Tek.no

Nyhet

Hva om denne dingsen havner i feil hender?

Politiet i USA kan «se» gjennom vegger.

L3 Communications/montasje
22 Jan 2015 13:49

Avisen USA Today avslørte denne uken at politi og sikkerhetstjenester i landet har fått kloa i en ny og potensielt skummel radar-dings. Den kan nemlig «se» gjennom vegger for å sjekke om noen befinner seg i bygningen.

Dingsen heter Range-R, og blir angivelig brukt allerede av rundt 50 ulike sikkerhetsinstanser i USA. Dette innebærer at for eksempel CIA eller FBI – eller en lokal politibetjent – kan bruke Range-R når de leter etter mistenkte personer.

Fange brøt prøveløslatelsen

Dingsen holdes inntil veggen, og så trykker du et par knapper for å sjekke om det er tegn til bevegelse på innsiden. Foto: L3 Communications

Egentlig skal politiet innhente fullmakt fra domstolene før de bruker denne typen utstyr på privat eiendom. Nå har det blitt avslørt at det ikke nødvendigvis skjer i praksis.

I en rettssak i Denver kom det nylig frem at politiet hadde brukt en slik radar for å holde styr på bevegelsene til en prøveløslatt fange. Takket være Range-R oppdaget politiet at fangen ikke var i sitt eget hjem.

Fangen oppholdt seg isteden på en annen adresse hvor politiet blant annet fant flere skytevåpen, fortalte en politibetjent som vitnet i saken. Politimannen hadde imidlertid bare skrevet i rapporten sin at de hadde «fattet mistanke» – og ikke at radar-dingsen hadde blitt brukt i spaningen.

Oppdager om noen puster på innsiden av huset

Rettssaken gjorde det kjent for publikum at sikkerhetsinstanser i USA har brukt denne radaren i to år allerede. Og nå beviselig uten forhåndstillatelse fra domstolene i enkelte tilfeller.

Politimannen forklarte i rettssaken at Range-R er en håndholdt dopplerradar, som kan scanne en bygning fra utsiden.

– Den plukker opp pusting og bevegelser fra mennesker inni huset, sa politimannen under høringen.

Signalet går gjennom nesten alt, men ikke metall

Produsenten L3 Communications forklarer teknologien slik:

«RANGE-R bruker en form for radar som kalles dopplerradar. Et radiofrekvenssignal (RF) sendes ut, treffer et mål, og sender dataene tilbake til mottakeren. Hvis en gjenstand eller et menneske er i bevegelse, vil frekvensen på signalet endres.»

«Signalet viser hvor mye objektet beveger på seg. Slik kan RANGE-R oppdage bevegelige objekter inne i en bygning, og klassifisere dem som "movers" (i bevegelse) eller "breathers" (i mindre bevegelse). Avstanden til objektet vises på skjermen».

Denne avanserte RF-teknikken kan med stor nøyaktighet oppdage om det faktisk befinner seg noen i bygningen, og hvor mange. Rekkevidden til dingsen skal være på drøye 15 meter.

Dessuten skriver Cnet at den virker gjennom de fleste byggematerialer, som støpt sement, betongblokker, murstein, tre, glass, adobe og leire. Derimot vil den ikke fungere gjennom metallvegger. Prislappen skal ligge på rundt 6 000 dollar, altså 45 000 kroner. Range-R er imidlertid ikke i ordinært salg.

I mange tilfeller vil et infrarødt kamera være vel så hensiktsmessig. Slike kameraer klarer ikke nødvendigvis å beregne avstanden til objektet like nøyaktig. Dersom temperaturen i veggene er omtrent det samme som personens kroppstemperatur, vil du dessuten ikke få særlig klare bilder på et slikt kamera.

Bør ikke havne i «feil hender» ...

Et argument for å ikke gå i detalj på utstyrsbruken til politiet, skal etter sigende være frykt for at kriminelle også vil benytte seg av samme type utstyr.

Tenk deg for eksempel om en bande med innbruddstyver får klørne i en Range-R? Da ville de kunne gått fra dør til dør og sjekket om det var fritt frem for å bryte seg inn.

Smart nyvinning kan gjøre underverker for synshemmede
Denne appen lar blinde finne frem inne »

(Kilder: USA Today, Cnet, L3 Communications)

Les også
Nå kan du merke duppedittene dine uten at det synes
annonse

Les også