Tek.no

Nyhet

Nå skal varmepumpa kommunisere med resten av huset ditt

Panasonic og Verisure samarbeider om enda smartere hjem.

Panasonic / Verisure
26 Sept 2014 11:33

I fremtiden skal «alt» være smart og på nett – Gartner melder om at et typisk familiehjem vil ha 500 forskjellige smartdingser i 2022. Og vi er naturligvis allerede i gang – TV-en, kjøleskapet, dørlåsen, plantene, badevekta, vaskemaskinen og røykvarsleren har allerede fått litt IQ.

Nestemann ut er tydeligvis en smart varmepumpe. Ifølge en pressemelding fra Verisure og Panasonic er dette den smarteste varmepumpa hittil – og det nordiske markedet er det første den prøves ut i.

Det spesielle med den nye pumpa er at den ikke bare er litt smart alene, men at den også kan hente informasjon fra andre smarte enheter og kan styre seg selv basert på disse dataene.

På sett og vis blir dette «Tingenes Internett» i praksis.

Trenger oppkoblingshjelp

Panasonics nye varmepumpe.Foto: Panasonic / Verisure

Panasonics nye varmepumpe er likevel ikke supersmart sånn uten videre – den trenger hjelp for å kunne kommunisere. Og det er her Verisure kommer inn i bildet, ettersom de allerede har et fungerende økosystem som varmepumpa kan knyttes opp mot og kommunisere med.

Men for å få koblet varmepumpa til Verisures plattform krever den en «Smart Energy»-modul som må monteres i tillegg, noe som vanligvis vil bety at du må punge ut med et par tusenlapper på toppen av kostnadene for selve pumpeenheten.

Det er dog ikke noe krav om at man må være Verisure-kunde for å bruke de smarte funksjonene. Og selv om man da benytter seg av Verisures app for å styre enheten, tilkommer det i det minste ingen abonnementsutgifter.

På den annen side er det altså slik at varmepumpa i skrivende stund ikke kan kommunisere med andre plattformer enn Verisures – selv om det i teorien ikke skal være noe i veien for at det senere kan dukke opp andre systemer den kan brukes med.

Kan fjernstyres

Styringsappen er halve moroa.Foto: Panasonic / Verisure

For å få full glede av den lure varmepumpa er altså poenget at du skal bruke den med Verisures app. Da vil du kunne fjernstyre enheten uansett hvor du befinner deg – kjekt når du for eksempel er på vei hjem fra hytta på vinteren – og du får dessuten en viss oversikt over energiforbruket.

I tillegg til manuell kontroll, vil du naturligvis også kunne la pumpa styre seg selv. I løpet av neste år er det dessuten lagt opp til at den skal kunne benytte seg av historiske data – basert på når husets alarm er skrudd av eller på – for selv å bestemme når den skal skru opp temperaturen.

Det vil kunne spare litt strøm.

– Kundene får enklere og bedre kontroll over oppvarmingen, og vi forventer at de med varmepumpen koblet til Verisure kan redusere strømforbruket ytterligere med inntil femten prosent. Systemet gir også bedre inneklima og dermed fordeler for de som behøver ren inneluft, som allergikere, hevder kommunikasjonssjef i Verisure, Cecilie Knudsen.

Den nye varmepumpesystemet skal være tilgjengelig fra oktober måned, og skal koste rundt omkring 25 000 kroner inkludert «Smart Energy»-modulen og installasjon.

Flere sikter mot det attraktive smarthusmarkedet:
Samsung satser sterkt på hjemmestyring >>>

Kilde: Pressemelding

Les også
Stavanger skal lede an i utviklingen av «smarte byer»
Les også
Nå vil ARM koble alt på Internett
Les også
Smarte dingser vil være «overalt» i 2022
Les også
Samsung satser sterkere i hjemmet
Les også
Dette er framtidens hus
annonse

Les også