Tek.no

Nyhet

Nå kan du bruke Nokias Here-kart på iPhone igjen

Gratis og mer omfattende enn det som tilbys fra Apple og Google.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
12 Mar 2015 12:23

For sju år siden kjøpte Nokia kartleverandøren Navteq. Siden den gang har finnene fortsatt å bygge ut tjenesten, som etter hvert både har blitt gratis, og tilgjengelig på tvers av flere plattformer. Etter oppdateringen til iOS 7 ble imidlertid appen vekke fra Apples enheter. I går dukket den igjen opp i App Store.

Here-tjenestene er blant tjenestene Nokia beholdt da mobilavdelingen ble solgt til Microsoft i fjor. Kartene blir fortsatt lisensiert fra Nokia til Microsoft, for bruk i Lumia-telefoner.

Tradisjonell GPS uten kostandene

En av de viktigste forskjellene på Here-kartene og på tjenester som Apple Maps og Google Maps, er at Nokias løsning er bygget opp mer som en tradisjonell GPS-enhet. Konkurrentenes løsninger er først og fremst nettbaserte løsninger, og selv om Googles løsning er i stand til å laste ned kart før du reiser, er det tydelig at det ikke er appens hovedfokus.

Én knapp får du i Google Maps til å sette i gang nedlasting av kart, og kartene du får med deg er utsnittene du har på skjermen. Noen oversikt over datamengder og lagringsplass får du heller ikke.

Du kan vise flere ulike lag i kartene, og hele appen er lagt opp for bruk også der du ikke har nett. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I Nokias Here-kart får du full oversikt. Hele appen oppfordrer deg til å forhåndslaste kart. I stedet for at du skal gjette hvor mye plass du har til overs på enheten, og hvor mye plass de mange små kartutsnittene dine tar, velger du fra en meny som starter med hele kontinenter. Derfra kan du begrense utvalget ned til land og byer, hvis du vil. Kort sagt omtrent slik du er vant til fra betalte GPS-løsninger, bare at denne ikke koster noen verdens ting.

Oversiktlig med offline-modus

Foreløpig er det et svært begrenset utvalg språk tilgjengelig i Here-appen på iOS. Til høyre ser du utvalget som er tilgjengelig for Android. Forhåpentligvis utvides dette med tiden også for iOS-brukere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En egen Offline-modus er også sentralt plassert, slik at telefonen aldri vil forsøke å laste ned data om du skulle bevege deg utenfor kartområdet du har lastet ned. Skulle du befinne deg i USA eller Sveits slipper du altså å bli utsatt for landeveisrøveri av operatøren din hvis du beveger deg utenfor de planlagte områdene.

Here-tjenestene er også utmerkede bil-GPS-er. Kartene har 3D-modeller av mange bygninger, slik at det er enklere å finne frem. Presis hastighetsinformasjon på skjermen er også en fordel de andre gratistjenestene mangler.

Kartene kjenner også til fartsgrensen der du er, og kan varsle deg om du kjører for fort, med et slingringsmonn du selv bestemmer. Trafikkdata er også inkludert, slik at du ser hvor det er tettetest kø, og eventuelt kan velge å kjøre utenom flaskehalser.

Navigeringsstemmen som er aktivert som standard er av en eller annen grunn på tysk, og i iOS-appen finner vi ingen norsk stemme tilgjengelig. Vi er usikre på hvor langt unna det kan være. På Android og Windows Phone er appen tilgjengelig både med norsk i menyene, og med norsk taleguiding. Det ser altså ut som om innholdet fins, men kanskje bare ikke er gjort tilgjengelig på iOS-plattformen ennå.

Nokias Here-kart kan lastes ned her for iOS. Har du Android ligger de i Google Play. Windows Phone-brukere har Nokias kartløsning forhåndsinstallert.

På jakt etter flere apper til telefonen din? Ta en titt i arkivet over ukens apper for Android, iOS og Windows Phone.

Les også
BMW, Audi og Daimler kjøper «HERE» for 25 milliarder kroner
Les også
Nå får Googles karttjeneste langt bedre offline-funksjon
Les også
Microsoft lanserer stemmeassistenten sin til Android og iOS
Les også
Nå kan du teste ut den nye kart-appen på Windows 10-mobilene
Les også
Her er ukens anbefalte apper: Her er ukens anbefalte apper!
Les også
Nå funker Googles kalender på iPhone
Les også
Nå kan du laste ned nye iOS
Les også
Her er ukens anbefalte apper
annonse