Tek.no

Nyhet

Derfor ble det ikke noe av safirglass til iPhone 6

Historien bak viser seg å være ganske så dramatisk.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
21 Nov 2014 20:00

En god stund før lanseringen av Apples nye iPhone 6-modeller begynte det å versere rykter om at telefonene skulle få skjermer av safirglass, som er et av de hardeste materialene som finnes.

Kanskje til en viss skuffelse for en del forventingsfulle fans ble telefonene imidlertid lansert med vanlig, herdet glass i stedet. Som en årsak til dette pekte analytikere på det som trolig var et «alvorlig sammenbrudd» i samarbeidet mellom Apple og det selskapet som skulle produsere safirglasset, GT Advances Technologies (GTAT), etter at selskapet søkte om konkursbeskyttelse.

Detaljene om akkurat hva som skjedde med GTAT og samarbeidet med Apple har hittil vært en smule gåtefulle, men nå kan avisen The Wall Street Journal kaste et oppklarende lys på det som viser seg å være ganske dramatiske omstendigheter.

Lånte GTAT store summer til ovner og fabrikk

Begynnelsen på hele visa var at Apple oppsøkte GTAT fordi selskapet allerede produserte de spesielle ovnene som brukes til å fremstille safirglasset, og som Apple måtte få tilgang til for å lage de nye skjermene.

Apple hadde imidlertid også problemer med å finne noen som kunne produsere selve glasset, og ønsket derfor at GTAT i tillegg skulle ta seg av masseproduksjonen av safirglasset, noe GTAT ikke tidligere hadde erfaring med.

For å få produksjonsapparatet på beina ga Apple et lån på 578 millioner dollar til GTAT for å bygge 2036 ovner, og brukte ytterligere 500 millioner dollar på å kjøpe og klargjøre en safirglassfabrikk i Arizona som GTAT skulle drifte.

Deretter kom problemene på løpende bånd. Siden GTAT ikke tidligere hadde erfaring med masseproduksjon av safirglass skal det ha tatt hele 30 dager å lage bare én syllinder, og i tillegg hadde mange av glassylinderne store sprekker som gjorde dem ubrukelige til skjermproduksjon. For å bevise dette tok Apple flere bilder av sylinderne.

Svak ledelse

I tillegg skal GTAT ifølge Apple ha styrt fabrikken dårlig, med blant annet overansettelser og svak ledelse, noe som også ble bekreftet av tidligere ansatte ved fabrikken. GTAT skal også har brukt 900 millioner dollar på å få fabrikken i gang, altså rundt dobbelt så mye som Apple hadde spyttet inn til dette formålet.

Som en konsekvens av dette igjen har Apple holdt igjen en del av lånesummene som lå i avtalen, selv om GTAT har bedt om overføring av de resterende beløpene. I sum førte alt dette til at GTAT gikk til retten for å be om konkursbeskyttelse, og dette valgte de å ikke informere Apple om, siden de fryktet Apple ville stanse planene.

Resultatet ble altså at samarbeidet gikk i vasken, og de to partene er selvsagt ikke enige i skyldfordelingen. GTAT bedyrer for eksempel at produksjonproblemene i stor grad hadde sammenheng med strømbrudd, og ikke dårlig ledelse. GTAT har uansett kommet svært dårlig ut av hendelsen, og aksjeverdien til selskapet har nå stupt med solide 93 prosent.

Det finnes imidlertid andre safirglass-mobiler på markedet: Kinesiske Huawei bruker materialet i sin nye Ascend P7 »

Les også
iPhone 6-eiere klager over at skjermen lett ripes opp
Les også
Apple enige med safirglassleverandør
Les også
Gir opp å lage safirglass til iPhone
Les også
Apple-partner søker om konkursbeskyttelse
annonse