Til hovedinnhold

– Du blir lurt trill rundt i sosiale medier

Bedrifter og privatpersoner kjøper tusenvis av «likes» over en lav sko, forteller Jan Hagen.

Det finnes mange sider som tilbyr deg enkle «likes» på Facebooksiden til bedrifter.

Det har dukket opp et voksende marked for onlinetjenester som lar deg ukritisk kjøpe sosiale signaler som tilhengere, «likes», følgere og delinger i tusentall. Prisen for all moroa er bare et par dollar. Det mange ikke vet, er at dette også har store konsekvenser. Ikke bare for deg, men for kollektivets sosiale sikkerhet.

I min forrige kommentar på Hardware.no snakket jeg om hvordan utenlandske svindlere benytter seg av det norske søkeresultatet for å lure norske forbrukere. Nå skal du få vite litt mer om hvordan noen bedrifter og privatpersoner lurer deg trill rundt i sosiale medier.

Slik manipulerer de deg i sosiale medier

Samfunnet er langt på vei til å bli en digital møteplass. De som regjerer i de sosiale kanalene får også mange goder i form av økt trafikk, rangeringer og synlighet på nett. «Likes», delinger, følgere og Google +1-er har på mange måter blitt nettets valuta, óg myntforfalskning er noe vi har drevet på med siden begynnelsen av det monetære systemet.

I skrivende stund er det mellom 14 og 20 millioner nettsider indeksert i Google, som tilbyr eller omtaler kjøp og salg av sosiale signaler på nett. Trenger du 10 000 «likes» til en nystartet fanside, er det bare en paypal-overføring unna.

Her er prislisten for falske sosiale signaler, med en leveringstid på 1 til 30 dager:

  • 4990,- NOK for 10 000 falske likes
  • 1288,- NOK for 2000 falske fans fra ditt geografiske område
  • 1237,- NOK for 10 000 falske fans
  • 62,- NOK for 10 000 falske YouTube-visninger
  • 12,- NOK for 100 falske likes + statusoppdateringer
  • 28,- NOK for 10 000 falske Twitterfølgere

Slik opererer de på kanten av loven

I 2011 publiserte University of British Columbia (UBC) rapporten «The Social Network – When Bots Socialize for Fame and Money». I denne rapporten analyserte de – som en av de første – grundig hvordan sosiale botnettverk var bygget opp og hvordan de kunne bli utnyttet til å manipulere sosiale medier.

sitat"«Online Social Networks (OSNs) such as Facebook (1) and Twitter (2) have far exceeded the traditional networking service of connecting people together. With millions of users actively using their platforms, OSNs have attracted third parties who exploit them as an effective media to reach and potentially inuence a large and diverse population of web users»University of British Columbia, 2011"

Det er i all hovedsak tre store svakheter hackere utnytter i de sosiale nettverkene, som gjør at de kan selge «likes», fans og delinger.

  • Bootstrapping: Botene genererer automatisk randomiserte ID-profiler. De som blir godkjent begynner deretter å sende ut venneforespørsler i sekvenser for å danne nettverk. Sannsynligheten for at noen sier ja til forespørselen er 19 % i gjennomsnitt, 15 % på mobil.
  • Cluster-Profiling: Disse botene tar i bruk informasjon de har stjelt fra Facebook-profiler til å danne nye, avanserte profiler med lokalt segmentert informasjon. Disse igjen skreddersys med lokal informasjon slik at de har langt større sannsynlighet for å bli godkjent.
  • Koobface: Dette er et botnet som bruker din egen profil mot deg via såkalte phishing-angrep. Når kontoen din er tatt, kan de like og dele statuser, samt bli venner med andre for deg, uten at du selv vet om det.

Facebook har bygget noe de kaller FIS (Facebook Immune System) som analyserer i sanntid alle forespørsler inn til deres database. Dette systemet er laget for å motvirke spredningen av botnettverk, men likevel stopper de kun 20 til 30 prosent av de avanserte botene. De som slipper igjennom filteret, stjeler informasjon og utvikler seg videre.

Når nettverkene er bygget ut, kan de selges ut som rene pakkeløsninger til bedrifter og privatpersoner.

Store konsekvenser for deg og bedrifter

Det er enkelt å la deg friste når du raskt kan kjøpe til deg promosjonen – andre ellers må jobbe hardt for – til prisen av en Caffè Latte. Kostnaden av å hyre inn en konsulent på sosiale medier kan i flere tilfeller være høy. Dermed vil nok mange mindre bedrifter føle seg både fristet og tvunget til å ta snarveier i sosiale medier.

Trenden for kjøp og salg av sosiale signaler har også nådd ekstreme høyder i år etter at søkemotorene inkluderte sosiale signaler som en del av rangeringsalgoritmen sin. Likevel ber jeg bedrifter og privatpersoner tenke seg om før de går til slike tiltak.

Når du kjøper falske «likes», fans, følgere og delinger bryter du direkte med retningslinjene til Google, Facebook og Twitter. Dette medfører utestengelse og sletting av konto, samt fanside. Om du blir tatt for juksing i sosiale medier vil dette også kunne ha store konsekvenser for omdømmet ditt.

Om du likevel føler at omdømmet ditt og kontoen din er en risiko du er villig til å ta, er det en siste ting jeg vil at du skal tenke over. Alle som selger «likes», tilhengere og delinger gjør dette ved hjelp av en type botnettverk. Slike nettverk kan gjøre mer enn å bare like sidene til bedriften din. De kan stjele data på en enorm skala, selge dette videre til andre tjenestetilbydere og bidra til større hackerangrep.

Mitt spørsmål er derfor som følger: Er 10 000 falske likes på Facebook egentlig verdt prisen?

annonse