Til hovedinnhold

I dag får du bedre iPhone

Her hjemme må vi vente en stund før nye iPhone 4 kommer på markedet, men har du en iPhone eller iPod Touch kan du allerede nå laste ned nye versjon 4 av operativsystemet. Oppdateringen er gratis, og gir en rekke nye funksjoner.

Den viktigste nyheten i iOS 4 er støtte for multitasking. Det vil si at du kan kjøre programmer i bakgrunnen. For eksempel kan du høre på musikk i Spotify eller laste ned filer i bakgrunnen mens du gjør andre ting på mobilen. Dette forutsetter at programmene er oppgradert til å støtte denne funksjonen.

Telefonen vil også få støtte for trådløst tastatur og få bedre epost-håndtering. 

Den nye programvaren vil rulles ut verden over i løpet av dagen.
Oppdatert: Oppdateringen har nå kommet ut i norske iTunes, og kan lastes ned.

Slik gjør du
1. Sørg for at du har nyeste versjon av iTunes (9.2). Hvis ikke kan du laste ned iTunes her.
2. Plugg din iPhone eller iPod Touch til datamaskinen slik du pleier
3. I iTunes, velg "Søk etter oppdateringer"
4. Du vil få beskjed om at en ny oppgradering er tilgjengelig, velg "Last ned og installer".

Oppdateringen vil fortsette i bakgrunnen. Når den er installert vil telefonen din starte på ny og være klar til bruk.

Vi har allerede fått testet det nye systemet - her kan du lese våre erfaringer.

Les også: Så god er iPhone 4.
Les også: Dette mangler nye iPhone.

 

Mutitasking

Apple presenterte tidligere i år oppdateringen som syv teltstenger og dermed syv hovedpunkter selskapet hadde konsentrert seg om. Det mest gledelige vi umiddelbart ser er selvfølgelig innføringen av multitasking. Kort sagt dreier dette seg om å kunne være i stand til å kjøre flere applikasjoner samtidig uten at applikasjonene avsluttes hver gang det åpnes en ny. Dette er noe som har vært etterlyst helt siden iPhone kom for en del år siden. Dette gjøres som vanlig på Apples egen måte, men det ser også ut som en meget god måte. Funksjonaliteten som er bygget inn fungerer først og fremst på selskapets egne applikasjoner, men Apple har også har brukt mye tid på å få dette til å fungere for tredjepartsapplikasjoner. 

Manøvrering mellom applikasjoner som er oppe gjøre ved at man dobbeltklikker på Hjem-knappen. Dette gir deg en oversikt nederst på skjermen over alle applikasjonene som faktisk kjører og du kan velge hvilken av dem du vil arbeide med. Dette fungerer med applikasjonene som vi har testet hittil. Noe spesielt er det at applikasjoner som kjører som er i stand til å motta for eksempel push-meldinger, vil varsle om disse selv om programmet er aktivt for øyeblikket. Et godt eksempel er at e-post vil kjøre og motta post selv om du har startet Safari og er midt i en surfesesjon. Du vil også kunne har programmer som Skype kjørende i bakgrunnen samtidig som du henter e-post eller surfer på nettet. 

Vi testet funksjonen sammen med radioapplikasjonene fra NRK. Dette fungerer ennå ikke slik vi tror det skal fungere, og det er tydelig at programmene må få enkelte modifikasjoner før dette fungerer slik det skal. Slik det fungerer nå slutter lyden fra radioen å fungere når Safari åpnes. Applikasjonen vil fremdeles kjøre, men lyden blir borte. Dette er som sagt en tilpassing som må gjøres fra NRK som side.

Tastatur til glede

Endelig åpner Apple for bruk av Bluetooth-tastatur på iPhone. For oss som ønsker å kunne ta notater på et skikkelig tastatur vil dette nå være mulig over Bluetooth. Dette er en funksjon Apple frem til nå har sperret. Foreløpig vet vi at dette fungerer på Apples egne tastaturer, men om det vil fungere på alle typer Bluetooth-tastaturer vet vi ikke ennå. Dette skal vi skal få testet dette så snart vi får lagt fingrene på et. Kanskje ikke en funksjon som de fleste kommer til å bruke, men for dem som av og til trenger å sette seg ned for å komponere litt lengre tekst enn et par linjer blir dette en velkommen funksjon.

Kataloger

Dette er definitivt en av våre favorittfunksjoner i det nye OS-et. Etter hvert som du laster ned stadig flere applikasjoner blir sideblaingen et ork. Med den nye katalogtjenesten er dette blitt langt bedre. Dette fungerer ved at man samler sammen applikasjoner som naturlig hører sammen i kataloger som fremstår på skjermen som egne ikoner. En katalog startes ved at man tar en applikasjon og drar denne oppå en annen applikasjon. Disse to samles og katalogen navngis automatisk basert på hvilken kategori de tilhører i App Store. Det er likevel fullt mulig å navngi katalogene slik du selv ønsker.

Vår erfaring foreløpig er at du nok kommer til å ville navngi katalogene selv. Den automatiske navngivingen fungerer ikke optimalt nok hvis du har svært mange applikasjoner og du vil nok ønske å segmentere på en litt annen måte enn det automatiske alternativet. Hvis du har få applikasjoner kan nok den automatiske varianten fungere greit nok. Vi hadde rundt 10 sider med applikasjoner på vår telefon og nå vi var ferdig med første runde med kataloger var vi nede i tre. Kort sagt - dette fungerer. Det er foreløpig en grense på 12 applikasjoner i hver katalog og har du flere applikasjoner innen en kategori må du opprette en ekstrakatalog for de øvrige.

Som en kuriositet kan vi nevne at det er mulig å ha over 2 000 applikasjoner på sin iPhone uten at dette nødvendigvis er noe å trakte etter.

Bedre e-post

Dette er også en etterlengtet forbedring. Du får nå en felles innboks for alle e-post-kontoene dine. Dette er svært praktisk for å skaffe seg en kort oversikt over hva som skjer. Vi testet dette på tre samtidige konti og det fungerte utmerket. Selv om du har én felles innboks for alle konti er det fremdeles fullt mulig å gå inn i den enkelte innboks hvis du føler at dette er mer oversiktlig. En fordel er at man kan følge samtaletråder direkte fra den felles innboksen uten å måtte gå enn i den enkelte konto. Den foreløpige erfaringen er at dette fungerer aldeles utmerket.

Det er også mulig å ha flere Exchange kontoer samtidig. Dette var tidligere ikke mulig og vil nok lette arbeidsdagen for mange, men akkurat denne funksjonen har vi ikke hatt anledning til å teste i praksis.  

Bøker

Dette blir ganske kort for Norges del foreløpig. Apple har lagt inne samme bokleser som du finner i iPad, men i og med at dette ikke er tilgjengelig i Norge ennå er dette foreløpig ikke tilgjengelig for oss. Ei heller selve applikasjonen.


iAD

Dette er en funksjon som er langt mer interessant for utviklere enn brukere. Apple har laget et eget system for å legge annonsering inn i selve applikasjonen. Dette skal hostes hos Apple og det er lagt opp til at utviklerne for 60 prosent av inntektene og Apple beholder 40 prosent. Det er bare å bøye seg i det kommersielle støvet. Apple klarer å tjene penger på det meste.

Det positive med et slikt system sett fra brukerens side er at man ikke blir kastet ut av applikasjonen når en annonse kommer opp. Man blir værende i selve applikasjonen og ikke slik som i dag at du blir sent til en separat nettsesjon og applikasjonen du var i blir avsluttet. Dette er per i dag ikke mulig å teste i praksis.
 

Resten

I tillegg til det vi allerede har vært inne på legger det nye OS-et opp til støtte for kamera med 5x digital zoom. Det er om ikke annet en kul mulighet selv om vi ikke er overbegeistret for digital zoom, og også et signal om at kommende telefoner fra Apple vil ha et bedre kamera enn det som er tilfelle i dagen 3GS modell.

I tillegg til alt dette har Apple gjort en rekke endringer av mindre karater. Notater knyttes nå opp på samme måte som e-post. Man har en felles Notat-side, men man har også tilgang til å gå inn i notatsider for den enkelte e-post-konto. En meget god forbedring. 

Det er også blitt mulig å endre bakgrunner helt etter eget ønske. Bakgrunnen kan endres for hele telefonen slik at alle sidene ser like ut, ikke slik som i dag at du kun kan få bakgrunn på låseskjermbildet.

Det er også gjort enkelte endringer i kontaktdatabasen, men det ser hovedsaklig ut til å være siden der du legger inn nye kontakter at endringene er gjort. Dette er gjort noe mer effektivt og man har lagt dette opp slik at oversiktligheten ved inntasting nå en noe bedre.

iPod-applikasjonen har også fått noen visuelle endringer som gjør bruken litt enklere. Dette kommer først og fremst til syne når du spiller et helt album.

Bortsett fra dette er det gjort en del generelle visuelle forbedringer i brukergrensesnittet, blant annet et annerledes ikon på kalkulator, men så lang vi kan se foreløpig er det ingen vesentlige endringer.

Til slutt er det gjort en god del endringer i Innstillinger. dette er stort sett for å reflektere de andre endringene som er gjort i systemet. Du vil her kunne finjustere hvordan nye avanserte funksjoner skal fungere. 

Konklusjon

Dette var uten tvil en oppdatering som var etterlengtet. Dette har blitt et operativsystem som er et stort sprang i riktig retning i forhold til tidligere versjoner. Vi var lenge redd for at vi ikke skulle se saker som multitasking. Nå viste det seg imidlertid at vi fikk både dette og mer til. Særlig like vi den nye katalogtjenesten som gjør manøvreringen i applikasjoner langt enklere enn tidligere. E-posthåndtering er også en langt bedre affære enn tidligere. Sammen med en rekke andre bedriftsspesifikke ting som utrulling av applikasjoner over nett for å nevne noe samt bedre sikkerhet, er dette blitt et operativsystem det var verdt å vente på. Når det foreligger til sommeren vil i anbefale alle å oppgradere umiddelbart. Dette er en oppgradering som uten tvil er verdt de lille summen Apple nok kommer til å ta seg betalt for den.

Saken ble publisert første gang 09.04.2010.

Mer om
annonse