– Ruller snart ut neste generasjon

Globalfoundries starter testkjøret på 14 nm i Q1 2013.

Globalfoundries, det som tidligere var AMDs eget produksjonsselskap, men som nå er en selvstendig enhet, er nok en gang i vinden. Litt tidligere i høst ble det kjent at de hadde startet opp et skikkelig råkjør i et forsøk på å ta igjen Intel.

Det er mye som skulle klaffe for at Globalfoundries skulle lykkes i sine planer, men det er helt klart at vi går en spennende tid i møte. Det som nå er klart er at Globalfoundries vil starte opp produksjonen av testprosessorer fra ulike aktører, basert på 14 nm XM-prosessen og 3D-transistoren.

Denne produksjonen vil trolig starte opp i første kvartal 2013. Det innebærer at Globalfoundries har fått orden på sin egen testproduksjon, og kaster ballen over til kundene. Kundene vil da kunne teste ut hvordan designen sin fungerer med den nye prosessen.

Ingen umiddelbar virking for AMD

Selv om AMD og Globalfoundries har gått hånd i hånd tidligere blir det ikke helt sånn med 14 nm XM-prosessen og 3D-transistoren. Mann mot mann heller ikke, men slik som AMD-prosessorene er designet vil de ikke kunne nyte godt av den nye produksjonsteknologien.

Dette betyr på ingen måter at AMD vil være utelukke fra å bruke prosessen, men da må de gjennom en solid redesign. Og innen Globalfoundries har fått finslepet 14 nm XM-prosessen er det godt mulig at AMD er på plass med en passende prosessor.

Slik er 14 nm XM-prosessen og 3D-transistoren

Globalfoundries' 14 nm XM-prosess er i seg selv spennende. XM står for eXtreme Mobility og hele arkitekturen er myntet på ulike former for mobile enheter. Samtidig uttaler Globalfoundries at teknologien enkelt kan skaleres opp til serverprosessorer. Brukt i mobile enheter regner Globalfoundries med at vi snakker om minst 40 prosent bedre batteritid, potensielt helt opp til 60 prosent bedre batteritid. Sammenligningen er kjørt mot brikker produsert på 20 nm med tradisjonelle transistorer.

En transistor fungerer omtrent som en lysbryter, den slår strømmen av og på. Forskjellen ligger i at transistoren kan gjøre dette flere milliarder ganger i sekundet. Jo raskere transistoren kan skru seg av og på, desto bedre ytelse. I tillegg er det viktig at transistoren slipper så mye strøm i gjennom når den er åpen og så lite som mulig når den er stengt, for henholdsvis god ytelse og lavt energiforbruk.

Dagens transistorer kjører strøm gjennom en leder av silisium som går på et enkelt plan. I all den tid transistoren er åpen vil det strømme elektroner gjennom lederen, men når «gaten» stenges vil strømmen stoppe opp. 3D-transistorer får derimot en leder som går opp i selve gaten, som en finne. Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter. Dette gjør at man kan bruke mindre strøm for å oppnå det samme. Resultatet er at man får stålkontroll inne i transistoren, og vi vil kunne se høyere frekvenser og lavere effektforbruk.

Intel bruker en egen form for FinFET, som har fått navnet tri-gate. Den er ikke nøyaktig lik, men bygger på det samme konseptet. 3D Tri-gate innebærer at Intel kjører tre små finner, mens Globalfoundries heller satser på én finne. Intel har startet opp volumproduksjon av tri-gate noe tidligere i år, da på 22 nm. Denne prosessen er den som brukes i Ivy Bridge, Intels siste skrik på prosessorfronten.

(Kilder: Xbit-labs og EE Times)

Les også
Vil kutte strømforbruket til Ivy Bridge-prosessoren
Les også
Din neste prosessor kan være kinesisk
Les også
Haswell kan bli siste byggevennlige Intel-CPU
Les også
– Målet er å avskjære Intel
annonse