Tek.no

Nyhet

Dette er verdens største bilde

Se Europas høyeste fjell i 365 gigapiksler – og videoen av hvordan bildet ble laget.

in2white.com
Eigil Knudsen
30 Mai 2015 21:00

Entusiastisk fotografer liker gjerne å arbeide med teknisk krevende prosjekter, for eksempel i form av slående timelapse-videoer med ekstra høy oppløsning. Nå melder avisen The Telegraph om et nytt, spenstig fotostunt hvor nettopp oppløsning står i fokus.

En internasjonal gruppe fotografer under ledelse av italieneren Filippo Blengini har nemlig nå snekret sammen det som skal være verdens aller største bilde, med en oppløsning på solide 365 gigapiksler. Motivet er Europas høyeste fjell, Mount Blanc.

Består av 70 000 bilder

Bildet er et imponerende panoramabilde som består av intet mindre enn 70 000 bilder av det enorme fjellet. Verket krevde 35 timer med kontinuerlig fotografering før man omsider kom i mål.

Fotografene oppholdt seg på fjellet i to uker. Foto: in2white.com

Det enorme bildet er lagt på et eget nettsted, hvor du kan panorere og zoome inn og ut for å studere nærmest hver eneste lille sprekk i fjellet. Selve fotograferingen fant sted over en periode på to uker i slutten av 2014, og i en høyde på cirka 3500 meter.

Kameraet som ble brukt var et Canon 70D med superteleobjektivet Canon EF 400 mm f/2.8 II IS, som i Prisguide har en pris på litt under 100 000 kroner. Av annet utstyr brukte fotografene også en telekonvertor av typen Canon Extender EF 2X III.

46 terabyte

Fotografene brukte videre hele to måneder på å sy sammen bildene, som tok hele 46 terabyte med lagringsplass. Ifølge The Telegraph ville bildet vært stort nok til å dekke en hel fotballbane dersom man skrev det ut i en oppløsning på 300 DPI.

Fotografene skrudde sammen en kjapp YouTube-video som gir et lite innblikk i arbeidet som gikk med i det ambisiøse prosjektet, men den er dessverre kun et halvt minutt lang. Videoen kan du også se nederst i artikkelen.

Det finnes riktignok bilder som er enda større enn dette. I fjor meldte vi om et NASA-bilde av Månen på hele 680 gigapiksler, men som The Telegraph peker på faller dette teknisk sett utenfor kategorien verdens største bilde. Om du har lyst til å leke deg med det nye bildet av Mount Blanc på 365 gigapiksler er det altså bare å besøke prosjektets hjemmeside.

Høyoppløste timelapse-videoer finnes også: Denne imponerende timslapsen er tatt opp i 80 megapiksler »

Les også
Denne timelapse-videoen er laget i 10K-oppløsning
Les også
Se den fascinerende timelapse-videoen av Jorden fra verdensrommet
annonse

Les også