Til hovedinnhold

PC-salget øker for første gang på seks år

Både det kjente analysebyrået Gartner og IDC har bitt seg merke i at PC-salget er i vekst – og det for første gang på seks lange år.

Det er tallene for årets andre kvartal, altså april til og med juni, som bør gjøre PC-produsentene glade. Totalt skal industrien ha dyttet unna drøye 62 millioner enheter, som da inkluderer vanlige stasjonære PC-er, bærbare PC-er og arbeidsstasjoner.

Vi snakker dog ikke om noe voldsomt PC-rush. Sett mot tilsvarende kvartal i 2017 snakker IDC om en økning på 2,7 prosent, mens Gartner har regnet seg fram til de mer beskjedne 1,4 prosent.

Den positive trenden skal videre ha blitt hjulpet av at det ikke var noe spesielt spenstig andrekvartal i fjor. Men det er altså likefullt en oppgang.

Lenovo tar innpå HP

Spesielt godt går det for Lenovo, melder Gartner. Sammenlignet med denne tiden i fjor har de økt sine markedsandeler med litt over ti prosent, eller drøye elleve prosent dersom vi skal stole mer på tallene til IDC.

Sånn sett drar Lenovo inn på markedslederen HP. Ifølge Gartners tall sitter de nå begge med en markedandel på 21,9 prosent, fulgt av Dell med 16,8 prosent.

IDC er dog ikke like enig, ettersom de opererer med 23,9 prosent til HP, 22,1 prosent til Lenovo og 18,1 prosent til Dell.

Økningen i PC-salget er kanskje gode nyheter for bransjen, men det er ingenting som tyder på at markedet er «friskmeldt», mener Gartner, som peker på at det er bedriftsmarkedets overgang til Windows 10 som spiller en stor faktor i salgsøkningen.

Elkjøp: – Ikke i Norge

I Norge virker ikke trenden å være den samme.

– Vi sitter på totaltall for markedet i Norge som viser en nedgang på rundt 14 prosent, så her hjemme ser man nok ennå ikke den trenden som Gartner og IDC snakker om, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp til Tek.no.

Schmidt sier imidlertid at fallet for deres del veies greit opp av veksten i gaming-PC-segmentet, både når det gjelder antall og snittverdi.

– Vi har for øvrig en helt eventyrlig vekst innen gaming generelt sett, sier Schmidt.

Noen av oss vil heller snekre sjøl:
GUIDE: Selvbygget spill-PC til 10 000 kroner >>>

(Kilde: The Verge)

annonse