Krim og snadder på mobilen

Påsken er høytid for kriminallitteratur. Men enten du foretrekker bøker, lydbøker, film eller TV, så kan mobiltelefonen sørge for at du har din favorittkrim for hånden.
E-bok
Om du helst vil stave deg gjennom kriminallitteraturen, så er antakelig den gode gamle boka å foretrekke. Men har du en mobiltelefon med stor skjerm, så er det ikke noe problem å bruke denne som lesebrett. Aller best er det om du har en såkalt smartmobil, for da finnes det programmer som gjør det enklere å bla frem og tilbake.
Fordelen med å lese i en bok fremfor å høre på en lydbok, er at du er konsentrert om handlingen mens du leser. Du kan også lese en setning eller et avsnitt en gang til, om du får problemer med å følge handlingen. Dessuten er det enkelt å ta pauser for å reflektere over det du har lest. Det går mye raskere å lese en bok enn å høre den, og du får med deg innhold som av plasshensyn må velges bort når boka blir filmatisert.


Slik får du E-bok på mobilen:

Elektroniske bøker som kan vises på en mobilskjerm er ennå ikke blitt noen stor slager i Norge. Men med innføringen av elektroniske lesebrett har salget av slike bøker eksplodert i flere andre markeder. Ved folkebibliotekene i Trondheim, Stavanger, Drammen, Ski og Oslo blir det denne påsken prøveordning med utlån av elektroniske bøker.
Bibliotekets e-bøker er lagret på servere, og du kan ikke lagre dem lokalt. Men du kan lese det som ligger på serveren så lenge lånetiden tillater. Du er avhengig av at boka er ”ledig,” for hver bok kan bare lånes av en person om gangen.
Om du ikke er kunde ved noen av disse bibliotekene, så har du mulighet for å kjøpe e-bøker på nett. Cappelen Damm åpnet nylig for direktesalg av elektroniske bøker via nettsiden www.digitalbok.no. På bestselgerlista finnes klassikere som Mengele Zoo, Beatles og Seierherrene (alle 79 kroner), i tillegg til krim som ”Blomster og blod” av Fredik Skagen (79 kroner), og den nye krimboka ”Det ingen vet”, av Jahn Mehlum (219 kroner).
Bøkene er i Adobe PDF-format, som kan leses på de fleste litt avanserte mobiltelefoner.
Her finner du mer informasjon om e-bok:
Wikipedia om e-bok
Aftenposten om Digitalbok.no
Gratis e-bøker (3 stk) fra Jon Michelet
Prosjekt Gutenberg. 28 000 gratis digitalbøker

Lydbok

En lydbok gir deg mulighet til å gjøre andre ting samtidig som du får med deg innholdet i boka. Har du lang vei til hytta kan ventetiden med fordel forkortes med en lydbok. Om du kjører selv er dette eneste fornuftige alternativ, forutsatt at du klarer å holde deg konsentrert om bilkjøringen. Men også for passasjerer kan lydboka være å foretrekke. Har du lett for å bli bilsyk er bøker og film lite egnet.

Lydboka gir deg mulighet for å følge med også når du lukker øynene. Ulempen er at bøkene kan gi assosiasjoner som får tankene til å vandre, og da er det lett å komme ut av handlingen. Enkelte har også lett for å sovne, når en jevn og behagelig stemme setter tankene på flukt.


Slik får du lydbok på mobilen:
Telenorkunder kan sende LYDBOK til 2244. Da får du en lenke til nettsiden for kjøp av lydbok direkte til mobilen.
Tilsvarende kan du kjøpe bøker fra Netcom ved å sende LYDBOK til 1989
Den mest solgte boken hos Telenor nå er Håkan Nessers ”En helt annen historie”. Boka er delt opp i 36(!) deler som må lastes ned hver for seg. Totalpris for boka er 249 kroner. Hver del varer i 25 til 30 minutter. Å laste ned en episode tar noe tid, ettersom du må bruke mobiltelefonen til nedlastingen. Hvor lang tid det tar er avhengig av mobiltelefonen din og hastigheten i nettet der du befinner deg.
Et langt rimeligere alternativ er å låne lydboka på biblioteket og kopiere den over på mobiltelefonen. Å kopiere lydboka til mobil er lovlig etter Åndsverkloven paragraf 12, men husk at du kun kan kopiere den til eget bruk.
På samme måte kan du fritt kopiere lydbøker du har kjøpt på CD for å høre dem på mobilen. Forutsetningen er at du har skaffet deg tilgang på lydboka på lovlig vis. Husk at du har lov til å låne av personlige venner. Opphavsmennene får sin kompensasjon i form av statlige overføringer til deres interesseorganisasjoner.
For å spille en CD på mobiltelefonen må den først konverteres til et format mobiltelefonen kan spille. Det vanligste formatet er MP3. Siden lydbøker ikke trenger samme dynamikk i lydbildet som en musikkfil, så kan du kopiere med lav bitrate (kbit/s eller kbps). Da tar lydfilene mindre plass i telefonens minne.

Ripping

Prosessen med å kopiere filer fra CD til MP3 kalles ripping. Programvare for å rippe CD-er til en PC finnes gratis på nett, eller du kan bruke Windows Mediaplayer. Husk å organisere filene i riktig rekkefølge før du kopierer dem til mobilen. Hvis ikke risikerer du å måtte høre på def første kuttet fra hver CD, før du kommer til kutt nummer to på den første CD-en. Lager du en spilleliste for hver lydbok er det også enklere å finne filene når du skal spille dem av.
Sjekk med bruksanvisningen for din mobil hvordan du organiserer lydfiler til spillelister. Det er selvsagt mulig å laste ned lydbøker ulovlig, men det kan raskt by på utfordringer og irritasjon dersom en fil mangler eller ikke vil spille. I enkelte tilfeller er filene også tagget på ulikt vis, så det blir vanskelig å automatisere prosessen med å sette dem inn i en spilleliste. Dette kan du også oppleve med lovlige filer som er hentet fra ulike kilder.
I enkelte tilfeller er det enklest å bruke et program som lar deg redigere filinformasjonen. Slike programmer finnes gratis på nett. Vi har forsøkt MP3tag med godt resultat.
Her finner du mer informasjon om lydbøker:
Lydbokforlaget
Gratis lydbøker fra amerikanske Librivox.org
Gjerrigknark.com Oversikt over gratis lydbøker og podcast

Film

Om du bare vil sitte rett ned og la deg underholde av en god film, så finnes det unektelig skjermer som er bedre egnet til formålet enn mobilskjermen. Nå finnes det riktig nok mobilskjermer med høyere oppløsning enn det som var vanlig på TV for få år siden. Men mobilskjermen har sine fordeler. Blant annet er den enklere å få med seg i skiheisen, du kan se en annen film enn den alle andre vil se, og du kan se noe her og noe der.

Tilbudet av lovlig film til mobilen er foreløpig svært begrenset, men rent teknisk er det svært enkelt å kopiere DVD-filmer eller nedlastede filmer over på mobiltelefonen.


Slik får du film på mobilen:
Du kan rippe en videofilm fra DVD på samme måte som du ripper en CD, og lovverket rundt kopieringen er det samme. Det betyr at du kan kopiere filmer som du har skaffet deg på lovlig vis, og at kopiene kun skal være til eget bruk.
Det kan være litt vrient å få filmen til å spille på mobiltelefonen. Sjekk først hvilket filformat mobilen din bruker for å spille av video. De fleste mobiler støtter 3GP, men det mange støtter også mpeg4. Enkelte mobiler kan vise DivX, og for mange smartmobiler finnes det gratis programvare som gjør telefonen i stand til å spille av flere ulike format.
Om du har rippet DVD-en din i et format mobiltelefonen ikke støtter, kan du ganske enkelt konvertere filen til riktig format. Konverteringsprogrammer finner du på nettet, og utvalget av gratisprogrammer er godt.
Husk at du bør bruke hodesett på mobilen når du ser film. Høytalerne som er bygget inn i mobiltelefonene gir ingen stor filmopplevelse, og du vil raskt oppdage hvor mye god lyd har å si for filmopplevelsen.
Film på mobilen krever at du har godt med ledig minne. Jo bedre kapasitet du har på minnekortet, til mindre behov er det for å krympe informasjonen i videofilen. De heftigste mobilene kjører film i DVD-kvalitet, og har du en mobil med videoutgang kan du se resten av filmen på TV når du er tilbake i sivilisasjonen.
Du kan også overføre film direkte til en mobiltelefon fra en PC som står påslått hjemme. Ved hjelp av programvaren Orb kan innholdet på PC-en streames ut til mobiltelefonens nettleser. Nå er det også kommet en applikasjon som gir deg mulighet for å se filmer fra hjemme-PC-en på en phone.
Her finner du mer informasjon om film på mobilen:
DVD-rippeprogrammer
Mobiltelefoner og videoformat med informasjon om konvertering
Orb

TV

Om du vil følge med på noen av de mange krimseriene som vises på TV i påsken, så er selvsagt et TV-apparat å foretrekke. Men fordelen med mobiltelefonen er at du ikke behøver å gå glipp av en episode fordi den vises før du rekker tilbake til TV-stolen. Kanskje er det heller ikke noen TV der du befinner deg i påsken, eller du kan være nedstemt i familierådet og må overlate fjernkontrollen til noen andre.

TV på mobilen er fremdeles en ung tjeneste, og kvaliteten er så som så. Feirer du påske i Oslo kan du se prøvesendinger på digitalt bakkenett for mobil, såaklte DMB-sendinger. Det gir bedre og mer stabilt bilde, men forutsetter at du har en mobiltelefon som kan ta inn slike sendinger. Mobiltelefoner med DMB-mottaker selges foreløpig ikke i Norge.

Dermed er du i praksis overlatt til streaming via mobilnettet, dersom du vil følge påskekrimmen på mobil. Er du så heldig at du har en Sling Player hjemme, kan du følge alle kanalene du har på en mobiltelefon med mottakerprogram. Foreløpig er det bare smartmobiler med Palm, BlackBerry, Symbian eller Windows Mobile som kan kjøre mottakerprogrammet. Om kort tid lanseres også en versjon for Iphone, men det skjer neppe før Apple slipper versjon 3.0 av Iphone-softwaren.


Slik ser du TV på mobilen:
Bruk telefonens nettleser og naviger deg frem til mobil-TV på operatørens WAP-sider. Du kan også hente innstillinger fra nettsidene til mobil-tv.no, som er et selskap eiet av NRK, TV2 og MTG (TV3). Dette er selskapet som har konsesjon på utbygging av bakkesendt digital-TV til mobiltelefoner, men på sidene deres finner du også innstillinger for ”vanlig” mobil-TV som ikke krever spesialmobiler.
Sidene er ikke helt oppdatert, og tilbyr deg fremdeles gratis direktesendinger fra OL i Torino. Nettsidene inneholder også en rekke døde lenker. Men leter du deg frem, så vil du finne innstillinger for mobil-TV enten du er i Netcoms eller Telenors nett.
Netcom har også en Java-applikasjon som gjør det enklere å se mobil-TV og skifte mellom kanaler. Denne kan du laste ned ved å sende en SMS med koden ”TV” til 1989. Tjenesten virker med 3G-mobiler, og innholder blant annet en programguide. Tjenesten koster 19 kroner per uke, eller 69 per måned. Da er datatrafikken inkludert.
Telenor tilbyr fri bruk av 12 kanaler på nett-TV for 69 kroner per måned. For 20 kroner ekstra får du ytterligere fire kanaler. Men blant de totalt 16 kanalene er TV-Norge den eneste som er norsk.
Påskekrimmen på NRK sendes direkte over mobilnettet, og i tillegg kan du laste ned den siste nyhetssendingen og klipp fra en del andre programmer. Husk at du må betale for dataoverføringen. Glemmer du deg bort og ser på mobil-TV i utlandet vil du snart oppdage hvorfor mobil roaming er en milliardindustri.
TV2 krever at du har et abonnement som du kan kjøpe direkte fra mobilen.
Her finner du mer informasjon om mobil-TV:
NRK Mobil-TV
TV2-Mobil-TV
TV-Norge, MobilTV
Telenor Mobil-TV
Mobil-TV.no
Netcom Mobil-TV

Les også
Apple stopper e-bøker fra Sony
Les også
Sjokkregningene skal bort
Les også
Ti programmer du bør ha på din Windows-mobil
Les også
Påsken på podcast
Les også
Her får du dekning i påskeferien
Les også
Vinn påskeskirennet med SMS-varsling
Les også
Topp 20 mobilsider til påsken
Les også
Sakene du bør få med deg
Les også
De beste påskekuppene på mobil
Les også
Disse kan redde livet ditt
Mer om
annonse