Til hovedinnhold

Se de smarteste app-idéene

Vinnerne i Apps4Norge-konkurransen er kåret.

Mobilen.no

Konkurransen apps4Norge skulle stimulere til økt kreativitet rundt bruken av åpne, offentlige datasett. Det må den kunne sies å ha gjort til gagns. Ikke bare har det kommet inn et stort antall konkurransebidrag, det har også kommet inn 443 nye, offentlige datasett til datahotellet siden konkurransen begynte.

Deltagerne har konkurrert i tre kategorier. Beste idé, beste app laget av en gruppe, og beste app utviklet av en enkeltperson.

Totalt kom det inn 38 apper og 50 idéer, så juryen hadde nok å velge i. Juryen har for øvrig bestått av størrelser som Shahzad Rana fra Microsoft, Torild Lid Uribarri fra Telenor, Håkon Wium Lie fra Opera og Liv Freihow fra IKT-Norge.

Vær- og kartdata populært

Freihow og Wium Lie har begge jobbet iherdig for bedre tilgang til offentlige data. Det store spørsmålet er om Statens kartverk kommer til å fortsette å ta betalt for sine data, eller gjøre disse tilgjengelige under en Creative Commons-lisens, slik at utviklere kan bruke datasettene fritt i sine prosjekter.

Kartverkets datasett var blant de mer populære datasettene blant utviklerne som deltok i konkurransen, i tillegg til data fra Yr.no og Vegvesenet.

Her er lista over vinnerne i de forskjellige kategoriene:

Henrik Skogmo fant ikke det han lette etter på Samordna opptak, og utviklet likegodt idéen til en egen app. Foto: Mobilen.no

Beste app – enkeltpersoner:

1. plass: Samstemmer: Erik Stavelin

2. plass: Ætteforsker: Martin Havnør

3. plass: Vegkamera: Arnstein Skåra

Beste app – lag:

1. plass: Geokultur: Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen, Oddbjørn Undseth bakke

2. plass: Giftinformasjon: Benedicte Raae, Marit A. Letnes

3. plass: Kjørehjelpen: Lars Smeby, Henrik Hermansen

Beste idé:

1. plass: Snittet: Henrik Skogmo

2. plass: Alt i ett turapp: Erik Chrisander Gustavsen

Erik Stavelin, som vant i kategorien beste app laget av en enkeltperson, studerer til daglig journalistikk i Bergen. Han er interessert i samspillet mellom programmering og journalistikk, og har laget en app for Stortingsjournalister som analyserer data fra Stortingets datatjeneste.

– Samarbeidet med Stortingets datatjeneste har vært fint. De svarer i hvert fall på mail, sier Stavelin til Mobilen.no.

Ideelt kunne Stavelin ønske seg et enda bredere datagrunnlag. Han kunne gjerne tenkt seg å utvide datagrunnlaget med både saksdokumenter, statsbudsjetter og detaljer om de folkevalgtes bakgrunn.

Vant med kultur-tur

Utsnitt fra søketreff i appen GeoKulTur, som lister opp historiske steder i din nærhet og viser dem i kart.Foto: GeoKulTur

I klassen for beste lag-app vant prosjektet GeoKulTur, laget av Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen og Oddbjørn Undseth bakke. Gustavsen kom for øvrig også på andreplass i kategorien beste idé. Disse fire er til daglig kolleger i Evry, og prosjektet har de laget på fritiden.

Applikasjonen gir tilgang til Norvegiana, en database som samler all kulturarv i Norge. Den er utviklet ved hjelp av JavaScript og HTML5, noe som gjør at den fungerer på tvers av alle plattformer og nettlesere, noe som har vært en utfordring i seg selv.

– Det har vært et utrolig rikt datasett å jobbe med. Det er utrolig mange geotaggede posisjoner i Norge, sa Ingrid Elisabeth Moen etter å ha mottatt prisen.

I kategorien for beste vant student Henrik Skogmo for applikasjonen Snittet. Appen er ment å være et hjelpemiddel for søkere til høyere utdanning, og viser karaktersnitt, uvikling i karakterkrav, alternative studieløp og alternative studiesteder. I tillegg kan appen samkjøres med jobbportaler som Finn.no for å gi søkerne en idé om situasjonen i arbeidsmarkedet.

Les også: Slik lagde de vinner-appen

Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen og Oddbjørn Undseth Bakke vant i klassen beste app - lag. Foto: Mobilen.no
annonse