanse i København. Telefonen har egenskaper som ikke er sett på noen mobiltelefon før, og skulle etter planen vært i salg allerede. Nå ser det ut til at den kommer i januar.
Les mer om Lumigon her
Simonsen


Igjen er det mulig å kjøpe en Simonsen-mobil i butikken. Den er riktig nok ikke produsert ved Simonsens gamle fabrikk i Norge, men er utviklet av TeleD, som nå eier merkevaren. To modeller skal være i salg i disse dager.
Les mer om Simonsens comeback her
Desire HD


HTC feier konkurrentene av banen med HTC Dersre HD. Mobiltelefonen har Android operativsystem, rask prosessor og en skjerm på 4,3 tommer.
Les mer om Desire HD her
Galaxy Tab


Samsung Galaxy tab er det andre 7-tommer-nettbrettet med Android på det norske markedet. Og mens Huaweis forsøk ble forbigått i stillhet, så har Samsung fått svært gode tilbakemeldinger på sin variant.
Les mer om Galaxy Tab her

Google Nexus S


Google lanserer Nexus S. Dette er den første mobiltelefonen som får det oppdaterte operativsystemet Android 2.3, også kjent som Gingerbread. Denne gang skal telefonen selges også i Norge, men den er ikke ventet hit på flere uker ennå.
Les mer om Google Nexus S her

Dell Streak


Dell lanserer en helt ny mobiltelefon som med sin 5 tommer store skjerm plasserer seg mellom HTC Desire HD (4,3 tommer) og nettbrettet Samsung Galaxy Tab (7 tommer). Dell kaller det et nettbrett – vi kaller det en monstermobil. Uansett er det et spennende produkt med Android 2.1 operativsystem.
Les mer om Dell Streak her
LG med tokjerneprosessor i mobilen


Fremtidens mobiltelefoner vil bli raskere og kunne utføre mer avanserte oppgaver. Den første mobiltelefonen med tokjerneprosessor ble lansert på tampen av året, og er en LG-mobil. Den har fått betegnelsen 2x, og forteller en del om hva vi kan vente av mobiltelefoner i fremtiden. Vi gleder oss!
Les mer om LG 2x her

Les også
Norsk mobilmygg utfordrer elefantene
Les også
Slik blir mobilåret 2011
Les også
– Arbeidsledige vil ha Sony Ericsson
Les også
SMS-trøbbel for HTCs toppmodeller
Les også
Sony Ericsson Xperia Arc er lansert
Les også
Hils på Android 3.0 Honeycomb
Les også
Dette kan være iPhone 5
Les også
5 mill. færre SMS på nyttårsaften
Les også
Hold nyttårsforsettene i år
Les også
Gjør klar for mobilrush
annonse

Les også