Til hovedinnhold

Denne roboten kan dokumentere livet ditt

Følger etter og fotograferer deg.

Tek.no / Las Vegas: I disse dager med personverntrøbbel og stadig nye bilder på avveie låter kanskje produktbeskrivelsen av roboten Kuri mer som en trussel enn en lovnad av det positive slaget.

Men Kuri-robotens oppgave er faktisk å følge etter deg og familien din som en digital paparazzi.

Den lille roboten er rundtom førti centimeter høy, og triller rundt på motoriserte hjul. Den har armer ned langs siden og form omtrent som en sjakkbonde. Øyne har den også. Bak dem er det kameraer koblet til maskinvare som gjenkjenner omgivelsene, men også dette er en anledning til å være litt ekstra omgjengelig for oss mennesker; Kuri kan titte på deg og blunke.

Avhengig av responsen Kuri får på bildene den tar, vil den forsøke å ta flere som likner. Det er sannsynligvis stor fare for å ende opp med et rikholdig arkiv av katt og smårollinger, mens søppelspannet neppe vil bli fotografert så fryktelig mange ganger.

Etter noen år med gradvis mer påtrengende selfietrend er de fleste av oss godt oppdratt til å vite at alle eier en dobbelthake. Det avhenger bare av hvor lavt vi holder kameraet. Det spørs dermed om selv ... robotportrett tatt på nesten halvannen meters avstand fra nevnte hake blir de mest populære bildene.

Sjarmerende vaktbikkje

Kuri slapper av på ladestasjonen sin. Hit daffer hun hvis det ikke skjer noe særlig i huset, eller bare for å lade litt. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kuri har også humør den veksler mellom. Når Kuri er glad danser hun. Roboten er forresten han eller hun helt avhengig av hva du foretrekker å tiltale ham som.

Ved siden av å fotografere familien din kan Kuri være vaktbikkje. Rett nok sliter roboten med å glefse etter eventuelle inntrengere, men den vet hvor lyder kommer fra og kan undersøke hva som foregår dersom det plutselig skulle knirke i gangen.

Som en slags ikke fullt så nyttig Roomba kan Kuri bygge seg opp oversikt over boligen din, slik at den vet hvor ting er. Den skal også unngå å snuble utenfor avgrunner på denne måten.

En høyttaler under hver vinge gjør at den sjarmerende pingvinliknende roboten kan følge etter deg mens den spiller av musikken din.

Messelivet er slitsomt - også for roboter

På messegulvet her i Las Vegas surret den lille roboten rundt mens den danset. Og undertegnede fikk umiddelbart kjeft av personalet da jeg stilte meg opp oppå ladeplaten som hører til. Forøvrig nok en likhet med robotstøvsugere.

– Du står på hjemmet hennes!

– Oi, unnskyld, kom det spakt fra Teks utskremte nordlending i Vegas.

Kuri stiller seg automatisk på ladeplaten når den går tom for strøm, eller hvis det ikke skjer så mye rundt den. Det var åpenbart at messelivet er sliten for en liten tass, for etter å ha blitt klappet på og fotografert en god stund, returnerte roboten til plassen jeg akkurat hadde etterlatt meg et fint grått skomerke på. Heldigvis var selve platen bare et underlag, mens selve ladingen skjer i en liten søyle som sitter fast i platen.

Allerede på vei til markedet

I motsetning til mange av robotene som vises frem her på CES er ikke Kuri et fremtidsprosjekt som kanskje aldri kommer. Produsenten sender ut ferdige roboter i disse dager, og prisen er 800 dollar, eller 6500 kroner. Som strengt tatt ikke er så hakkende galt, tatt i betraktning mengdene teknologi som bor inni Kuri.

Men målt i nytte per krone er vi vel kanskje ikke helt overbevist over økonomien i dette. Vi snakker tross alt om det som grunnleggende sett er en sjarmerende og trillende kombinasjon av kamera og Bluetooth-høyttaler.

Det er likevel litt tøft når Kuri kvitrer og danser, mens følelseslyset i fronten av roboten signaliserer at humøret er på topp. Så kanskje det er nok til å rettferdiggjøre kostnaden.

Les også
Snart kan robotapokalypsen komme til et blomsterbed nær deg
Les også
Er du ensom? Denne roboten skal hjelpe deg
Les også
Se videoen av roboten som holder døren åpen for «vennen» sin
annonse