Tek.no

Nyhet

iPhone-apps på Android

3 Nov 2010 13:16

Dagens mobiltelefoner har ett bestemt operativsystem, og kan kun kjøre programmer som er skrevet spesifikt for dette systemet. Har du en Android-mobil har du altså ingen glede av de over 250 000 appsene som finnes til iPhone, og motsatt.

Det kan det imidlertid snart bli slutt på, takket være ny teknologi kalt virtualisering. Dette gjør det nemlig mulig å kjøre flere operativsystemer samtidig. På PC har allerede teknologien eksistert i flere år, og gjør det for eksempel mulig å kjøre Mac OS eller Linux samtidig som du er inne i Windows.

Krever kraftige prosessorer
Nå begynner prosessorene i mobiler å bli kraftige nok til å håndtere virtualisering. Marvell har for eksempel vist frem en trekjerners mobilprosessor med opp til 3 GHz samtidig regnekraft.

Les mer: Ny superprosessor har doble 1,5 GHz kjerner

Dette åpner helt nye muligheter.

– Hver applikasjon på telefonen kan kjøre med sitt eget operativsystem, forteller sjef for mobile løsninger i WMware, Krishnamurti til ComputerWorld.

Dermed kan man i teorien velge fritt mellom den kanskje halve millionen med apps som finnes i mobilverdenen, uten å måtte anskaffe seg separate telefoner.

Allerede i bruk
Virtualisering brukes allerede i mobiler i dag for å sikre telefonsamtaler og applikasjoner mot avlytting. Men det er ennå noen hindre igjen før virtualisering blir like utbredt på mobil som det har blitt på PC.

– Det tar litt tid for alle i økosystemet å få stablet ting sammen riktig og finne ut hvordan de skal tjene penger på det, sier Krishnamurti.

En annen mulighet man jobber med er å kjøre Citrix på mobiltelefonen for å logge seg på nettverket og en tjener på jobben. Herfra kan man bruke kontorprogrammene sine, epost og tyngre programmer som mobilen ikke ville klart å kjøre på egen hånd.

Virtualisering brukes også av mobilprodusentene for å kutte ned produksjonskostnader. I stedet for å utvikle egen maskinvare for hver funksjon i telefonen, kan man utvikle programvare som gjør det samme. En aktør, Open Kernel Labs, hevder de har hjulpet Motorola med å redusere utsalgsprisen på telefoner med opp til 1000 kroner.

(Kilder: Computerworld.dk, Mobilsiden.dk)

Les også
Denne jule-appen skal du styre unna
Les også
Se, en iPhone som kjører Android
Les også
Dette er ukas nye apps
Les også
Her er ukens nye apps til mobilen
Les også
Nå er det 100 000 apps til Android
Les også
15 supre Android-apps
annonse

Les også