Tek.no

Nyhet

– Model X kommer i år

... Og billigbilen Model 3 kommer neste år, røper Tesla.

Shutterstock 186846824
15 Jan 2015 14:43

Tesla har på få år vunnet innpass i et av verdens trangeste og mest utfordrende markeder, nemlig bilmarkedet. Foreløpig har de bare én modell i salg, men i løpet av tredje kvartal i år sikter de på å lansere SUV-en Model X. Den tredje modellen, Model 3, er foreløpig satt til 2017.

På to nylige pressekonferanser avslørte Tesla-toppsjef ifølge TechCrunch og The Verge nye detaljer rundt de to modellene, samt også informasjon om romfartsprogrammet SpaceX.

–- Tredobler salget til neste år

Musk startet med en konferanse på Automotive News World Congress i Detroit, der han snakket om Model 3 og Teslas fremtid. Ifølge Musk vil Model 3 koste rundt 35 000 dollar når den kommer i salg, eller rundt 270 000 norske kroner (uten skatt). I USA tilsvarer det mindre enn halvparten av dagens Model S.

Mer spennende mente han imidlertid det var at selskapet muligens kunne begynne å gi avkastning innen 2020, samtidig som de åpner deres batteriproduserende «Gigafactory».

Model X skal være krydret med en rekke nye funksjoner. Foto: Tesla

Det ser heller ikke ut til at vi får se en Tesla med hydrogendrift, ettersom Musk selv beskrev ideen som «ekstremt tullete» med tanke på sikkerhet. Ifølge toppsjefen kunne man like godt brukt metan, som i likhet med hydrogen er ekstremt brennbart og lettantennelig.

Dagen etter holdt Musk imidlertid en ny konferanse på SpaceX-hovedkvarteret i California. Der kom det fram at selskapet planlegger å tredoble produksjonen fra 33 000 biler til 100 000 biler i år, og at Model X får «...en hel drøss nye funksjoner som enda ikke har blitt avslørt.» I tillegg kom det fram at SUV-en skulle bli tilnærmet selvkjørende, noe som står godt i stil med Teslas ambisjon om å bli markedsledende innen slik teknologi.

Lite om SpaceX

Om SpaceX sa han ikke stort annet enn det som allerede er sagt, nemlig at den nye satellittfabrikken i Seattle ville spille en sentral rolle. Ved hjelp av denne fabrikken skal Musk ifølge ham selv greie å bosette mennesker på Mars innen hans egen levetid.

For kort tid siden forsøkte SpaceX for øvrig å lande en bærerakett som skulle sende romfartøyet Dragon til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Raketten gikk dessverre tom for hydraulikkvæske rett før landing, og skadet istedenfor platformen den skulle lande på.

Toppsjef Elon Musk var imidlertid ikke nevneverdig bekymret, og mente at de ville vil ha større sjanse for å få en vellykket landing om tre uker, når de prøver på nytt.

Tesla er ute etter mer enn profitt:
Nå gir de bort alle patentene sine »

(Kilde: TechCrunch, The Verge)

Les også
Nå vet vi når Teslas billigbil kommer
annonse

Les også